En väsentlig del av en mer miljövänlig och klimatsmart livsstil, är nog att bo smått. Bor man mindre finns faktiskt en hel del fördelar som kommer på köpet – färre prylar och möbler, sannolikt billigare el- och uppvärmningsräkningar, smidigare städning och faktiskt smartare lösningar. Funderar du på att bo smått eller gör du det kanske redan? Idag skall vi ta en närmare titt på det.
Läs också:
– Hållbar inredning – tankar om ett vackert och snällt hem
– 5 otroliga hållbara och miljövänliga hus
– Boktips: Kloka hus + hur bygger man ett miljövänligt hus?
Bo smått – 10 tips för dig som vill bo mindre
Att bo smått är smart! Tillsammans med resan mot ett mer minimalistiskt förhållningssätt till livet, har också drömmen om ett litet men smart planerat hus vuxit fram. Google är verkligen ens bästa kompis vad gäller att hitta smarta lösningar på trånga utrymmen – wow! Människan är otroligt påhittig och innovativ! Ikea har bl.a. skapat ett fullt fungerande hem på endast 30 m2 där det bor två vuxna och två barn – rätt problemfritt.
1. FIRST THINGS FIRST: RENSA UT ALLT ÖVERFLÖD
Smarta lösningar i all ära, verkligen! Men har man varje vrå och skrymsle fyllt av saker kommer det bli väldigt svårt att bo smått och bekvämt. För visst är det viktigt att man också har det bekvämt, eller hur?
Rensa bort småsaker som papper, saker du tänkt att du någon gång kanske vill använda men ännu inte använt, överflödiga kärl och köksredskap m.m. Se över dina möbler och försök rensa bort alla dem som egentligen inte behövs (tänk sidobord, hyllor som inte egentligen används m.m.).
Läs också:
– Så rensar du miljövänligt i hemmet
– 4 x begagnade och etiska kläder + tankar om en liten garderob
2. SE ÖVER DITT HEM – VILKA KVADRATMETRAR ANVÄNDER DU OCH VILKA ANVÄNDER DU INTE
Vi alla har olika behov och någon av oss klarar sig med 10 m2/person medan en annan behöver dubbelt eller tre gånger så mycket. Trots våra olika preferenser, finns sätt att upptäcka ungefär vilken storleks lägenhet man kan leva bekvämt i. Om du funderar på att bo smått – titta då runt dig. Vilka kvadratmetrar använder du och behöver och vilka använder du inte?
Kanske är tamburen onödigt stor – går det att skapa mer förvaring där? Är köket för litet – då kanske man kan flytta ut matbordet i vardagsrummet.
Ta därför reda på vilka kvadratmetrar du inte behöver. I många hem finns stora ytor som vi fyller upp för att de existerar, inte för att de behövs. Märker man att man har ett flertal kvadratmetrar som är överflödiga, skulle det säkert inte vara ett problem att flytta till mindre. Men om man däremot känner att man använder alla till kvadratmetrar man har, bra så!
Läs också:
– 9 sätt att göra hemmet mer miljövänligt
– 21 sätt att spara energi hemma
3. VÄLJ SMARTA MÖBLER
När vi väl bor smått är det viktigt att våra möbler är smarta. Man har sällan råd att ha enbart dekorativa möbler eller prylar i ett litet hem utan hellre då både dekorativa och mångfunktionella. En typisk detalj i så kallade ”Tiny House”-hus (allt från 10-30 m2) är inbyggd förvaring i trapporna. Varje trappsteg är då antingen en låda eller ett skåp utan att sno golvyta.
Bäddsoffan är ett praktexempel på en bra möbel men det viktigaste är ändå att våra smarta möbler är sådana som fungerar för oss. Det kan nog bli knepigt att orka vika ihop soffan varje morgon och veckla ut den varje kväll. Utgå från hur bekväm du vill vara och vad ditt utrymme klarar av – det är helt okej att ha en skild soffa och skild säng också om du så vill.
Matbordet kan fungera som såväl matbord och som arbetsyta. Drömbordet fungerar lite som en skolbänk med en låda under bordsskivan. Lätt att ta fram och städa bort när ytan behöver vara tom och förvaringsutrymmet tar inte upp extra utrymme.
Smarta möbler finns i alla möjliga olika format. Fundera över vad du behöver; kanske bor du ensam men får ibland ett större gäng gäster? Då är ett bord som går att justera på längden riktigt smart, i kombination med pallar som går att stapla på varandra och fungera som sängbord då de inte behövs. En säng som kan göras längre då barnet växer tillåter att sängen kan användas i flera år. En upphöjd säng ger enormt mycket utrymme under för förvaring utan att ta upp extra yta.
4. VÄLJ ETT HEM MED LOFT
Ett loft är inredningsgudarnas gåva från ovan till dem som bor smått. Loft eller våningssängar i delade rum är oerhört smarta lösningar för små hem! Ett loft kan också spara in pengar således att man klarar sig med enbart madrass och inte behöver köpa en sängstomme.
Bor man två personer bildas med loft ett nytt rum och vill man kan man installera gardiner för att få insynsskydd. Loft ger en allt från 3-5 m2 extra utrymme på golvnivå – och det är mycket i ett litet hem. Plötsligt ryms den där soffan in! I barnrummet är det också smart med en högsäng under vilken man får ett skrivbord eller en lekhörna att rymmas.
