Det här är min absoluta favoriträtt nuförtiden, nämligen vegansk nudelwok med jordnötssmör! Den är enkel att slänga ihop på ca 20 minuter, den är god som fanken och full av bra ämnen och mycket grönsaker. Och lär man sig receptet på såsen, så kan man egentligen hela receptet utantill! Nudelwoks är perfekta grönsaksparadis, släng i lite vad du råkar ha och det blir gott oberoende. Du kan med fördel byta ut någon grönsak eller lägga till en tredje. Testa dig fram!
Vegansk nudelwok med jordnötssmör
Orginalreceptet och inspirationen kommer härifrån.
DU BEHÖVER:
– 200 g ramennudlar (äggnudlar fungerar också om rätten inte behöver vara vegansk)
– ½ rödlök eller annan lök, gärna lökblast
– 2-3 paprikor i gult, rött, grönt
– 2 medelstora morötter
– 3 msk salt jordnötssmör (gärna rumstempererat för att underlätta)
– 1,5 msk sojasås
– 1,5 msk sesamolja
– 1 msk tabasco
– saften från en lime
– ½ msk agavesirap
– en skvätt olja för stekning
– eventuellt cashewnötter och koriander
GÖR SÅ HÄR:
Hacka och stek löken i olja (tips! jag använder gärna den olja som kommer med de soltorkade tomater jag brukar köpa, den fungerar finfint). Skär upp paprikorna i stavar, skala moroten och skär även den i stavar. Släng i dessa tillsammans med löken i stekpannan och dra ner värmen en aning. Lägg vatten och lite salt i en kastrull och låt koka upp. Undertiden slänger du ihop en sås på jordnötssmöret, sojasåsen, sesamoljan, tabascon, limesaften och agavesirapen. Lägg dessa i en glasburk med lock och skaka tills allting blandats. Lägg nudlarna i det kokande vattnet och koka någon minut tills al dente. Häll ut vattnet, släng ned nudlarna i stekpannan och stek och blanda i 1 minut. Häll i jordnötssmörssåsen, blanda om ordentligt och servera med cashewnötter och koriander om du vill. MYCKET gott.
Tips! Jag brukar lägga allt i en riktigt stor skål och blanda om i den i stället då jag tycker att stekpannan ofta är för liten. Funkar bra och tillåter lite skvätt!
Det bästa med den här rätten är att bara väldigt få av ingredienserna är färskvaror och resten långlivade torrvaror och såser! Tar man då för vana att alltid ha morötter, paprika och några lime-frukter som färska hemma, samt lägger någon extra slant på övriga långlivade ingredienser, kan det här få fungera som en rätt man gör då man inte har annat hemma!
Har du också en god vegansk nudelwok vars recept du vill dela med dig av?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin’
Pinterest
Artikeln har uppdaterats mars 11, 2021
2
Lämna ett svar