Vart vi än oss vänder, verkar rubrikerna fyllas med texten om att januari är den fattigaste månaden på året. Men det har ju inte bara varit januari som varit tufft, de senaste månaderna har bjudit på verkligt stora prisskillnader jämfört med tidigare. Många av oss har fått ta sig till smarta knep för att få allting att gå ihop, även Falka. Förhoppningsvis kan dessa tips på enkla sätt att spara pengar också hjälpa dig!
15 enkla sätt att spara pengar
1. SÄG UPP DE ABONNEMANG DU INTE ANVÄNDER
I slutet av 2022 sade jag upp mitt WiFi-abonnemang, vilket tillät mig att spara omkring 300 kronor om månaden. Helt naturligt ledde detta till att jag minskade min datoranvändning och därmed också sparade in på elräkningen. 300 kronor om månaden är 3600 kronor om året! Säg upp de abonnemang du inte längre behöver eller de du kan leva utan. Små eller stora summor, spelar ingen roll. Många bäckar små.
2. BYT ABONNEMANG!
På tal om abonemang – kan du hitta ett billigare alternativ? Vare sig det gäller ett gymmedlemskap, din telefon eller en ljudboksapp du betalar för – undersök vad du kunde ersätta just det med. Januari är ju för övrigt en guldgruva för den som vill ha billiga gym-deals.
3. ÄT MAT UR FRYSEN MINST EN GÅNG PER VECKA
Att rensa frysen regelbundet och inte enbart då man inte har andra val, lönar sig. Du kan till exempel ha som tumregel att äta minst en måltid per vecka gjort på något gammalt ur frysen. Kanske får du dessutom rädda överbliven mat på din arbetsplats/skola? Gör det och frys in dessa portioner för dagar då tid och pengar inte finns.
Läs också:
– 17 kul tips för att minska matsvinnet
– Goda sätt att rädda äpplen i år
4. SE UPP FÖR DE SMÅ SUMMORNA
Att undvika mindre köp på några kronor här och några kronor där, kan bli något av en game changer för sparandet. En chokladstång i butiken kanske endast kostar 5 kronor men i kombination med en juice på 15 kronor och det billigaste glasspaketet på 7 kronor, är vi redan uppe i 27 kronor. Sker det här flera gånger i månaden, har man plötsligt använt vad som kunde vara pengar att betala en telefonräkning eller något brådskande med. Det är tyvärr ofta de små summorna som utgör våra största utgifter. Ett sätt att spara pengar är därför att inte köpa allt det där billiga som ”känns lite kul”.
5. UNDVIK TAKE AWAY OCH RESTAURANGMAT I STÖRRE GRAD
Att mer och mer undvika att äta ute eller att köpa mat med hem, kan spara flera tusentals kronor om året. Nu och då är det naturligtvis underbart och viktigt att få sätta sig ner med vänner eller själv och njuta av en kopp fint kaffe. Det är ändå värt att påminna att bara en ynka kopp kaffe för 30 kronor varje vecka på en månad redan går upp i 120 kronor. Detta i sig kunde räcka till hemlagad mat för flera dagar. Börja därför med rester hemma och ta ut på restaurang eller köp take away mer sällan, det gör också upplevelsen mer värdefull. Att avinstallera appar som Wolt och Foodora kan faktiskt redan i sig spara otroligt mycket pengar.
6. ÄLSKA GRATISAKTIVITETER
Att ta en promenad, att träna hemma och att besöka en vän är bara tre av många favoritaktiviteter som inte kostar. Våga också stå på dig då vänner och bekanta vill göra något som är dyrt, du behöver inte alltid betala för kul. Ju fler gånger du kan välja ett gratisalternativ framför det som kostar, desto fler slantar spar du. Det lönar sig också att hålla utkik efter gratisevenemang eller -dagar på muséer, till exempel.
Läs också:
– 5 miljövänliga gratisaktiviteter
7. ÄLSKA OCKSÅ BILLIGA ERBJUDANDEN (MED MÅTTA)
Allt med måtta naturligtvis men ifall något du vet att du använder råkar vara på erbjudande, kan det löna sig att bunkra upp. Att bunkra upp med sådant man använder varje vecka är dock betydligt smartare än att bunkra upp med sådant man inte kan använda slut på ett år. Tänk dig dagligvaror som tvål, torrvaror, ansiktstvätt m.m. Ifall du älskar kulturevenemang och muséer m.m., kan ett årskort ofta vara billigare än engångsbiljetter.
8. VÅGA RESA BILLIGT UTAN FLYG
I stället för att planera en lång utlandsresa med flyg, ta dig den fina chansen att resa i hemlandet eller grannländerna billigt. Hur låter cykelsemester med camping eller tältning i närskogen?
