Drömmer du om när det går att resa fritt och ohämmat igen? Vill du göra det utan flyg? Fint! Idag skall jag nämligen berätta om en av de roligaste upplevelserna jag varit med om: en tågluff genom Europa med Interrail.
Drömresa utan flyg: tågluff genom Europa
Det var sommaren 2018 som jag gjorde min sista resa med flyg. Som en person som vill inspirera andra till ett grönare liv men också som en person som själv vill göra det bästa möjliga i min situation, kändes det inte längre rätt att nöjesflyga. Att inse att det går att leva flygfritt var inget som hände över en natt utan något som sakta fick växa fram och slutligen fick mig att må bra. Väldigt bra.
Men den stora frågan blir då – kan man ens resa när man inte längre flyger? Jag har nämnt det många gånger förr men tänker att det tål att upprepas; att bli flygfri öppnade många fler dörrar än det stängde. Resandet har faktiskt aldrig förr varit så inspirerande som efter beslutet. Och det är också mycket möjligt att jag och killen aldrig skulle ha kommit på tanken att göra vår tågluff genom Europa om det inte varit för denna nya syn på resandet.
TÅGLUFF GENOM EUROPA – VÅR RUTT
Det var från början av maj till början av juli 2019 som vi luffade runt. Vi tog två färjor och någon enstaka buss men i övrigt gick allting med tåg. Så här åkte vi (allt som står vid samma siffra åkte vi utan paus):
- Färja Åbo-Stockholm
- Tåg Stockholm-Köpenhamn
- Tåg och färja Köpenhamn-Hamburg-Amsterdam
- Tåg Amsterdam-Bryssel-London (under kanalen genom tunneln)
- Tåg London-Inverness-Plockton (Skottland)
- Tåg Plockton-Inverness-London-Paris-La Rochelle (24 h!)
- Tåg La Rochelle-Biarritz
- Buss Biarritz-San Sebastian-Vitoria
- Tåg Vitoria-Barcelona
- Buss Barcelona-Genève och tåg Geneve-Como
- Tåg Como-Venedig
- Tåg Venedig-Ljubljana
- Buss Ljubljana-Rijeka
- Buss Rijeka-Ljubljana och tåg Ljubljana-Brno
- Tåg Brno-Auschwitz
- Buss Auschwitz-Katowice och tåg Katowice-Berlin
- Tåg Berlin-Köpenhamn
- Tåg Köpenhamn-Stockholm
- Färja Stockholm-Åbo
Som ni ser var det en sjujädrans massa resor hit och dit. Det här var första gången jag luffade genom länder (jag har en gång tidigare småluffat inom England men det var inte riktigt samma sak) och efter denna första gång lärde jag mig mycket om hur det lönar sig att göra i fortsättningen.
Vi stannade på rätt många ställen (Köpenhamn, Amsterdam, London, Plockton, La Rochelle, Biarritz, Vitoria, Barcelona, Como, Venedig, Ljubljana, Rijeka, Brno, Auschwitz, Berlin och Köpenhamn en gång till) och om jag fick göra om resan skulle den gärna få vara lika lång men med färre städer. Men vet ni, man lever och lär. Ändå är vår tågluff genom Europa den roligaste resan jag har gjort någonsin. Som den oroliga själ jag är, var det här den längsta tiden i mitt hela liv som jag känt ett genuint lugn och verklig lycka och glädje av tillvaron. Vi tog dagarna som de kom, planerade inte för mycket i förtid och såg så mycket fint.
DE BÄSTA PLATSERNA ENLIGT MIG
För det första: bor man i Europa eller har nära till Europa, ta chansen att göra en tågluff! Jag har talat en hel del hur det är så lätt att bli blind för det som finns nära – men det är sant. Europa är en juvel. Här finns karga råa vackra Island och Skottland (bland annat), snöiga Lappland, bergiga Alper och ett nästan tropiskt Sydeuropa. Europa har så mycket att ge och här finns oändligt mycket att upptäcka. Kanske att höra just det peppar lite mer att faktiskt upptäcka här och här nära – vilket går rätt så enkelt med tåg.
