För ett tag sedan fick jag många bra tips för att minska matsvinnet av mina följare på Instagram. Jag tänkte att vi kan se på dem idag igen, blir också en bra påminnelse inför jul.
17 tips för att minska matsvinnet
- Ät maten!
Hela kampen mot matsvinn börjar ju faktiskt här! Ät vad du har hemma. - Planera vad du skall äta på förhand.
Med en plan kan man eventuellt hitta ingredienser hemma och behöver inte köpa dem en gång till. Genom att också veta vad man vill göra för mat kan man utgå från den bas man har hemma och köpa rätt i butiken. Genom planering är det också mer sannolikt att allt man tillreder faktiskt går åt. - Använd din frys aktivt för att rädda mat du inte hinner äta upp just då.
Frysen är en av kökets miljöhjältar. Det lönar sig ändå att ha koll på vad man fryser ner, så ett bra tips är att skriva på varje burk och påse, vad dessa innehåller. Därtill lönar det sig att regelbundet ha dagar då man tömmer frysen, så maten faktiskt blir äten också och inte endast fryses in. - Våga använda fantasin och skapa nya rätter av det du råkar ha hemma.
Testa nya kombinationer av mat du redan har hemma. Du kan, som jag, upptäcka att vegokorv och brysselkål fungerar alldeles ypperligt som en rätt. - Äta rester som nattmat är grejen.
Det här tror jag på! Tänk så skönt efter en utekväll att ha en färdig portion att hugga in i. Nattmaten på stan är sällan billig och serveras ofta på engångstallrikar. - Gör mealprepping!
Att mealpreppa handlar om att planera och gärna också skapa veckans alla rätter någorlunda klart. Det här är ett sätt att försäkra att maten äts upp samtidigt som man sparar mycket tid i längden. - Köp på riktigt endast det du behöver i matväg.
Också fastän man skulle äta allt man köper (om än under en längre period), kan det vara skönt att inte bunkra upp alltför mycket alltför ofta. Det är bättre att ha mat för en stund och sedan köpa mer, så det finns pengar över för annat. Samtidigt undviker man så klart att mat hinner bli dålig. - Gör ny mat av gamla rester.
Du kan komma på alldeles nya rätter genom att använda lite av allt du råkar ha. En gång skapade jag en rätt på endast rester jag hittade – havregrädde, tomat och tofu – och vips hade jag av misstag skapat en jättegod vegansk carbonara. - Shoppa ditt skafferi i stället för matbutiken!
Tummen upp på den! - Ge rester till dina husdjur!
Det här är ett jättebra tips för den med djur hemma. Kom bara ihåg att inte ge sådant som kan vara giftigt för djuret. - Gör en omelett i vilken du slänger det du hittar i kylen.
Omeletter, risotto, tortillas och nudelwoks är jättebra förlåtande rätter. Släng i lite allt vad du råkar ha, det är sannolikt gott ändå!
Min nudelwok med grönsaker och jordnötssmör är precis en av de där förlåtande rätterna. Jag använder oftast paprika, squash och morot i den men lika bra går det med t.ex. kål och broccoli. - Tomatsoppa är ett perfekt sätt att rädda maten på. Släng i allt du har och koka soppa!
Mjuka tomater fungerar fint i soppa eller i grytor. Du kan med fördel också slänga ner andra mjuka grönsaker för extra svinnkamp. - Gör grönsaksbuljong på gamla skal och rester.
Du kan spara gamla skal i en ask i frysen tills du sedan kokar grönsaksbuljong på dem. Potatisskal, morotsskal, palsternackaskal, lökskal och -stumpar är alla återanvändbara. Lägg i en kastrull och täck med vatten, smaksätt ordentligt med kryddor, salt och peppar, låt koka upp och puttra i 45-60 minuter på svag värme. Låt stå en stund och sila bort skalen. Förvara i frysen i portionsstorlek!
Har du testat att göra egen grönsaksbuljong? - Gör pesto på överbliven morotsblast.
Det mest sympatiska tipset idag. - Koka upp överblivna grönsaker i lite vatten, lägg till grädde och kryddor och mixa med stavmixer för en god soppa.
Soppor är verkligen svinnkampsmästare. Allt som är lite mjukt och fult blir fint och gott i soppa. Det går inte att göra fel här. - Köp rabatterad mat som närmar sig datumet och frys in.
Ett bra sätt att spara pengar och mat. Många butiker kan ha billigare priser under de sista öppethållningstimmarna. Om inte, tipsa gärna din butik om det! - Krutonger och ströbröd av gammalt bröd.
Torrt bröd är också en förlåtande grej. Förutom att det blir goda krutonger och ströbröd kan man blötlägga brödet så det löser upp sig. Därefter fungerar det att använda i ny bröddeg. Gammal gröt kan också läggas med i degen.
Läs också:
– Mindre matsvinn och fler goda recept med Fiksuruoka
– Falkas alla recept
– 26 mathacks med Flora Wiström
Har du fler tips för att minska matsvinnet?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats augusti 26, 2023
5
Lämna ett svar