Läs också:
– Resa utan flyg i år – ett miljövänligt nyårslöfte
– Hållbar turism – 9 saker att tänka på
– Om hur jag lärde mig att leva flygfritt
9. BOKA IN FLER GRATISDAGAR PER VECKA
Med risk för att låta repetitiv för den som läst Falka ett tag: boka in gratisdagar! Gratisdagar är dagar då du inte betalar för någonting. Dessa dagar äts den mat som finns hemma (perfekt dag att upptäcka nya resträtter!), man satsar på gratisaktiviteter som promenader i nya områden med en take away-kaffe från sitt eget kök och går igenom lådor, klädskåp m.m. för att förstå vad man redan äger och inte behöver köpa. Gratisdagar är väldigt avslappnande och man vet att summan på banken inte ändras sedan gårdagen. Skönt, tycker i alla fall vi.
10. AVFÖLJ OCH DÖLJ REKLAM
Vare sig sociala medier eller nyhetsbrev eller något annat får din köplust att öka – avfölj och dölj. Då köpsuget blir stort, testa med att shoppa din garderob, att göra en gratisaktivitet eller drick en varm kopp te och skriv ner dina tankar i en dagbok. Ju mindre reklam vi nås av, desto lättare kommer det att vara att undvika köp som inte nödvändigtvis gynnar oss.
Ni får ursäkta den mystiska stavningen av vad som borde vara ”Morötter”
11. HA EN KÖPLISTA
Ett tips är att skapa en färdig köplista i telefonens anteckningsblock med allt du behöver i matväg i vardagen. Kryssa över allt det du redan har så du tydligt ser vad du ännu behöver. Följ den här listan och undvik spontanköp. Listan kan sedan återanvändas gång på gång, du bara synliggör det du tidigare strykt och vice versa. Det samma gäller materiella ting som inte är mat: ha en lista på det du verkligen behöver och tillåt dig köpa det då du har pengarna. Genom att skapa de här listorna kan vi minska mängden icke-planerade köp som vi eventuellt inte har användning för.
12. KÖR ETT KÖPSTOPP PÅ ALLT ELLER UTVALDA TING
Ett sätt att spara pengar, är att göra inventering hemma och se över vad man använder stora summor på. Är det böcker, kläder eller hobbyprylar? Vad det än är, fundera över hur du kunde spara i dessa områden. Kanske lovar du dig själv att inte köpa nya köksredskap under de kommande sex månaderna eller bestämmer dig för ett helt år utan att köpa fler redskap till ditt hemmagym. Att bestämma sig för ett köpstopp i en specifik del av sitt liv där man vanligtvis använder mycket pengar, kan visa sig vara lite av en guldgruva.
Bonustips: var gång du har lust att köpa det där du har köpstopp kring, lägg samma summa på ditt sparkonto i stället.
Bonustips 2: öppna sparkonto!
13. ANVÄND SLUT ALLTING OCH VÄNTA EN DAG MER
Vare sig du tömmer din schampoflaska, skrapar ut det sista ur jordnötssmörsburken eller funderar på att tvätta byke idag – ge det en dag till innan du köper mer. Ju fler dagar vi kan skjuta fram, desto längre kan vi hålla fast i våra pengar. Därför rekommenderar Falka varmt att alltid vara flitid med slickepotten då du tömmer burkar med mat, addera lite vatten i nästan tomma tvättmedelsflaskor, klippa upp tandkrämen och inte tvätta kläder oftare än vad som faktiskt är nödvändigt. Som vi konstaterat tidigare i den här artikeln, är det alla de små summorna som slutligen blir de största kostnaderna.
14. SPARA ALLTID EN SUMMA PER MÅNAD
Den äldsta regeln i handboken visserligen – men att varje månad lägga undan en summa på sparkonto kan vara det vettigaste du gör. När en oväntad händelse sker och du behöver betala för något större, finns ditt sparkonto där som en trygghet. Summan kan vara liten eller stor, beroende på vad du har möjlighet till: 100 kronor per månad är redan 1200 kronor per år. Att ha två sparkonton kan vara ännu smartare – ett för nödfall och ett för olika drömmar så som resor eller en ny kamera etc.
15. TA TAG I DE STÖRSTA KOSTNADERNA OCH GÖR FÖRÄNDRING
Bor du dyrt? Äger du en bil som kostar? Har du ett extra rum du kan hyra ut? Att minska på de multipla små kostnaderna som vi har i vardagen är viktigt men vi får inte glömma att också se över det stora. Att flytta är inget litet projekt men om det kan ge dig mer frihet ekonomiskt, kommer det säkerligen minska mängden stress och oro i längden. Våga fundera på flytt!
Läs också:
– 21 sätt att spara energi hemma
– Bo smått – 10 tips för dig som vill bo mindre
– Enkla sätt att konsumera mindre
Har du fler tips på sätt att spara pengar?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats januari 13, 2024
7
Lämna ett svar