Men med det sagt hittade jag nog några favoriter under resan, ställen jag regelbundet drömmer mig tillbaka till.
AMSTERDAM
Det här var första gången jag var i Amsterdam och trots turistmassorna blev jag störtförälskad i platsen. Amsterdam och kanalerna var så mysiga att jag nog inte hade förväntat mig att det skulle vara så bra som det faktiskt var. Ett fint minne härifrån var då vi satt oss på en fin bar som såg ut som ett gammalt apotek och en hund kom in som ägaren kände. Utan att ens behöva fråga, gav ägaren hunden lite leverkorv och den blev så glad så. Själv smuttade jag på en god kakao och värme mig (hela vår första månad var ganska regnig och kall trots vår) och kände mig ivrig.
PLOCKTON
Vi hittade övernattning på en farm i ett ”trätält” utan elektricitet uppe i den här lilla kommunen i Skottland. Jag blev så kär i stället. Farmen hade otroliga vyer ut över vattnet och bergen. Centrum av Plockton var bara en gata med några restauranger och hotell. Platsen var beläget helt vid vattnet och tidsvattnet syntes tydligt. Vi traskade vid ebb ut till en liten ö utanför och på bara några minuter lyckades vattnet komma tillbaka så vi fick vada i land igen. Minimini-krabbor klättrade omkring överallt. Det var en väldigt fin och gullig plats att få uppleva Skottland på men jag vill så gärna en dag få se mer av det här otroliga stället. Oerhört vackert. Har du besökt Skottland? Var var du och vad gjorde du?
BIARRITZ
Biarritz är dyrt och rätt lyxigt men jag mådde fint där. Det var ingen stor plats men det kändes som att det ändå fanns mycket att se och göra. Naturen var rå och fin och att gå längs den långa stranden var underbart. Biarritz stal mitt hjärta och är man surfare lär det vara extra nice.
BARCELONA
Min första gång i Barcelona kantades av skejtkultur. Jag vet inte mycket om det men fick tydligen se några kända skejtare 🙂 fick också uppleva det äckligaste hostellet jag någonsin besökt men det är ett minne vi skattar åt idag. Recensionen på TripAdvisor var arg och talade om blodfläckar på handdukar m.m., och ungefär så var det när vi väl anlände + arg skrikande man som jobbade där. Vi insåg då att man kanske skall läsa recensionerna innan bokning 🙂 Fortfarande idag skrattar man till då man tänker på det.
Med det sagt: Barcelona var en fin stad! Och vi åt livets nudelwok där. Restaurangen var så ny att servitören googlade fram maträtterna och presenterade dem så, haha. Och tusan vad det smakade. Jag älskar när det inte är ”perfekt” utan finns en själ bakom det. Att han googlade fram var kul. I Barcelona skulle man säkert trivas bra. En dag hoppas jag få resa runt i Spanien och stanna i små söta bergiga byar.
VYN FRÅN TÅGRESAN RUNT GENÈVESJÖN
Tanken var egentligen att vi skulle stanna i Schweiz och träffa diverse bekanta men då en fylld smörgås i en butik (inte café!) kostade över 9 € blev vi så skrämda att vi tog ett direkttåg till Italien istället. Helt fel var det inte heller, för vyn från tåget som åkte längs Genèvesjön var otrolig. Svårt att förstå att det finns människor som bor så där fint och har det som vardag. Liksom hej idag tittade jag på Genèvesjön igen. Avis men också glad att sådant är möjligt.
