Idag delar jag med mig av dessa underbara två recept på vegansk ost som jag själv använt mig av i över ett år.
Även om vegansk ost inte nödvändigtvis alltid smakar precis som riktigt ost, är de här två recepten verkligt bra alternativ! Ena receptet är en smulten vegansk ost och det andra en vegansk ”mozzarella”, då konsistensen påminner om just det – mozzarella.
RECEPT PÅ VEGANSK SMULTEN OST
Den här osten har jag använt på pizza, i lasagne och på toast. Den har en väldigt krämig, nästan lite geleaktig konsistens och är ett riktigt bra alternativ till vanlig smulten ost. Jag hittade receptet hos Vegolina en gång i tiden men har valt att lämna bort vitlöken och experimentera lite med mängden salt. Den här går också att göra till sin egen om man vill krydda med någon extra smak eller t.ex. lägga till näringsjäst. Och allra bäst: denna är oerhört snabb att göra!
DU BEHÖVER:
– 6 dl havremjölk (billig havremjölk går bra)
– 4 msk tapiokastärkelse
– 6 msk olja
– 1-2 tsk salt
– valfritt: lite vitlök, näringsjäst, örter m.m. för extra smak.
GÖR SÅ HÄR:
Lägg allt i en kastrull och blanda. Lägg på plattan och rör om konstant tills det blir tjockt, stäng sedan av plattan. Viktigt att röra om hela tiden då blandningen tjocknar rätt plötsligt, så det inte brinner i botten. Bevara i en ren burk i kallt, använd på bröd, pizza (i ugn!), maträtter m.m. Gott!
RECEPT PÅ VEGANSK FAST OST, ”MOZZARELLA”
I första hand lockade det här receptet lockade mig för att bilden jag såg på detta var så fin. Men jag var rätt skeptisk, för jag brukar inte gilla när man använder nötter som bas i veganska produkter, jag kan tycka att det ger för mycket bismak. Jag är ändå glad att jag testade för i just det här receptet tycker jag det fungerar väldigt bra. Den här innehåller blötlagda cashewnötter men har en neutral smak ändå.
Jag hittade receptet hos @_aeldr_. Själv använde jag en vanlig hushållsmaskin som blender, även om en high speed-blender rekommenderas i orginalreceptet. Receptet är enkelt men kräver lite tid.
Förberedelse: blötlägg 2,5 dl cashewnötter över natten!
DU BEHÖVER:
– 2,5 dl blötlagda cashews
– 1,75 dl vatten
– 4 msk olivolja
– 2 msk psylliumpulver
– 1,5 tsk citronsaft
– 0,5 tsk salt
GÖR SÅ HÄR:
Blanda ihop vattnet, olivoljan, psylliumpulvret och saltet i en skål tills det blir tjock. Låt stå i 2 h. Ta sedan cashewnötterna och psylliumpulverblandningen och lägg i en hushållsmaskin/high speed-blender och kör. Häll i citronsaften efterhand. När allting blandats tar du ut massan och klämmer ihop bollar av den, för mig blir det ofta ca 4 st men det beror så klart på storleken. Låt dessa stå i kallt i upp till 2 h i skålar med lock på och ät sedan som du äter riktig mozzarella. Jag älskar dessa för deras konsistens och för hur bra de passar ihop med tomat, olja, salt, peppar och basilika som på bilden.
Har du något gott recept på vegansk ost på lager?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats september 28, 2022
3
Ane says
Hei. Dette ser godt ut! Hva er psylliumpulver?
julia says
Hej Ane och tack 🙂 det kan hända att det egentligen heter psylliumhusk! Jag hittade inte riktigt det rätta ordet. Men ett pulver gjort på psylliumfröskal är det! Kram