Med allt fler öppnade gränser, slopade coronarestriktioner och en tydlig längtan att uppleva och upptäcka, är det många som reser iväg. Och visst är det härligt att vi igen har ett mer öppet Europa/världen och att det går att lämna sin hemstad utan samma oro som tidigare! Något som ändå står kvar och fortfarande är aktuellt oberoende virus eller ej, är vår fina planet och dess välmående. Skall vi låta 2022 vara året då vi satsar på hållbar turism? Här får du 9 tips för en mer klimat- och miljösmart semester!
Hållbar turism – 9 saker att tänka på
Vi får börja hela faderullan med att fråga oss själva vad hållbar turism egentligen är. För det är inte endast miljörelaterat utan handlar till stor del också om att ta i beaktande andra människors välbefinnande. Den bästa hållbara turismen är därför den där såväl transporten och aktiviteterna som destinationen är i balans och skapar minsta möjliga negativa påverkan. Nu så, 9 tips för hållbar turism!
1. PLANERA FLER RESOR PÅ LAND
Om målet alltid är att landa på andra sidan jorden, är resultatet också ofta att man väljer flyget. Men tänk om vi redan i planeringsskedet skulle fundera över vad vi kan nå landvägen? Tänk om Thailand-semestern kunde ersättas av något mycket närmare? Vad har vi möjlighet att nå med endast ett tåg? Vad har vi möjlighet att nå med två tåg? Vad finns inom räckhåll med buss?
Läs också:
– Sparsam körning – så kan du minska bilens miljöpåverkan
– Om hur jag lärde mig att leva flygfritt
– 5 orsaker att planera en resa i hemlandet i år
– 11 tips för hållbart resande
2. OMDEFINIERA ”RESA”
En viktig del av att resa miljövänligt, är också att omdefiniera vad resa verkligen innebär. Jag tror många inte upplever det som en resa att besöka en annan ort i hemlandet eller grannlandet, för att det är så nära. Där tycker jag vi skall tänka om! En resa kan vara hur långt borta eller nära som helst och fortfarande vara en resa. Det kan vara en resa att boka en stuga 200 km hemifrån och bo där en vecka, på samma sätt som en resa till en annan kontinent är en resa. Om vi alltid ser resandet som något som måste ske i fjärran land, kommer vi sannolikt att välja flyg de flesta gånger. En resa är mer än andra kontinenter, mer än flera timmars flygresor. En resa kan vara tre hotellnätter i en liten by du aldrig tidigare besökt, oberoende var den är belägen.
3. PACKA SMART
Hållbar turism handlar också om vad som finns i din väska. Å ena sidan är det bra att packa med sig allt man behöver, å andra sidan är lätt bagage ofta att föredra. För länge resor som t.ex. Interrail genom Europa eller backpacking någonstans, gäller det att vara snål med vad man bestämmer sig för att bära med sig. Att behöva köpa nytt längs resans gång är inte alltid ett miljövänligt alternativ och därför lönar det sig att minimera behovet för det så långt det går. Välj därför så versatila kläder som möjligt, kläder du kan använda praktiskt taget varje dag även om det är i nya kombinationer. En baddräkt kan också fungera som en topp, en klänning som blus etc. Ju smartare packning vi har, desto färre nyköp behöver vi göra.
4. RESPEKTERA DET LOKALA
En smart turist väljer inte enbart klimatsmarta sätt att ta sig fram, utan förstår också hur lokalbefolkningen och lokalmiljön m.m. skall bemötas. Undvik långa duschar i torra varma områden, var noga med hur och var du gör av dig med ditt avfall, läs på om hur djur och människor behandlas i olika turistattraktioner osv. Hållbar turism handlar inte endast om att skapa ett mindre ekologiskt fotavtryck, utan också om att ta hand om allt runtomkring oss. Påverkar min turism lokalbefolkningen och den lokala kulturen negativt eller positivt? Den frågan är A och O.