UTSIKTERNA OCH ÖVERNATTNINGEN I COMO
Staden Como var inget speciellt egentligen (förutom svinbillig pizza vilket passade vår budget riktigt bra) men vyn över Como-sjön och alla små städer som kantade strandlinjen + hostellet vi bodde på var något som inte lätt glöms. Vi levde mest enligt att sova på billigast möjliga ställen och hittade då Ostello Bello nära sjön. Bland de bästa av övernattningar någonsin faktiskt! Vi delade rummet med fyra andra och hängde i hängmattor på innergården och drack goda drinkar i den mysiga mysiga oasen de hade där. Ostello Bello får 10/10 toasts! Vyerna över sjön likaså.
BERLIN
Östeuropa såg jättefint ut men våra stopp där blev så korta att vi inte riktigt hann uppleva det. Auschwitz var så klart rörande och något man aldrig glömmer, rekommenderar verkligen att besöka det. Vi vet ju om Förintelsen och har läst och sett filmer.. men det är svårt att verkligen förstå hur fruktansvärd den här platsen var. Jag förstår ju inte det genom att som turist besöka det, absolut inte, men kanske fick man en lite mer beskrivande bild av hur koncentrationslägret faktiskt fungerade. Tårar sipprade ner längs kinderna då man såg bilder på några av de barn som hamnade där.
Vi såg alltså endast en liten liten del av Polen men jag vill gärna uppleva mer av Östeuropa en annan gång. Det söta paret vi bodde hos i Oświęcim (Auschwitz) gjorde underbar frukost åt oss och rekommenderade varmt att besöka Polens kust med sina långa vackra sandstränder.
Vi puttputtade vidare med tåget genom Polen ända till Berlin, som var en otrolig stad. Och så mycket större än jag hade någon aning om. Gick man i en timme var man fortfarande i samma stadsdel! Vi råkade också komma till Berlin just de dagarna det var hela 40 grader varmt där så kampen att hinna undan solljuset då man tog sig från en plats till en annan var visserligen lite tung men.. i övrigt: wow. Vilken plats!
För mig som gillar fotografi var nog säkert just Berlin och också Barcelona bland de häftigaste platserna att besöka. Så många ”rojsiga” detaljer som gör sig bra på foto. Så mycket fint.
DE LÅNGA TÅGRESORNA
De långa tågresorna är ju inte platser i sig men jag älskade dem. Vi reste 24 h mellan Skottland och södra Frankrike och det var nog eventuellt den enda gången det var jobbigt att resa långt. I övrigt var det småpotatis att sätta sig på ett 8-11 timmars tåg – jag såg till och med framemot det. Vi läste böcker, jobbade på datorn, sov. Åt en gnutta. Och vyerna utanför var fina. Det fina med långsamt resande och flygfritt resande framförallt, är att själva resan blir en del av upplevelsen. Det handlar inte längre om att så snabbt som möjligt komma fram och först sedan börja uppleva. Då man reser långsamt är allting en del av upplevelsen, jag tycker vi skall ta vara på det.
Tågluff genom Europa: platser jag en dag vill resa till
Vår tågluff genom Europa var lång och med många stopp. Jag är glad att vi såg så mycket även om vi kanske kunde ha saktat ner farten lite. Jag åker gärna till samma platser en gång till men om jag ändå skall välja nya ställen att besöka, kommer åtminstone de här med på min lista:
ALPERNA
Det blev lite Alper då vi luffade från en plats till en annan men jag vill stanna där och se mer någon gång. Alperna är stora så möjligheterna är många så klart. Har du någon fin pärla du skulle rekommendera?
SÖDRA ITALIEN
Jag, mamma och pappa bilade genom norra Italien för 10+ år sedan men södra Italien är ett stort frågetecken för mig. Det sydligaste jag varit i landet är Rom men jag vet ju att där finns lite allt möjligt att se. För några år sedan besökte jag en vingård utanför Rom – det är ganska kul ändå. Vill gärna vingårda lite till!
PORTUGAL
Av någon anledning har det aldrig slagit mig att resa till Portugal. Många bekanta har varit där och berättat hur vackert det är men ändå har hela landet uteblivit från mina reseplaner. Spanien är egentligen lite lika, förutom att jag nu varit i Vitoria och Barcelona. Jag hoppas jag en dag kan ta mig till Portugal och stanna länge, det är som ett mystiskt underbart resmål i mina tankar. Har du besökt Portugal? Var var du? Vad gjorde du? Vad tyckte du?
