21 enkla sätt att spara energi hemma

maj 15, 2020 2 Comments

Hur kan man enkelt spara energi hemma? Med dessa nedanstående 21 tips kommer vi redan långt! Fyll gärna på listan om du vill.

 1. Stäng av din frys i perioder.
  Avfrosta den då det behövs och ifall du inte nödvändigtvis behöver ha något i den, låt den stå avstängd därefter. När den igen behövs – sätt igång.

 2. Använd ugnen till mycket per gång.
  Ett bra tips är att grädda så mycket som möjligt när ugnen väl är igång. Släng t.ex. ihop en bröddeg om du ändå gräddar en tårta osv. Tillreder du mer mat än du hinner äta för att maximera ugnsanvändningen? Frys in!

 3. Låt kylskåpet vara lagom kallt.
  Om vi låter kylskåpet stå på ungefär fem grader håller varorna bra och vi sparar ändå mer energi än om tempen visar på något lägre.

 4. Försök att undvika varmvatten då det inte behövs.
  Om du älskar varma duschar (vem gör nu inte!) kan ett tips vara att göra dem kortare. Tvätta händer i varmt vid behov men var snabb, helt enkelt.

 5. Tvätta helst i 30 eller max 40 grader.
  Lakan, underkläder och handdukar kan vara trevliga att slänga i 60 grader ibland men i övrigt upplever jag att 30 går bra. Enligt Johan Tell i “100 sätt att rädda världen“, minskar energiåtgången med hälften då man byter från 60 till 40 grader! Dina kläder kommer också att hålla längre då kallt vatten är skonsammare, så det hela är en win-win-situation.

 6. Om ditt hem värms med el är ett fungerande spartips att dra ner tempen med bara en grad till och med. Det gör skillnad!

 7. Dra ut sladdarna!
  Lämnar du hemmet för några dagar: dra ut TV-sladden. Osv. Kylskåpet och frys om du åker på en längre resa och under tiden kanske någon annan vill sköta om eventuell mat som behöver stå i kallt.

 8. Använd lite mindre!
  Högtalare, Playstation, fler datorer än vad som används, TV etc etc. Jag tror ett bra och hälsosamt tips är att minska på mängden maskiner i den grad det går. Vilken kan säljas eller läggas undan tillfälligt? Färre elektroniska prylar kan spara energi och pengar. Jag är själv på en resa mot minimalism och märker genast att färre prylar gör det så mycket enklare att städa dessutom.

 9. Fyll alltid tvätt- och diskmaskin!
  Halvtomma maskiner behöver lika mycket tid som en full och i vissa fall (beroende på modell, hur gammal maskinen är m.m.), kräver tvättmaskinen också mycket mer energi per plagg om den inte är full. Fyll, fyll, fyll! Dessutom har jag hört att friktionen mellan kläderna inte är lika stark och då slits de alltså mindre i en fullare maskin.

 10. Föredra vattenkokaren vid matlagning.
  Om du inte har en induktionshäll kan du koka upp ditt vatten i en vattenkokare. Har man en induktionshäll sägs den och vattenkokaren vara lika energisnåla dock!

 11. Minska tiden på sociala medier om du vill.
  Fundera över hur du använder sociala medier och om du vill – dra ner på det. Du kanske är intresserad av mitt inlägg om hur sociala medier påverkar miljön? Läs det här.

 12. Fånga upp “förhandsvattnet”.
  Jag kan tycka att det är kul att fånga upp det kalla vattnet som först kommer i duschen och spara det för senare bruk. Vi använder vårt för att tvätta hundtassar, duschrummet och för att vattna växterna.

 13. Tina gärna upp fryssaker i kylskåpet.
  Då du hinner: låt dina frysvaror tina i kylen. Här kan kylen använda sig av kylan från frysprodukten och behöver inte jobba lika hårt. Låt också gärna het mat svalna helt innan du lägger i kylen.

 14. Om du använt ugnen, lämna luckan öppen efteråt!
  Efter att du stängt av ugnen är det skönt att låta värmen sprida sig i hemmet. Skönt att stå här och värma sig också, tips tips.

 15. Stäng av värmeapparater lite tidigare.
  Vi kan spara energi utan att det nödvändigtvis påverkar slutresultatet, om vi stänger av stekplattor och ugnar och brödrostar och så vidare snäppet tidigare.

 16. Undvik att ställa dina möbler framför värmeelementen om det går.
  Annars: håll ett tillräckligt bra avstånd mellan dessa två så värmen kan cirkulera friare.

 17. Försök vara utomhus oftare.
  Jag har insett att det kunde vara lösningen t.o.m. på miljöproblem och i det här fallet då, elanvändning. Är vi utomhus så är det mer osannolikt att vi shoppar (t.ex. fysiska butiker eller online), är på telefonen/datorn/använder TV osv. Dessutom behöver vi inte ha lampor på och använder heller inte vatten undertiden.

 18. Ha en full frys!
  Ett roligt tips i min bok “Min lilla gröna” är att lägga in böcker i frysen om den annars inte hålls full. Det här skall faktiskt dra mindre energi än en halvfull frys!

 19. Dammtorka dina maskiner regelbundet.
  Både för att spara energi och för att minska risken för brand är det viktigt att dammsuga bakom kylskåp och frys om det går. Men torka gärna också av högtalare, tv, radio, värmeelement osv. Och dina växter, men det är nog en annan historia.

 20. Välj energisnåla maskiner vid nya köp.
  Man kan spara mycket energi genom att välja energisnålt. Ännu bättre om du kan hitta energisnåla och begagnade! Ett kap.

 21. Återanvänd vatten!
  Några grejer jag tycker är kul att syssla med är att t.ex. hälla svalnat kokvatten i växter eller på smutsig disk, koka upp gammalt vatten i vattenkokaren och dricka i kaffe eller te, hälla vatten från överblivna dricksglas i växter, tvätta golv med det etc. Vatten kan återanvändas så mycket mer än man kan tro.

Har du fler spartips? KRAM

Follow my blog with Bloglovin

2 Comments

 • […] Läs till exempel: 21 sätt att spara energi […]

 • […] Läs också: 21 sätt att spara energi hemma […]

 • Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×