5. RES MER SÄLLAN
Hur ofta vi reser spelar stor roll. Det känns verkligen som att världen blir mindre och mindre hela tiden, då man känner allt fler personer som flyttar utomlands, då flygbiljetterna blir billigare och billigare och då vi nås av information kring olika turistmål dygnet runt på sociala medier. Thailand, New York och Sydafrika är plötsligt inte så långt borta och det märker man också i hur mycket och ofta folk reser (bortsett från pandemin).
Ett sätt att minska sitt klimatavtryck rejält, är därför onekligen att resa mer sällan. Något fint som kommit ur pandemin är ju just det; allt är inte så tillgängligt längre och många har lärt sig uppskatta resor på ett annat sätt nu. Ju färre resor vi gör, desto mindre negativ påverkan på miljön. När vi väl är på resande fot kan vi ju eventuellt stanna längre i stället.
6. STÖD DE SMÅ!
Ett fantastiskt sätt att syssla med en smartare form av turism, är att stöda mindre företag då man reser. Hellre ett familjecafé än Starbucks, hellre ett litet skruttigt antikvariat framför varuhusens stora bokkedjor. Ibland kan visserligen förhållanden på t.ex. större hotell vara bättre för de anställda än på mindre icke-kedjor. Tyvärr får vi konsumenter ofta leka detektiv för att ta reda på vad som ligger bakom det ena och det andra men det kan ändå vara värt att läsa på så mycket man kan.
7. VÄLJ SNÄLLA AKTIVITETER
I många länder förbjuds nu t.ex. elefantridning samtidigt som många bojkottar zoos eller cirkusar där djur blir behandlade orättvist. Hållbar turism handlar till stor del om att välja snälla aktiviteter som inte skadar. Praktexempel är t.ex. långa promenader och picknickar, skogsbad på en vacker plats, simning i havet, cykling, välgörenhet på en ekologisk farm, skräpplockning m.m. En tumregel är att undvika turistfällor och aktiviteter eller upplevelser skapade av stora globala företag. Snälla, lokala, lugna aktiviteter – de är ju de bästa.
Läs också:
– Shinrin yoku – därför gör skogsbad gott
– 5 miljövänliga gratisaktiviteter
– Naturen läker dig och mig – 9 orsaker att vistas i naturen
8. LÄMNA ENDAST FOTSPÅR
Hur klyschigt citatet än är, tycker jag det beskriver smart turism rätt så bra: ”Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time.” (citat av John Muir, rätta mig gärna om jag har fel!) Vi behöver inte äga världen, vi kan istället njuta av att få vara en del av den. Så ta inget annat än bilder, lämna inget annat än fotspår och döda inget annat än tid. Hållbar turism i ett nötskal.
9. RES SIMPELT
Sist och slutligen, tror jag att en av de viktigaste delarna av att resa hållbart, är att simplifiera hela akten. Vi behöver faktiskt inte leva i en värld där vi så snabbt som möjligt skall komma fram, där vi skall komma så långt bort som möjligt, där vi skall ha möjlighet att besöka alla platser på hela planeten. Jag tror det finns en viss attityd som säger att vi har rättigheten att uppleva exakt allt, vare sig det är ett Eiffeltorn, enormt vattenfall, norrsken, glaciärer eller öken – vi har rättigheten att uppleva det. Och visst, på sätt och vis har vi ju det för ingen skall få ha ensamrätt till naturen, den borde vara till för alla.
Då resandet ändå till så stor del också är en miljöfråga och något som samtidigt tangerar mänskliga rättigheter och stora sociala problem världen över, anser jag trots allt att vi inte kan ha rätten till allting. Istället vill jag uppmuntra till att resa simpelt. Låt det ta tid, låt det vara i ett puttputt-tåg, låt det vara till mindre glamourösa platser än det femstjärniga all inclusive-hotellet på Maldiverna. Vi behöver inte få allting som världen har att ge, vi kan uppleva underbara saker ändå. Res simpelt, så är halva hållbarheten där.
Läs också:
– Vad innebär hållbar turism? (schystresande.se)
– Drömresa utan flyg: Interrail och tågluff genom Europa
– Staycation i Åbo – en natt på Hotel Kakola
– Drömresa utanflyg: tre fina platser i Danmark
Vad är hållbar turism för dig?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats augusti 14, 2023
7
Lämna ett svar