SÖDRA SPANIEN
Södra Spanien lockar mig massvist! Och bor man i Europa och vill uppleva värme men undvika att flyga – ja då rekommenderar jag nog Sydeuropa under våren. Ännu hetare under sommaren, visserligen. Jag vill gärna uppleva landsbygd i södra Spanien, det känns som att det måste vara vackert? Eller är det här bara en fantasi jag skapat själv? Tror inte!
SMÅ GULLIGA BYAR I FRANKRIKE
Jag vill besöka små byar i Plockton-storlek i Frankrike. Paris är inte direkt min grej men däremot kärade jag ner mig i både La Rochelle och Biarritz och tror att små byar kunde vara ännu mer hjärtvärda. Tips tips tips på jättegullig by i Frankrike?
BALKANHALVÖN
Balkanhalvön fascinerar mig! Jag minns dock att jag fått en kommentar om att tågtrafiken inte nödvändigtvis är lika miljövänlig där som i resten av Europa (rätta mig gärna om jag har fel) och att buss skulle vara att föredra istället? Men buss-luff vill jag också göra så Balkanhalvön får stanna kvar på listan trots allt.
Jag blev kär i Grekland då jag såg Mamma Mia-filmen 15 gånger (överdriver inte) i nian och trots att filmer förskönar saker och ting känns det som att jag skulle älska landet lika mycket i verkligheten. Har någon av er varit i Grekland? Eller andra länder på Balkanhalvön? Är också väldigt intresserad av Serbien! Jag har visserligen varit där och spelat handboll en gång i tiderna men det var uppe i bergen i en pytteliten by och mycket mer såg jag tyvärr inte.
POLSKA KUSTEN
Som jag skrev tidigare, rekommenderades den polska kusten varmt. Kvinnan sade att vi absolut måste besöka stället innan vi lämnar landet men tyvärr hade vi inte tid då. Jag tänker ännu på hennes gulliga textmeddelanden (hon var så snäll!) och bilderna hon skickade från kusten. De påminde mycket om den vandrande sanddynen på Nordjylland som nästan kan liknas vid en stor öken. Jag vill se Polens kuststäder någon gång. Har någon av er varit där?
Pst se bara på de här bilderna!
ESTLAND
Trots att man som finländare vuxit upp med många resor till Tallinn och också andra ställen i Estland, vill ja se mer. Estland är en dold pärla i Europa som förtjänar mer synlighet. Så nära Norden dessutom, att det blir enkelt att resa dit flygfritt. Jag vill dit, snart!
SANKT PETERSBURG
Sist men inte minst på denna lista – Sankt Petersburg. Ryssland är ett land som fascinerar mig på väldigt många plan och jag vill också uppleva det med egna ögon. Sankt Petersburg är först på listan av platser jag vill besöka i Ryssland men drömmen om att en dag resa ända till Hong Kong via staden lever kvar. Pst! Interrail säljer inte biljetter som är giltiga i Ryssland men att tågluffa lär ju gå också utan.
Hur fungerar Interrail?
Interrail är en sorts tågbiljett som tillåter dig att resa genom Europa ett visst antal gånger (eller obegränsat), under en specifik tidsperiod du själv väljer. De flesta länder i Europa finns med i systemet men inte alla så kom ihåg att kolla om landet du vill besöka är med på listan! Man kan välja mellan globala pass eller pass för endast ett land. Pass = interrailpass i det här fallet, dvs biljetten.
OLIKA PASS-MÖJLIGHETER
Just nu finns följande pass att välja mellan men det är värt att minnas att det ändras ibland, så kolla på deras hemsida för säkerhetsskull när det är dags för dig.
