Jag läste någonstans att 250 000 ton äpplen ruttnar i svenska trädgårdar varje år och kände att det var dags att vända på den trenden. Inhemska äpplen är goda och förtjänar att bli ätna. Därför vill jag idag tipsa om 6 goda sätt att rädda äpplen i år – allra helst dessa inhemska trädgårdsäpplen!
6 goda sätt att rädda äpplen i år
Egentligen kunde den här artikeln heta ”100 goda sätt att rädda äpplen i år”, för det går att göra så oändligt mycket med denna fina frukt. Äta som sådan, använda i söt och salt mat, göra sylt och chutney av med mer.
SUPERSNABB ÄPPELHAVREKRISP
En snabbis att göra en morgon eller när man får besök med kort förvarning: supersnabb äppelhavrekrisp. Går att göra vegansk som i det här receptet, eller stekas i inhemskt ekologiskt smör om man så vill. Passar perfekt med t.ex. grädde, glass och vaniljsås till.
DU BEHÖVER (FÖR 1 PERSON):
– 1 dl havregryn
– 1 medelstort äpple
– sötning efter smak
– salt
– matolja
Hetta upp en stekpanna och klicka i rejält med olja. Lägg i övriga ingredienser och stek tills äpplet är mjukt och havren knaprig. Smaka av och tillsätt sötning eller salt vid behov. Servera direkt och toppa med grädde, glass, vaniljsås eller t.ex. nötter eller blåbär – eller ät som sådan!
UNDERBAR ÄPPELMOS MED KANEL
Det här receptet testade jag första gången för två år sedan och den är så otroligt god! Äppelmosen går dessutom att frysa in vid behov. Uppfriskande, inhemskt, ljuvligt. Den här satsen är rätt stor, och du kan naturligtvis halvera den om du vill.
DU BEHÖVER:
– 2 kg hela äpplen
– 5 dl socker
– 1,5-2 dl vatten
– valfria kryddor, t.ex. kanel och kardemumma
Skala äpplena och kärna ur dem. Skär äpplena i mindre bitar och lägg i en kastrull med övriga ingredienser. Låt koka i 15 minuter, rör om så det inte brinner i botten. Stäng sedan av plattan och mosa äppelbitarna med en potatisstöt, låt svalna och bevara i väl rengjorda burkar. Ät med allt!
SAFTIGA KANELBULLAR MED ÄPPLE OCH RABARBER
Vanliga kanelbullar med en tvist! Riv ner lite äpple och rabarber i kanelsmeten och upplev en ny värld av fantastiska smaker. Här kommer ett snabbt recept på vegansk enkel bulldeg.
DU BEHÖVER:
Degingredienser:
– 1,5 dl havremjölk (billigaste du hittar går bra!)
– 5 dl vetemjöl
– 0,5 dl socker
– 1 tsk kardemumma
– 1 tsk salt
– 1 påse torrjäst, ca 11 g
– 0,5 dl rypsolja
Äppelkanelsmet:
– 0,5 dl olja
– 1 msk kanel
– 0,5 dl socker
– lite rivet äpple
– en handfull hackad rabarber
Blanda alla ingredienser till degen och kör i en degmaskin. Låt jäsa ordentligt. Kavla ut på en mjölig yta till en stor rektangulär platta. Blanda kanelsmeten i en separat skål och bred ut över nedre halvan av den utkavlade degen. Strö över äppel och rabarber och lite extra socker. Vik den övre halvan av degplattan över den nedre med kanelsmet och dela degen i ca 10 lika stora delar som du sedan rullar ihop till kanelknyten. Värm ugnen till 200 grader. Placera bullarna på en plåt och låt jäsa ordentligt. Pensla med t.ex. lite havremjölk och strö över pärlsocker innan du gräddar dem i ca 7-8 minuter i mitten av ugnen. Ät som varma – så klart!
Pst! Du kan också använda äppelmos som fyllning i stället.
VÄRLDENS ENKLASTE ÄPPELTE
DU BEHÖVER:
– Skal från 1 äpple/person
– Vatten
– Valfritt: honung
Skala ett äpple och lägg skalet i ett glas eller en mugg. Koka upp vatten och häll över skalet, låt stå 5 minuter och blanda i lite honung som smaksättning. Ett väldigt fräscht och gott te, snabbt.
SUPERGOD ÄPPELCHUTNEY
Den här supergoda äppelchutneyn är otrolig. Perfekt med kryddig mat, gärna indiskt och olika grytor. Chutneyn håller en länge dessutom! Förvara i kallt så kan du använda den i flera månader.
DU BEHÖVER:
– 0,5 kg äpplen
– 2,5 dl socker
– 1 gul lök
– 2 dl äppelvinäger
– 1 mellanstark chili (eller starkare om du föredrar det)
– 1,5 klyfta vitlök
– 0,5 tsk riven färsk ingefära
– 1-2 tsk kanel
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Spara skalen för teet ovan! Finhacka gula löken tillsammans med vitlöken. Kärna ur chilin och finhacka. Koka upp allting utom sockret i en kastrull och låt sjuda i 10 minuter. Lägg till sockret och låt sjuda i ytterligare 40 minuter. Låt svalna och häll upp i en ren glasburk och förvara kallt i några veckor innan du äter. Den är godare när den fått stå lite – och passar som sagt perfekt till höstiga grytor.
ÄPPELKAKA MED KRUSBÄR
Sista receptet – mumsig äppelkaka! Väldigt gott och ett effektivt sätt att rädda äpplen dessutom.
DU BEHÖVER:
Kakbotten:
– 3 dl mjöl
– 1 dl socker
– 2 tsk bakpulver
– 0,5 tsk salt
– 1 dl olja
– 1 dl vatten
Fyllning:
– 4 medelstora eller 8 små äpplen
– 1 dl socker
– 1-2 tsk kanel
– eventuellt en handfull krusbär eller t.ex. blåbär
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda i en skål med sockret och kanelen och låt stå. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål och fyll därefter på med olja och vatten. Blanda till en jämn smet. Häll upp i en smord och bröad form. Häll äppelblandningen över smeten och krusbären sist om du vill ha av dem. Grädda i 200 grader i 20-30 minuter beroende på ugn, eller tills mitten av kakan inte längre är kladdig då du testar med gaffel. Servera gärna ljummen med lite glass eller grädde till.
Det var några goda sätt att rädda äpplen i år – men vad mer kan man göra? Du hittar fler goda året runt-recept här.
Vad brukar du göra om du har en bra äppelskörd?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats augusti 14, 2023
5
Lämna ett svar