Fler loftlösningar kunde vara avgörande för framtidens små hem.
5. HÖJ GOLVET FÖR EXTRA FÖRVARING
Om du är handy eller har möjlighet att anställa någon för renovering – höj golvet för extra förvaring! En smart förvaringslösning i flera ”Tiny House”-hus, är ett förhöjt golv på halva golvytan, för att kunna installera lådor för förvaring under. Det här tar inte upp väggyta men ger en massa extra förvaringsmöjligheter.
Läs också:
– Skapa en minimalistisk garderob – mina bästa tips
– Enkla sätt att konsumera mindre
6. VÄLJ GLIDDÖRRAR
I ett litet utrymme kan det vara krångligt att öppna och stänga svängdörrar. Välj därför hellre gliddörrar eller anternativt gardiner som endast rör sig i sidled. Det här kan gälla såväl skåpdörrar och luckor som rumsdörrar.
7. HÄNG SAKER FRÅN TAKET OCH PÅ VÄGGARNA
Utnyttja alltid takhöjden så gott det går! Korgar med frukt och lök m.m. som hänger från en krok i taket, stjäl ingen bordsyta. Bykstreck som är så enkelt gjorda som av starka snören knytna mellan två väggar behöver inte konkas fram och tillbaka för att sedan vara ivägen så som en torkställning ofta är.
Utnyttja också väggarna – häng upp ihopfällbara stolar, klaffbord m.m., som annars skulle vara i vägen på golvet i det lilla utrymmet. Allt behöver inte vara placerat på någonting. Det förenklar också städningen då golvytan är fri.
8. INSTALLERA EN SKIVA ATT LÄGGA ÖVER DISKHON
I ett litet kök är all arbetsyta uppskattad. För att öka den utan att förändra köket, kan det vara värt det att installera en löstagbar skiva som kan placeras över diskhon då den inte behövs. Så får man också hela den ytan till användning och kan gömma disken under skivan medan man jobbar. Mer yta, mindre krimskrams för ögat! Den här ytan kan dessutom fungera som skärbräda så att den är användbar också då den inte täcker diskhon.
Se också:
– Top Transforming & Multifunctional Furniture Ideas For Tiny Homes
– Family of 5’s Modern Tiny House Packed With Clever Design Ideas
9. UTNYTTJA DÖRRAR SOM FÖRVARING
Att använda dörrar som förvaring är ett smart sätt att använda en yta som redan är utnyttjad – utan att göra hemmet mer trångt. Placera krokar på dörrar för t.ex. badrumsprodukter eller skor, väskor m.m. Utnyttja dörrar mer, det kan vara värt det om man har väldigt lite plats!
10. ANVÄND UTDRAGBARA ARBETSYTOR I KÖKET
På samma sätt som många hem har utdragbara skärbräden ovanför besticklådorna, kunde man installera något påminnande att använda som arbetsyta i köket. En skiva som kan dras ut och som ger 50-100 cm mer arbetsyta kan göra under i ett litet kök när större matlagning sker! Sedan är det bara att putsa av ytan och skjuta in den igen, bort ur vägen.
Vill du bo smått eller gör du det redan? Berätta gärna om de lösningar du har hemma!
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade texten!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats augusti 18, 2023
8
Tant gnäll says
Jag skulle tänka efter mer än en gång innan jag skulle installera en magnetlist för knivar på en skåpdörr. Magneterna år inte hur starka som helst. Scenariet ”rycker upp skåpdörren med fart, kniven lossnar från listen och landar på ens bara fot med spetsen nedåt” låter lite otrevligt.
Har varit gäst i ett kök där värdinnan hade ett tjusigt metallgaller upphängt i taket framför spisen där hon hängt alla sina metallslevar, vispar etc. Det såg ju tjusigt ut föralldel men alla besökare över 1,75 slog huvudet i nämnda slevar. Man frestades inte att hjälpa till vid spisen precis.
Utrymmessparande tips är ju bra, förstås – jag har själv bott i en etta – men bra att tänka efter vad det kan få för konsekvenser för en själv och för ev gäster.
julia says
Hej där! Bra poäng. Magnetremsan kanske då är bättre t.ex. ovanför arbetsbänken på en vägg så den inte just rycks upp som du säger! Håller med 🙂
Karin Karmbäck says
Sent om sider….
Hej Du skriver ”installera en löstagbar skiva som kan placeras över diskhon”. Just en sådan är jag på jakt efter. Men hittar ingenting alls i den stilen!
Har du några tips på var man kan hitta en sådan skiva?
Mvh
julia says
Hej Karin! Gläder mig att också gamla texter läses här 🙂 tyvärr vet jag inte var man kunde hitta en sådan… men eventuellt Ikea? De är ju så bra på lösningar för mindre hem.
Ha en fin dag!
Maria says
Jag har ett sommar, där vi har haft magnetlist i 50 år. Har fungerar hur bra som helst för knivar. Vi har det på dörren till skafferiet. Genom åren har varit barn och vuxna i generationer. När min pappa satte dit det på 70- talet tyckte många det var farligt / Maria
julia says
Tack Maria! Jag förstår absolut risken men tror också det kan fungera (eller hoppas!). Men en 50 år gammal magnetlist låter ju som rätt bra kvalitet 🙂