– 7 resdagar på en månad
– 4 resdagar på en månad
– 5 resdagar på en månad
– 10 resdagar på två månader
– 15 resdagar på två månader
– 15 dagar
– 22 dagar
– en månad
– två månader
– tre månader
Om du då t.ex. väljer ett pass med 5 resdagar på en månad, fungerar det enligt följande:
Du bestämmer på förhand då du köper biljetten när denna 1 månad är. Om du väljer t.ex. att resa under april, betyder det att du under hela den månaden får resa utan extra biljettkostnad med Interrail-passet under 5 dygn (märk ändå eventuella extra kostnader för platsbokning, se mer under ”SÅ ANVÄNDER DU PASSET”). Du kan välja att resa fem dagar i rad eller utspritt under hela månaden, det väljer du själv.
Oberoende hur långt eller kort du reser under en resdag, är det ändå alltid 1 dag bort av dessa fem. Därför lönar det sig att försöka resa så mycket som möjligt de dagar du reser, för att komma så långt som du behöver. Ibland märkte vi att det var mer lönsamt att köpa en billig FlixBus-biljett och helt och hållet låta bli att använda Interrail-passet. Men det är sådant man märker under resans gång. En dags resande = 24 h (midnatt till midnatt).
KOSTNADER
Interrail-biljetternas pris varierar beroende på vilket pass du väljer och vilken ålder du är. Då jag reste var jag under 27 och fick därför en rätt bra deal. Pga corona kommer jag inte att kunna resa före jag fyller 28 och då hamnar jag i gruppen för ”vuxna”, den dyraste gruppen. Men ingen fara, för passar man på i rätt tid kan man nappa på Interrails erbjudanden längs med året.
Barn i åldern 4-11 reser gratis med en vuxen (28 eller äldre). Ungdomar i åldern 12-27 får billigare biljetter än vuxna (28 eller äldre). Seniorer (60+) har också ett eget pris. Att resa innan man fyller 27 är alltså sannolikt både billigast och enklast men hörni, livet slutar inte vid trettio eller 60! Jag tycker alla som har möjligheten borde våga ut sig på en tågluff oberoende ålder.
Jämförelse:
Interrail-pass (globalt) med 7 resdagar på en månad, kostar för 12-27-åringar 251 € och för över 28-åringar (inte 60+) 335 €. För mig och min ekonomi är det alltså betydligt dyrare när jag väl reser iväg än för en max 27-åring. Därför lönar det sig att slå till då biljetterna är på rabatt. Vi sparade 100 €/person då vi köpte Interrail-pass för två månader då de var på rabatt. 100 € är mycket pengar!
SÅ ANVÄNDER DU PASSET
När du skall beställa ditt pass antingen på din lokala tågstation eller via Interrails hemsida, behöver du komma ihåg att ditt riktiga pass (alltså ditt europeiska ID-pass – inte Interrail-passet) är i kraft. Jag köpte mitt Interrail-pass med ett (ID-)pass som skulle gå ut under vår resa men jag gjorde det för att jag tog reda på att det går att göra så länge man tar med sig både det nya och gamla (ID-)passet på resan. På så vis kan kontrollanterna se att man är samma person. Mer information om sådant hittar du nog på Interrails sidor eller hos din lokala tågstation, fråga gärna om det fortfarande är möjligt att göra så.
Då vi reste var Interrail ännu snäppet mer gammalmodigt och Interrail-passen var fortfarande i pappersformat. Det går säkert att få dem som sådana fortfarande men nu har också en elektronisk version gjorts! Så du kan med andra ord resa med all information i telefonen. Som den nörd jag är tycker jag ändå att det känns tryggt med pappersformat då man är långt hemifrån och eventuella telefonstölder och dåliga telefonbatterier inte är en omöjlighet. Så, här kommer en mini-guide hur passen i pappersformat fungerar:
DET ÄR ENKELT ATT ANVÄNDA PAPPERSPASSET:
Du får passet hemskickat på posten! Kom ihåg att du endast är tillåten en resa ut ur och en resa tillbaka in i ditt hemland med passet. Du kan läsa mer om det här.
