5 orsaker att planera en resa i hemlandet i år

mars 19, 2020 No Comments

Planera en resa i hemlandet i år! En fantastisk idé som kan ge dig helt unika upplevelser. Att resa lokalt är kul!

1. Hemlandet kan ofta vara något man blundat för.
Jag kanske talar bara för mig själv nu men jag har hur som helst upplevt att jag inte riktigt ens hört om många guld värda platser i Finland. Jag har helt enkelt i stället tänkt så mycket på länder längre bort. Finland har så mycket jag blundat för! Det är inte bara skärgården och Lappland, utan också så mycket mer. Till och med mindre orter och ens egen hemkommun kan överraska – och kommer säkert göra det om man ger det en chans. Så, våga verkligen planera en resa i hemlandet – det lönar sig.

2. Det är enklare att hitta tid för en resa hemma
Vill man resa till andra sidan jorden behöver man helst flera veckor ledigt. En resa hemma kan man göra på ett veckoslut – buss till en grannstad eller bil till stugan. Eller nattåg så långt bort man kommer i hemlandet. Inga nya valutor behöver skaffas, inga visum, inget extra. Det är enkelt att resa hemma bara man vågar lägga tid för det också och inte endast på att åka utomlands.

3. Det är nästan alltid ett mer miljövänligt alternativ att resa inom landet
I lilla Finland och andra länder av påminnande storlek, är det relativt lätt att ta sig fram överallt flygfritt. Det är visserligen en lång väg mellan Lappland och södra Finland men det går absolut utan flyg. I de flesta länder går det ju egentligen att ta sig fram flygfritt, enkelt. Det betyder att man kan åka kollektivt eller med egen bil! Egen bil är så klart något som går att ifrågasätta – är det här verkligen miljövänligt? – men det finns också vissa sidor av det hela som jag vill lyfta fram. Har man bil med sig kan man övernatta i den och t.o.m. göra mat i den med t.ex. ett spritkök. Det betyder att man i större grad kan undvika hotell och restauranger, vilket blir en miljögärning trots allt.

4. Man stöder sitt eget lands ekonomi
Alla länder är så klart likvärda och förtjänar lika mycket respekt men jag ser det ändå som viktigt att stöda sitt eget hemland ekonomiskt. Om inte annat så gynnar det i alla fall en själv. Ju bättre det går ekonomiskt för ditt hemland, desto mer pengar finns också för att hjälpa dem som har det svårt och behöver stöd. Ja ni vet ju det. Och jag tror också att dessa långsamma medvetna resor kan uppmuntra oss att stöda lokala företagare i hemlandet – man äter kanske hellre på ett familjecafé än Espresso House när man är i en ny stad. Man ökar sitt eget lands välmående så här helt enkelt och man brukar ju säga att man skall börja med sig själv! Så, börja med ditt eget land.

5. Det kan vara mycket billigare än att resa utomlands
Tänk er t.ex. att resan är att besöka en bekants sommarstuga långt ute i skärgården. Du behöver inte betala övernattning (hoppas man ju) och maten kan man göra själv. Ingalunda betalar man heller hundratals euro per person för att åka en bit bort utan flyg. Att resa inom t.ex. Finland innebär knappast heller att man behöver specialläkemedel (t.ex. malaria) eller vaccin. Det är med andra ord mycket billigare och mer tillgängligt i de flesta fall, att resa hemma i tryggheten. Trygghet betyder inte förresten att det behöver vara tråkigt eller icke-äventyrligt. Du kommer att älska det!

För reseinspiration i Finland, kan jag rekommendera t.ex. dessa sidor:
Visit Finland
National parks
Lapland
Visit Saimaa
Med mer!

Kommer du på fler orsaker att resa i hemlandet i år? Berätta gärna!
Läs också: 11 enkla tips för hållbart resande 2020

No Comments

Leave a Reply

Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

Kategorier

Follow

Senaste artiklarna

×