Hur kan man enkelt spara energi hemma? Med dessa nedanstående 21 tips kommer vi redan långt! Fyll gärna på listan om du vill.
- Stäng av din frys i perioder.
Avfrosta den då det behövs och ifall du inte behöver ha något i den, låt den förbli avstängd. - Använd ugnen till mycket per gång.
Ett bra tips är att grädda så mycket som möjligt när ugnen väl är igång. Baka en bröddeg då du ändå gräddar en tårta och släng ihop en lasagne då du skall rosta sötpotatis. Tillreder du mer mat än du hinner äta för att maximera ugnsanvändningen? Frys in! - Låt kylskåpet vara lagom kallt.
Om vi låter kylskåpet stå på ungefär fem grader håller varorna bra och vi sparar energi jämfört med om kylskåpet var kallare. - Försök att undvika varmvatten då det inte behövs.
Om du älskar varma duschar (vem gör inte!) kan ett tips vara att göra dem kortare. - Tvätta helst i 30 eller max 40 grader.
Lakan, underkläder och handdukar kan vara bra att tvätta i 60 grader men i övrigt fungerar ofta 30 bra. Enligt Johan Tell i ”100 sätt att rädda världen”, minskar energiåtgången med hälften då man byter från 60 till 40 grader! Dina kläder mår också bättre av kallt vatten som är mer skonsamt. - Om ditt hem värms med el är ett spartips att dra ner temperaturen med så ltie som en grad. Det gör skillnad!
- Dra ut sladdarna!
Lämnar du hemmet för några dagar: dra ut TV- och datorsladden. Kylskåp och frys kan stängas av om du åker på en längre resa. - Använd lite mindre!
Högtalare, Playstation, ett flertal datorer, TV och så vidare. Behövs alla dessa? Vilken kan säljas eller läggas undan tillfälligt? Färre elektroniska prylar kan spara energi och pengar. - Fyll alltid tvätt- och diskmaskin!
Halvtomma maskiner använder lika mycket tid som en full och i vissa fall (beroende på modell, hur gammal maskinen är m.m.), brukar tvättmaskinen också mer energi per plagg om den inte är full. Att tvätta kläder i full maskin skall dessutom vara bättre för kläderna då friktionen minskar. - Föredra vattenkokaren vid matlagning.
Om du inte har en induktionshäll utan en äldre modell, kan du spara energi genom att koka upp ditt vatten i en vattenkokare. - Minska tiden på sociala medier.
Fundera över hur du använder sociala medier och om du vill – dra ner på det. Du kanske är intresserad av mitt inlägg om hur sociala medier påverkar miljön? Du kan läsa mer om det här. - Fånga upp ”förhandsvattnet”.
Att fånga upp det kalla vattnet som först kommer i duschen eller från kranen och spara det för senare bruk kan vara en god idé. Jag använder det ofta för att vattna mina växter. - Tina gärna upp fryssaker i kylskåpet.
Om möjligt: låt frysvaror tina i kylen. Här kan kylen utnyttja kylan från frysprodukten och behöver inte jobba lika hårt. Låt också het mat svalna innan du lägger i kylen. - Om du använt ugnen, lämna luckan öppen efteråt!
Efter att du stängt av ugnen är det skönt att låta värmen sprida sig i hemmet. - Stäng av värmeapparater lite tidigare.
Vi kan spara energi utan att det nödvändigtvis påverkar slutresultatet, om vi stänger av stekplattor och ugnar och brödrostar snäppet tidigare. - Undvik att ställa dina möbler framför värmeelementen om det går.
Annars: håll ett tillräckligt bra avstånd mellan dessa två så värmen kan cirkulera mer fritt. - Försök vara utomhus oftare.
Då vi är utomhus är det mer osannolikt att vi konsumerar, också vad gäller energi. Att vara utomhus är så klart också hälsosamt av många orsaker. - Ha en full frys!
Ett roligt tips i min bok ”Min lilla gröna” är att lägga in böcker i frysen om den inte är full. Det här skall faktiskt dra mindre energi än en halvfull frys! - Dammtorka dina maskiner regelbundet.
Både för att spara energi och för att minska risken för brand är det viktigt att dammsuga bakom kylskåp och frys om det går. Torka gärna också av högtalare, tv, radio och värmeelement. - Välj energisnåla maskiner vid nya köp.
Man kan spara mycket energi genom att välja energisnålt. Ännu bättre om du kan hitta energisnåla och begagnade! - Återanvänd vatten!
En bra vana är att t.ex. hälla svalnat kokvatten i växter eller på smutsig disk, koka upp gammalt vatten i vattenkokaren och dricka i kaffe eller te, hälla vatten från överblivna dricksglas i växter, tvätta golv med det etc. Vatten kan återanvändas så mycket mer än man kan tro.
Har du fler spartips?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Artikeln har uppdaterats september 21, 2022
3
Lämna ett svar