- Fyll i passet innan du stiger på tåget
Skriv ner datum, klockslag, varifrån du åker och vart du är påväg + vilket färdmedel du använder (tåg, buss, färja). Du kan se Interrails guide-bild här. Kom ihåg att endast kryssa i tåg, buss och färja om det är sådana resor du använder mha Interrail. Vissa färjor ingår t.ex. i Interrail-systemet medan andra inte gör det. Ibland är det billigare att köpa en skild biljett med tåg/buss/färja än att använda en rese-dag med ditt Interrail-pass (läs mer under ”OLIKA PASS-MÖJLIGHETER”).
Med respekt för Interrail som det fina koncept det är och för att det skall kunna fortsätta existera, är det nog värt det att skriva upp varje resa i stället för att fuska. Alltid kollas biljetterna nämligen inte. Att bli fast för att fuska är heller inte särskilt kul, då det finns risk för att bli utslängd ur tåget. Så det lönar sig att följa reglerna. På passet står hur mycket du får resa, dvs vilket pass du köpt, och det kan sedan kollas tillsammans med de uppgifter du fyller i efterhand på resan. - Utnyttja dina resedagar så mycket du behöver
Om du t.ex. får resa 5 dagar under en månad, betyder det att du under 5 x 24 h får resa obegränsat med de nätverk som ingår i Interrail. Att resa bara 30 minuter på ett dygn kan därför vara onödigt om det gör att du senare behöver köpa en extra resa för att Interrail-passet är fullt. Om du behöver komma från t.ex. Amsterdam till Rotterdam som båda ligger rätt nära varandra – fundera ifall det lönar sig att använda en hel dag av dina 5 Interrail-dagar eller om du egentligen spar pengar på att resa med en vanlig tågbiljett i stället. Men det beror helt och hållet på vad du själv vill, hur långt du vill komma per dag, vilket sorts pass du har etc. Man lär sig också använda passet efterhand som man reser. - Ta reda på ifall du behöver boka en specifik sittplats
Vissa tågresor kräver sittplats. Det innebär att du (oftast) behöver betala en summa extra för att få den, även om du har själva tågbiljetten i form av ditt Interrail-pass. Det är viktigt att kolla upp det här – antingen med hjälp av Rail Planner App (mycket bra att ha!) eller genom att fråga på den lokala tågstationen om man behöver boka sittplats.
Använder du det nya elektroniska passet, hittar du Interrails guide för det här.
Tågluff genom Europa – några tips
Bra jobbat! Du har bestämt dig för att investera i dig själv (ja, det tycker jag faktiskt) med en tågluff genom Europa! För det första vill jag säga att du kommer att ha så otroligt roligt. Du kan visserligen luffa helt själv men jag tror det lönar sig att ha med någon som resekompis – och då någon man orkar se på varje dag. Här följer praktiska tips för att din resa skall bli så lyckad som möjligt:
- Välj en bekväm och tillräckligt stor ryggsäck
Ryggsäcken är ett måste! Glöm bagageväskor och kör backpacking-stil. Ryggsäcken borde få priset som årets väska varje år. Välj en ryggsäck på kanske 30 liter eller så, mindre fungerar också fint. - Packa inte för mycket!
