Den här artikeln är ett betalt samarbete med Satokausikalenteri



Jag är kär! I en produkt! Ett koncept! Upp över öronen förälskad i Satokausikalenteri och också så glad att nu få presentera dem för er.
Satokausikalenteri (på svenska ungefär skördekalender) är en finländsk skapelse med målet att underlätta för oss konsumenter då vi vill äta säsongsbaserat. Satokausi är nog främst känd för sina väggkalendrar men därtill har de bl.a. också en liten gullig trädgårdskalender. Idag skall jag presentera bägge två för er och jag hoppas verkligen ni tycker om dem lika mycket som jag! Glädje i vardagen!

Jag måste börja med att säga att jag inte är någon expert på säsongsprodukter.
Men kanske det inte egentligen är så konstigt att det är så? Jag vågar också tro att många andra kan relatera till det. Butikerna säljer ju så många samma sortens färska grönsaker och frukter året runt att hela begreppet ”säsong” liksom inte längre är en självklar del av vår vokabulär. Jag tror att det inte heller är lika vanligt idag att veta vad som faktiskt är i säsong just därför – vi kan äta nästan vad vi vill när som helst.. och var som helst.
Men grejen är, att det faktiskt spelar roll om det vi äter är i säsong eller inte. Frukter och grönsaker i säsong är då både billigare och godare och sannolikt också mer miljövänliga att producera, än andra. Tänk dig en finsk jordgubbe på sommaren – få saker smakar lika bra! Utländska färska bär i butikerna året om har nog sällan samma intensiva smak som de där inhemska sommarbären.
Att äta säsongsbaserat, gör det också mycket enklare att äta varierat då man inte längre kanske väljer samma produkter i butiken varje gång. Jag vågar till och med nästan påstå att ett säsongsbaserat ätande kunde vara nyckeln till en miljö- och klimatvänlig kost.
Satokausikalenteri förenklar vardagen
Man blir ju onekligen nyfiken på vilka dörrar som kan öppnas då man väljer att äta säsongsbaserat i större grad. Jag känner ett pirr i magen nästan, för den mat jag vanligtvis har på min tallrik kan ofta se enformig ut. Det är samma gamla pastarätt eller yoghurtportion, alltid med samma fyllning. Varje gång samma sak, då man nästan slentrianmässigt strosar genom butiken och fyller sin varukorg. Men, glada nyheter: det behöver ju ändå inte vara så! Att ändra de här vanorna skulle heller inte behöva vara svårt eller alltför tankekrävande. Tacka vet jag därför Satokausikalenteri – för med deras kalendrar och guider blir det busenkelt att lägga till några (eller många) säsongsprodukter i korgen. Tänk vad bra.
Ur väggkalendern kan man dessutom klippa med sig en lista med säsongsvaror då man går till butiken – alternativt ta en bild med telefonen. Ett enkelt sätt att påminna sig själv om läget just nu.

Varför välja säsongsbaserat?
På Satokausikalenteris hemsida hittas flera blogginlägg med olika intressanta teman och tips inom ämnet. En text som föll mig extra mycket i smaken var ”10 hyvää syytä suosia sesonkikasviksia” (10 bra orsaker att välja säsongsgrönsaker). Några orsaker som listas i texten är hur förmånligt, miljövänligt, gott, färskt, varierat och nyttigt det är att äta det som är i säsong. Även om jag ser alla olika orsaker som viktiga så funderar jag automatiskt alltid över just den där miljövänliga delen och kanske är det det som får mig att gilla Satokausikalenteri lite extra mycket.
Enligt artikeln är säsongsmat miljövänlig på grund av att den sannolikt produceras under mer naturliga omständigheter än mat som inte är i säsong. Man behöver antagligen inte på samma sätt eller i lika stor grad använda sig av extra energi som växthus, värme och ljus, samtidigt som transporterna blir betydligt kortare då man väljer sådant som är både lokalt och i säsong.
5 bra orsaker att äta mat enligt säsong:
1. Maten smakar mer
2. Maten är färsk och nyttig
3. Maten odlas sannolikt under mer miljövänliga förhållanden än resten av året
4. Transporterna är ofta kortare
5. Man äter mer varierat då man väljer enligt säsong
I artikeln lyfter de också fram det faktum att vi i Finland helst ändå skall äta mat också från andra länder för att få i oss tillräckligt mycket variation och näring. Där poängteras också vikten av att äta säsongsbaserat. Det som är i säsong finns i större mängd än annat och då kan stora lass transporteras på en gång med båt. Större last på en båt är sannolikt bättre än något med flyg. Ja, ni hör ju, säsongsbaserat verkar faktiskt vara grejen!


