Är du nyfiken på hur du kan agera klimatsmart i köket? Idag listar jag 11 enkla tips för dig som är intresserad!
11 enkla tips för att bli mer miljö- och klimatsmart i köket
1. MINSKA MÄNGDEN MATSVINN
Ta tillvara på allt du kan – gör restgrytor och fira med restfest! Det finns otaliga innovativa och roliga sätt att rädda maten. Här har jag tipsat om 17 stycken som är både enkla och skojiga att ta till sig!
2. VÄLJ STÖRRE ANDEL VEGETARISKT
Att äta mindre kött betyder verkligen just det – att äta mindre. Man måste alltså inte ge upp det helt vilket kanske känns enklare att uppnå. Späd ut köttsåsen med mer grönsaker och tomatkross eller bestäm dig för att bara äta kött en dag i veckan. Det går att leva ett balanserat liv där man inte bojkottar något men ändå lyckas minska mängden avsevärt!
Kanske skulle du vara intresserad av att testa 2 recept på vegansk ost eller min underbart goda jordnöts-nudelwok? Eller, alternativt en superenkel potatissallad med grönkål och tofu.
3. AVFROSTA FRYSEN TILLRÄCKLIGT OFTA
Genom att ta hand om våra apparater väl, håller de längre och kommer sannolikt också vara mer energisnåla. Oerhört viktigt för att vara klimatsmart i köket! Då din frys börjar vara snöig är det senast dags att avfrosta den – och vad är väl bättre än att göra det i kallt minusväder på vintern? Ut på trappan eller balkongen med all mat i en låda, avfrosta frysen snabbt genom att stänga av den och blåsa på den med en fläkt och så på igen. På köpet får man en liten rensning och bättre överblick av vad man faktiskt har i frysen.
Läs också:
– 21 enkla sätt att spara energi hemma
4. STÄNG AV UGNEN OCH SPISPLATTORNA NÅGON MINUT TIDIGARE
Varje gång man stänger av något strax innan det är klart, sparar man energi, utan att det påverkar slutresultatet desto mer!
5. TA HAND OM DITT AVLOPP
Skrapa hellre ner matrester i komposten eller soporna än att skölja ner dem i avloppet. Slickepotten är definitivt en av de mest miljövänliga redskapen i köket och med den kan du både minska matsvinn som vara avloppssnäll. Skrapa rent dina kärl före disk och skrapa tomt stekpannor så du får all mat med på tallriken.
6. ÄT MAT SOM ÄR I SÄSONG
Ät mer mat i säsong! Jag samarbetade med Satokausikalenteri i höstas och skrev om deras principer och fantastiska kalendrar här för den som är intresserad av livsmedel i säsong. Kortfattat är säsongsbaserad mat ofta både mer miljövänlig, hälsosammare, billigare och godare än icke-säsongsbaserad mat. Ett vinnande koncept!
7. LÅT MATEN SVALNA INNAN DEN LÄGGS I KALLT
För att inte tvinga kylskåp och frys att jobba extra i onödan lönar det sig att låta maten svalna ordentligt innan man ställer in den. Viktigt är ändå att komma ihåg att också ställa in den när tiden väl är inne så den inte hinner bli dålig.
8. ANVÄND KOMPOST ELLER BIOAVFALLSINSAMLING
Kompostera matavfall eller lägg i bioavfallsinsamlingen om du inte har egen gård med kompost. Det går att hitta komposter begagnade också om man vill spara en slant, alternativt kan man köpa tillsammans med grannen. Om du har möjlighet att skaffa en kompost kommer du att kunna minska ditt avfall i mycket stor grad.
När jag fick min efterlängtade kompost då jag fyllde 13, lyckades vår familj halvera avfallsmängden med hälften! Inte endast minskar det mängden avfall men viktiga näringsämnen från livsmedlena får också återvända till jorden och göra nytta där.
9. TVÄTTA MILJÖVÄNLIGT
Välj gärna ett miljövänligt diskmedel, ta till husmorsknep som bikarbonat och vatten då du tvättar ugnen och se också hur långt du kommer med endast vatten. Marthaförbundet har en massa fina tips på miljövänlig städning för den intresserade.
10. KÖP BEGAGNAT OCH KVALITET
Vare sig du flyttar till ett eget hem för första gången eller om dina gamla köksredskap är för trasiga för att räddas, är ett hett tips att köpa begagnat. Det finns så mycket kastruller, stekpannor, kärl och what not som går att fynda på loppisar och nätloppisar, att det lönar sig att börja där. Stålindustrin idag är tyvärr inte en särskilt miljövänlig industri och speciellt därför tänker jag att det är bra att välja så mycket stål som möjligt begagnat.
11. VÄLJ EKO OCH FAIR TRADE
Sist och slutligen – att fundera över livsmedlenas ursprung är ett bra miljöval. Välj gärna ekologiskt när det går och om plånboken tillåter det – byt ut det vanliga kaffet mot ekologiskt fair trade-märkt sådant. Kaffeodlingen har en rätt mörk baksida och därför är det värt att satsa på märken som försöker skapa en mer människo- och naturvänlig kultur kring det.
Har du fler tips för att vara mer klimatsmart i köket?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats september 24, 2022
5
Lämna ett svar