Nästa helg firas midsommar! Sommarens finaste fest som jag själv tycker är bäst ute i skärgården, långt från brus och rus. För att underlätta en eventuell midsommarstress eller svårigheter i att hitta på något gott att äta, tänkte jag dela med mig av en rätt jag själv vill ha på matbordet. Nämligen en av mina nya lunchfavoriter (som dessutom är enklare än enklast att göra) – potatissallad med grönkål och tofu. God, snabblagad, passar nästan vem som helst!
Fler recept hittar du här.
Potatissallad med grönkål och tofu
För fyra personer
DU BEHÖVER:
– 16-20 potatisar
– 4 stora eller 8 små stjälkar grönkål
– en handfull soltorkad tomat
– en handfull fermenterad rödkål
– olivolja
– salt
– ca 500 g Jalotofu marinerad
GÖR SÅ HÄR:
Koka potatisen i salt vatten tills den är mjuk. Låt svalna, skala och skär i bitar i en större skål. Rensa bort stjälken från grönkålen och grovhacka bladen i mindre bitar. Lägg den med potatisen och fyll på med soltorkad tomat, fermenterad rödkål, olivolja och salt. Skär tofun i tärningar och blanda i sist. Jag använder Jalotofus marinerade tofu för att jag tycker att den är överlägset godast och nästan smakar lite rökt. Servera denna potatissallad som huvud- eller sidorätt under midsommaren eller en vanlig vardag. Oerhört god och mättande!
Sallader är också väldigt förlåtande, så ifall du inte vill använda exakt dessa ingredienser går det bra att improvisera lite också. Har man t.ex. inte fermenterad kål hemma är den inte ett måste men ger visserligen lite syrlighet och mer djup till rätten. Testa dig fram enligt vad du själv tycker om!
Tips! Om du föredrar något inhemskt i stället för tofu, är ett ypperligt veganskt alternativ Beanit-bitar! Goda och lätta att tugga. Stek dem i en stekpanna först bara.
Tips två! Nötter och frön passar också riktigt bra som extra ingrediens. Rosta cashewnötter och sprid över salladen för lite mer tuggmotstånd.
Vad brukar du äta på midsommaren?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Pinterest
Artikeln har uppdaterats mars 11, 2021
1
Lämna ett svar