Så använder du väggkalendern
Jag nämnde visst redan att det är busenkelt att bli guidad genom säsongsdjungeln med hjälp av Satokausikalenteris väggkalender. Och jag håller fast vid det! Den är överskådlig och dessutom full av intressanta, nyttiga och matiga (hehe) tips. Det här är deras Special Edition-variant av den traditionella kalendern (klicka på länken för att läsa mer!).
Vid varje månadsuppslag hittar du en lista till höger med olika grönsaker, rotsaker, frukter, bär m.m. som är i säsong. Så här lämpligt för oktober kan vi konstatera att bl.a. följande är det: havtorn, satsuma, sockerbeta, grönkål och butternutpumpa. Med hjälp av listan är det enkelt att åtminstone delvis kunna styra det man köper mot ett mer säsongsvänligt håll. Det finns ju absolut inget tvång att äta säsongsbaserat men med alla fördelar som medföljer tycker jag att det är värt att ge det en chans! Jag blir i alla fall riktigt ivrig att få veta MER och smaka på FLER intressanta råvaror jag kanske vanligtvis skulle lämna i butiken. Plötsligt blev matlagning ännu mer kul.
En nykomling i mitt kök är fikonet som nu är i säsong. Plötsligt äter jag minst ett om dagen! Min favorit är kombinationen fikon + salt jordnötssmör + hackade nötter + hackad mörkchoklad + agavesirap. Alternativt på rostat bröd med jordnötssmör under. Ja ni hör ju. Galet gott.
Kalendern är hur som helst inte bara en skapelse med månader och månadstips. Den är en äkta guldklimp att spara också efter årets gång med alla tips och guider om hur du kan använda olika livsmedel.


Här ser du oktobers månadsuppslag. Tycker det är kul att kalendern är för 2021 men att jag redan nu drar nytta av den. Om du bestämmer dig för att beställa en eller flera kalendrar har du ju faktiskt användning av den/dem en längre tid ju tidigare du köper.
När vi bläddrar vidare i kalendern och går förbi månaderna, kommer vi till uppslag med mer text. Här finns t.ex. info om finländska rotsaker som Satokausikalenteri gärna vill prisa och göra intressanta för oss igen. Jag håller helt med, mer rotsaker och inhemska grejer åt folket! Andra uppslag guidar oss genom inhemska frukter och presenterar olika äppelsorter. Jag hade ingen aning om att det fanns så många olika äpplen, tänk så intressant.
Men inte bara rotsaker och frukter får plats på dessa sidor – också kryddor, örter, svampar, inhemsk fisk (viktigt uppslag!)… med mer. I slutet av kalendern hittar du dessutom en lista på närmare 200 olika livsmedel, kort info om dem och så klart när de är i säsong. Den här skapelsen känns helt komplett, otroligt full av information och nyttiga tips!
Som sagt, jag är kär.


Så använder du trädgårdskalendern
Också trädgårdskalendern kör igång 1 januari 2021 och redan då kan du faktiskt börja fundera över årets odlingar och trädgårdsarbete (sedan behöver man ju inte ha en trädgård heller, en balkong fungerar också till mycket). Den här kalendern visar månad för månad vad som lönar sig att göra antingen i form av olika förberedelser eller skörd! Otroligt behändig och kan ju även den sparas inför kommande år. Hållbarheten i återbruket, ni vet : ) en härlig liten grej.
Nu i oktober tipsas bl.a. om hur det lönar sig att skörda de sista vinteräpplena och plommonen och på ett annat uppslag tipsas om oktoberodlingar. Ännu är inte säsongen för odling slut. Det här är inte alls bara en vanlig kalender utan en guide och hjälpreda som dessutom lär en mycket nytt.
Trädgårdskalendern innehåller också några extra sidor i slutet, där det finns fler tips och trix för att lyckas med sådden. Också här påminns vi om vad som är i säsong och när för att göra det så handgripligt som möjligt. Medan Satokausikalenteri-väggkalendern är just det – en väggkalender – fungerar den här lilla kompisen som en bordskalender du kan använda för jobb och annat då du är på språng. En bra komplettering till den som hänger på köksväggen med en trädgårdstwist på det.



