För två år sedan förfärades jag första gången över hur många äpplen som går till spillo varje sommar och höst. Jag läste någonstans att över 250 000 ton äpplen ruttnar i svenska trädgårdar varje år och kände direkt att JAHAPP, dags att vända på den trenden. Inhemska äpplen är så goda och smakar så klart ännu bättre då de är gratis. Jag är själv en av de där som har svårt att lämna bort bananen i butiken men försöker påminna mig om hur viktigt det är att äta inhemskt. Speciellt nu under sommaren kryllar ju Finland av underbara finska bär, frukter och svampar som är viktiga att vi äter upp! Och därför vill jag idag tipsa om 6 goda sätt att rädda äpplen i år – allra helst dessa inhemska trädgårdsäpplen!
6 goda sätt att rädda äpplen i år
Egentligen kunde den här artikeln heta “100 goda sätt att rädda äpplen i år”, för det går att göra så oändligt mycket med denna fina frukt. Äta som sådan, slänga med i söt och salt mat, sylta, chutney-a osv osv. Bara fantasin sätter stopp.



Supersnabb äppelhavrekrisp
En snabbis att göra en morgon eller när man får besök med kort förvarning! Supersnabb äppelhavrekrisp. Går att göra vegansk som i det här receptet, eller stekas i inhemskt ekologiskt smör om man så vill. Passar perfekt med t.ex. grädde, glass och vaniljsås till. Gärna också dessa på inhemska, ekologiska och kanske t.o.m. veganska ingredienser!
Du behöver (för 1 person):
1 dl havregryn
1 medelstort äpple
sötning
salt
matolja
Hetta upp en stekpanna och klicka i rejält med olja. Släng i övriga ingredienser och stek tills äpplet är mjukt och havren knaprig. Servera direkt och toppa med det jag nämnde ovan eller t.ex. nötter eller blåbär.. eller ät som sådan! Just det ja, kom ihåg att smaka av innan! Jag sötade med stevia och agave men vad man än föredrar fungerar bra.


Underbar äppelmos med kanel
Det här receptet testade jag första gången för två år sedan (ja, samtidigt som äppelräddarångesten fick sin början) och den är så sjuttons god! Går att frysa in om man inte äter allt på direkten. När äpplena inte tog slut hur mycket mos jag än gjorde, bestämde vi oss också att göra detta till Fabbes Café och folk älskade det! Uppfriskande, inhemskt, ljuvligt.
Pst, du kan så klart halvera eller dubbla mängden ifall du vill.
Du behöver:
– 2 kg hela äpplen
– 5 dl socker
– 1,5-2 dl vatten
– valfria kryddor, t.ex. kanel och kardemumma
Skala äpplena och kärna ur dem. Skär äpplena i mindre bitar och lägg i en kastrull med övriga ingredienser. Låt koka i 15 minuter, rör om så det inte brinner i botten. Stäng sedan av plattan och mosa äppelbitarna med en potatisstöt, låt svalna och bevara i väl rengjorda burkar. Ät med.. allt!


Saftiga kanelbullar med äpplen och rabarber
Vanliga kanelbullar med en tvist! Riv ner lite äpple och rabarber i kanelsmeten och upplev en ny värld av fantastiska smaker. Här kommer ett snabbt recept på vegansk enkel bulldeg.
Du behöver:
Degingredienser:
– 1,5 dl havremjölk (billigaste du hittar går bra!)
– 5 dl vetemjöl
– 0,5 dl socker
– 1 tsk kardemumma
– 1 tsk salt
– 1 påse torrjäst, ca 11 g
0,5 dl rypsolja
Äppelkanelsmet:
– 0,5 dl olja
– 1 msk kanel
– 0,5 dl socker
– Lite rivet äpple
– En handfull hackad rabarber
Blanda bulldegens alla ingredienser och kör i en degmaskin. Låt jäsa ordentligt. Kavla ut på en mjölig yta till en stor rektangulär platta. Blanda kanelsmeten i en separat skål och smeta över nedre halvan av rektangeln. Strö över äppel och rabarber och lite extra socker. Vik den övre halvan av degplattan över den med kanelsmet och dela den i ca 10 lika stora delar som du sedan rullar ihop till kanelknyten. Lägg ugnen på 200 grader. Placera bullarna på en plåt och låt jäsa ordentligt. Pensla med t.ex. lite havremjölk och strö över pärlsocker innan du gräddar dem i ca 7-8 minuter i mitten av ugnen. Ät som varma – så klart!
Pst! Alternativt kan du lägga av äppelmoset som beskrivs ovan och skippa rabarbern och det rivna äpplet. Fungerar också!


Världens enklaste äppelte
Du behöver:
– Skal från 1 äpple/person
– Vatten
– Valfritt: honung
Skala ett äpple och lägg skalet i ett glas (äpplet i sig kan du så klart använda till något av de övriga – eller andra – recepten du hittar här). Koka upp vatten och häll över skalet i glaset, låt stå 5 minuter och blanda i lite honung som smaksättning. Ett väldigt fräscht och gott te på rester, praktiskt taget!


Supergod äppelchutney
M-MM! Gott! Perfekt med kryddig mat, gärna typ indiskt eller något med mycket grytor etc. Passar perfekt och håller en halv evighet dessutom! Tror jag åt det sista av förra årets chutney ett halvår senare och den skulle lätt ha hållit lika länge till i kallt.
Du behöver:
– 0,5 kg äpplen
– 2,5 dl socker
– 1 gul lök
– 2 dl äppelvinäger
– 1 mellanstark chili (eller starkare om du föredrar det)
– 1,5 klyfta vitlök
– 0,5 tsk riven färsk ingefära
– 1-2 tsk kanel
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Spara skalen för teet ovan! Finhacka gula löken tillsammans med vitlöken. Kärna ur chilin och finhacka. Koka upp allting utom sockret i en kastrull och låt sjuda i 10 minuter. Lägg till sockret och låt sjuda 40 minuter. Låt svalna och häll upp i en ren glasburk och förvara kallt i några veckor innan du äter. Den är godare när den fått stå lite – och passar som sagt perfekt till höstiga grytor. Testa vetja.


Äppelkaka med krusbär
Sista receptet och säkert det vanligaste att göra med äpplen – kaka! Eller paj! Gott och ett effektivt sätt att rädda några äpplen. Det här är ett recept jag lite halvt hittade på själv på basen av andra recept och det blev riktigt mums. Speciellt bra för att så stor del av kakan är fyllning!
Du behöver:
Kakbotten:
– 3 dl mjöl
– 1 dl socker
– 2 tsk bakpulver
– 0,5 tsk salt
– 1 dl olja
– 1 dl vatten
Fyllning:
– 4 medelstora eller 8 små äpplen
– 1 dl socker
– 1-2 tsk kanel
eventuellt en handfull krusbär eller t.ex. blåbär
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda i en skål med sockret och kanelen och låt stå. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål och fyll därefter på med olja och vatten. Blanda till en jämn smet. Häll upp i en smord och bröad form. Häll äppelblandningen över smeten och krusbären sist om du vill ha av dem. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter beroende på ugn, eller tills mitten av kakan inte längre är kladdig då du testar med gaffel. Servera gärna ljummen med lite glass eller grädde till.
Det var några goda sätt att rädda äpplen i år – men vad mer kan man göra? Saft, must – vad mer? Du hittar fler goda året runt-recept här.
Vad brukar du göra om du har en bra äppelskörd?
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Pinterest
Leave a Reply