


För ett tag sedan (ett halvår hehe) fick jag bra tips för att minska matsvinnet av folket på Instagram. Jag tänkte att vi kan se på dem idag igen, blir också en bra påminnelse inför jul.
17 tips för att minska matsvinnet
- Ät maten!
Ja, det är ju ganska självklart men … ändå inte? En bra påminnelse, hela kampen mot matsvinn börjar ju faktiskt här! Ät vad du har hemma. - Planera vad du skall äta på förhand.
Med en plan kan man eventuellt hitta ingredienser hemma och behöver inte köpa dem en gång till. Genom att också veta vad man vill göra för mat kan man utgå från den bas man har hemma och köpa rätt i butiken. Genom planering är det också mer sannolikt att allt man tillreder faktiskt går åt. - Använd din frys aktivt för att rädda mat du inte hinner äta upp just då.
Det här vet vi ju! Frysen är en av kökets miljöhjältar. Det lönar sig ändå att ha koll på vad man fryser ner, så ett bra tips är att skriva på varje burk och påse m.m., vad dessa innehåller. Sedan lönar det sig också att regelbundet ha dagar då man tömmer frysen, så maten faktiskt blir äten också och inte endast bortsatt. - Våga använda fantasin och skapa nya rätter av det du råkar ha hemma.
Du kan upptäcka att vegokorv och brysselkål funkar som en rätt i sig t.ex. hehe. Kan säga att det var väldigt gott. - Äta rester som nattmat är grejen.
Det här tror jag 100 på! Tänk så skönt efter en utekväll att ha en färdig portion att hugga in i. Nattmaten på stan är ju inte direkt billig. - Mealpreppa!
Att mealpreppa handlar om att planera och gärna också skapa veckans alla rätter någorlunda klart. Jag önskar att jag var så organiserad att jag skulle göra det här men tyvärr fungerar det inte för mig. Jag får för många lustiga mat-idéer under veckans gång och sedan bara kan jag inte låta bli att experimentera. Lyfter på hatten åt alla duktiga mealpreppare där ute! - Köp på riktigt endast det du behöver i matväg.
Ett mycket bra tips! Också fastän man skulle äta allt man köper (om än under en lång period), kan det vara skönt att inte bunkra upp alltför mycket med tanke på plånboken. Bättre att ha mat för en stund och sedan köpa mer, så det finns pengar över för eventuella andra viktiga räkningar m.m.. Sedan är det här ju också ett bra matsvinnstips helt enkelt för att, ja, ni vet. - Gör ny mat av gamla rester.
Du kan komma på alldeles nya rätter genom att använda lite dittan och dattan av det du råkar ha. En gång hade jag en havregräddsås hemma och så bestämde jag mig för att slänga ner resterna av en tomatpesto och lite tofu också. Det var ett spontant beslut men smakade faktiskt nästan precis som en slags “vegansk” carbonara! Tacka vet jag matsvinnskampen för all ny inspiration man får. - Shoppa ditt skafferi i stället för matbutiken!
Tummen upp på den! - Ge rester till dina husdjur, de kan äta ganska mycket!
Det här är ett jättebra tips för den med djur hemma. Kom bara ihåg att inte ge sådant som kan vara giftigt för djuret. - Gör en omelett i vilken du slänger i vad du hittar i kylen.
Omeletter, risotto, tortillas och nudelwoks är jättebra förlåtande rätter. Släng i lite allt vad du råkar ha, det är sannolikt gott ändå!
Min nudelwok med grönsaker och jordnötssmör är precis en av de där förlåtande rätterna. Jag använder oftast paprika, squash och morot i den men lika bra går det med t.ex. kål och broccoli. - Tomatsoppa är ett perfekt sätt att rädda maten på. Släng i allt du har och koka soppa!
Mjuka tomater fungerar fint i soppa eller i grytor. Du kan med fördel också slänga ner andra mjuka grönsaker för extra svinnkamp. - Gör grönsaksbuljong på gamla skal och rester.
Du kan spara gamla skal i en ask i frysen tills du sedan kokar grönsaksbuljong på dem. Potatisskal, morotsskal, palsternackaskal, lökskal och -stumpar är alla väldigt återanvändbara. Lägg i en kastrull och täck med vatten, smaksätt ordentligt med kryddor, salt och peppar och låt koka upp och sedan puttra i 45-60 minuter på svag värme. Låt stå och sila bort skalen. Förvara i frysen i portionsstorlek!
Har du testat att göra egen grönsaksbuljong förresten? Blev det bra? - Gör pesto på överbliven morotsblast.
Det mest sympatiska tipset jag läst! - Koka upp överblivna grönsaker i lite vatten, släng i lite grädde och kryddor och mixa med stavmixer för en god soppa.
Ja, alltså soppor är verkligen svinnparadis. Allt som är lite mjukt och fult blir fint och gott i soppa. Det går inte riktigt att göra fel här! - Köp rabatterad mat som närmar sig datumet och frys in.
Ett bra sätt att spara pengar och mat. Många butiker kan ha billigare priser under de sista öppethållningstimmarna. Om inte, tipsa gärna din butik om det! - Krutonger och ströbröd av gammalt bröd.
Torrt bröd är också en förlåtande grej. Förutom att det blir goda krutonger och ströbröd kan man blötlägga brödet så det löser upp sig. Därefter fungerar det att använda i ny bröddeg. Gammal gröt kan också slängas med i degen.
Läs också:
Mindre matsvinn och fler goda recept med Fiksuruoka
Falkas alla recept
26 mathacks med Flora Wiström
Har du fler tips för att minska matsvinnet?
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Pinterest
Leave a Reply