En mättande oktobersallad för två – recept
Jag tänker att vi testar det här med säsongsmat – vad kan man göra med det som just nu i oktober är färskt och gott? Förr brukade jag snarka åt sallader och tyckte att de verkade tråkiga men det visade sig bara att jag inte förstått hur varierade de faktiskt kan vara. Idag kan en god sallad göra mig riktigt glad. Det gäller att hitta lite ”knastereffekt” (ett begrepp min älskade farfar använde), sött, salt, surt och olika konsistenser på det som slängs i salladen för att göra den intressant. Här kommer ett recept på en mycket god oktobersallad med jordnötssås.
DU BEHÖVER:
Sallad:
– 2 nävar inhemsk grönkål *
– 2 nävar inhemsk spenat *
– 100 g inhemsk röd spetspaprika (eller vanlig) *
– 200 g inhemsk blomkål + bladen * (gärna en färggrann, jag tog lila)
– 1 näve cashewnötter
– 1 näve valnötter
– 2 fikon *
– 3 stora msk fermenterad rödkål
– salt
Salladssås:
– 1-2 msk naturligt jordnötssmör
– 2 msk saft från en citron
– 1 tsk sesamolja
– 1 tsk agavesirap eller inhemsk honung
– 1 tsk ekologisk glutenfri sojasås
– 1 tsk tabasco
– salt
* = i säsong i oktober
GÖR SÅ HÄR:
- Koka upp vatten med lite salt och 1 grönsaksbuljongtärning i en kastrull. Skär bort bladen från blomkålen och lägg åt sidan, skär sedan blomkålen i mindre bitar. Låt blomkålen koka i vattnet tills mjuk.
- Undertiden, hacka bladen från blomkålen och stek i fett (gärna tillsammans med lök!). Lägg tvättad och hackad grönkål och tvättad spenat med i stekpannan. Stek tills allt är mjukt men utan att spenaten krymper. Salta gärna lite redan i det här skedet.
- Lägg blomkålsbladen, grönkålen och spenaten i en skål och rör om. Tvätta, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar och lägg även den i skålen. Lägg till fermenterad rödlök, hackade cashew- och valnötter och rör om. Tvätta och skär eventuellt av den lilla stumpen på fikonen, skär dem i mindre bitar och blanda ner i salladen. Blanda också ner den kokade blomkålen.
- Låt salladen svalna!
- Medan salladen svalnar: blanda ihop ingredienserna till salladssåsen och lägg antingen hela såsen i salladen eller servera som en klick på toppen av portionen som jag gjort på bilden. Oerhört gott, mättande, färggrant och säsongsvänligt!
Tips! Såsen kan göras lösare med mindre jordnötssmör och mer citronsaft utan att förlora sin goda smak.

Kan man använda Satokausikalenteri och trädgårdskalendern utan stark finska?
Mitt korta svar på det är ja!
Mitt långa svar är:
Så länge man kan ens lite finska tror jag att man klarar sig bra med den här kalendern. Inte endast kan man ju använda kalendern som en vanlig sådan, för att skriva ner händelser och viktiga födelsedagar. Det går också att använda den för allt det andra den är – den guide den är för att vägleda dig genom ditt säsongsintresse!
Satokausikalenteri må gå helt och hållet på finska men med tanke på att den ändå inte är en roman massa text man måste läsa för att förstå nästa sida, fungerar den bra också för dem som inte har stark finska. De grönsaker du är nyfiken på kan antingen enkelt översättas på nätet vid behov eller bläddras igenom i listorna i slutet där de finns presenterade med bild.
Det finns visserligen sidor med mycket text men låt det inte hindra dig! Dessa behöver inte läsas från början till slut om man inte vill, utan innehåller till stor del kortare stycken med olika tips. Läs lite här och där utan att behöva ta in allt på en gång! Det viktigaste är hur som helst själva ”månadsrapporten” som finns vid varje månadsuppslag, vågar jag påstå. Dvs, att se vad som just nu är i säsong och därför antagligen också godast och mest miljövänligt att äta! Satokausikalenteri är för alla.
Sedan fungerar ju den här skapelsen som sagt i flera år då den innehåller allmän information om säsonger, så de sidor du eventuellt inte förstår kanske kan bli en fin liten återbrukarpresent till någon annan istället. Det tror jag kunde uppskattas.


Men nu tänker jag inte babbla på nåt mer för jag vill så gärna skicka iväg er till Satokausikalenteris hemsida där ni kan läsa mer om det här intressanta. Där kan ni också samtidigt beställa hem av dessa två (eller andra) produkter om ni vill. Satokausikalenteri har bl.a. också fina kökshanddukar och fler kalendervarianter än dessa.
Jag tror faktiskt att jag kommer att ge julklappar i år trots att jag vanligtvis inte gör det, för jag känner på mig att de här kalendrarna gör mer nytta för vår planet än ingen present alls. Och med alla varianter som finns – dessa två jag presenterat, familjekalendrar, receptböcker för säsongsmat etc – lär det ju finnas något för alla.
Du kommer till Satokausikalenteris hemsida HÄR och kan följa dem på Instagram HÄR.
Är du bekant med Satokausikalenteri från förr?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats augusti 26, 2023
4
jag flyttade till schweiz förra året, och en av de saker som förvånade mig mest i början var hur en massa frukt & grönsaker som jag tänkte köpa inte fanns i matbutiken där vi handlar, tills min kille berättade att det är för att de främst säljer lokala grönsaker & därför främst säsongsbaserat. nu tycker jag det är toppen hur utbudet ständigt varierar, & alltid lika kul när nån av mina favoritfrukter/-grönsaker dyker upp igen <3
Det här gör mig så glad!! Vad fint att de gör så, precis så borde det ju vara <3 och så får man längta lite efter något som inte är i säsong just nu och kan säkert uppskatta det mer. Fint! kram!
Hej!
Tack så mycket för tipset!
Beställde hem en Special Edition väggkalender direkt ;.)
Vad kul 😀 hoppas den gör dig glad och kommer till användning, kram!
Du tar så fantastiskt bra och stämningsfulla bilder. Och alltid lika fina samarbeten <3 Tycker kalendern är en toppenidé också. Kanske en bra julklapp… 🙂
Ooo tack Jennifer, det här värmer min själ massor!! Kalendern är e superjulklapp ;P kram