Ta det från någon som faktiskt packat för mycket 🙂 Det blir hemskt tungt att bära i längden även om man blir van. Tvätta dina kläder oftare hellre än att ha med bytesplagg för var och varannan dag. Jag hade packat så mycket och min väska var väldigt tung. Jag är tacksam att jag därför inte reste ensam för ibland kändes det nästan omöjligt att själv få upp ryggsäcken på tåghyllan. Med en kompis blir allting lättare. - Packa bekväma kläder
Man vill ju vara fin men tro mig då jag säger att bekvämligheten går först under en lång resa med tung ryggsäck. Inga tajta jobbiga jeans, inga klackskor, jag lovar att du inte behöver dem. Eller det kan jag ju inte göra! Men jag vågar tro att du är som finast då du är bekväm och inte lider. Sköna byxor, sköna BH:r, strumpor som inte har hål, sneakers som får bli smutsiga och som du gått in i så de inte skaver etc. Det blir väldigt mycket promenerande även om man inte planerat det. - Göm dina pengar på din kropp
Kör turiststilen och göm pengar, pass m.m. i små osynliga väskor du bär under kläderna. Det lönar sig. - Planera gärna resan men inte för mycket
Men tillåt spontana idéer! Det är ju där charmen ligger. Dessutom kan det vara bra att inte boka boende veckor på förhand, ifall det kommer förhinder eller förseningar som påverkar mycket. Vi hade bokat vårt trätält i Skottland före vi ens åkte på resa och fick då ”skynda” dit för att säkert komma fram. Glad är jag ju för upplevelsen men vi kunde ha undvikit stressen genom att boka det någon enstaka dag före vi skulle anlända. - Besök bara några få ställen
För många stopp tröttar ut en. Försök ge dig fler än 2 nätter/resmål, annars blir resan tung. Vi stannade på många ställen och var väldigt lyckliga men då vi kom fram till Berlin i slutet av resan, då sov vi mest bara på hotellet. Satsa på att vara t.o.m. en vecka på en plats, så du verkligen får landa där innan du åker vidare. - Ha en budget
Det här är väldigt viktigt! Att ha en budget tillåter dig att göra sådant du väldigt gärna vill men utan att det innebär noll mat resten av resan. Jag tror vi satsade på 40 €/dag/person inklusive boende? Det var tajt men vi lyckades (där ingick inte själva Interrail-passens kostnad) och hade då också pengar kvar när vi väl kom hem.
Såja! Nu önskar jag dig och er en underbar resa. En tågluff genom Europa glöms inte bort.
Läs också:
– Drömresa utan flyg: tre fina platser i Danmark
– Staycation i Åbo – en natt på Hotel Kakola
– Att resa lokalt är kul – minisemester i Helsingfors
– Tre platser att se i Åbo – res lokalt
– 11 enkla tips för hållbart resande
Har du rest med Interrail någon gång?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade texten!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats augusti 9, 2023
7
Anna betlehem says
Tack än en gång för bra inlägg, jag och Lasse läser igenom det noggrant och alla dina bra tips!
Efter vårt tågande runt Österrikes alla vandringsled och byar förra sommaren är vi också sjukt taggade på att planera en sån här längre resa runt Europa. Även om vi inte slutat flyga ännu så är jag sjukt taggad och med i dina tankar kring hur transporten blir en del av resan. Det känns som att man verkligen reser på riktigt då man inte far med flyg! Så ointresserad av Asien, USA och andra ställen långt bort plötsligt och så taggad på alla omkringliggande länder i Europa.
Jag måste ju verkligen ta tillfället i akt också och tipsa om Salzburg och Bertchesgaden området där i kring. T.ex kan man bra bo på vinden på nån charmig stuga utanför Salzburg centrum mera på landet med kor utanför fönstret och sen åka in till stan där och se alla historiska grejer som finns. De bergen och sjöarna som ligger runt om kring i den delen av Österrike är så otroligt charmiga och fina. Innsbruck är också väldigt praktiskt om man reser igenom lite snabbare för där är stadskärnan och bergen så nära varandra att man kan uppleva allt i ett. <3
julia says
Tack Anna!! Så kul att du gillar och att ni läser 🙂 Visst är det häftigt när resandet också blir något av upplevelsen! Månag av våra bästa minnen var just från tågresorna då vi drog skämt eller bara slappnade av. Väldigt terapeutiskt att sitta i tåg och inte ha bråttom, faktiskt. Och håller med!!!! Är också nu ointresserad av sådant som ligger ”för” långt bort, Europa är grejen! Så mycket fint och varierat här. Det gör mig varm i själen. Och sen låter ju dina tips helt underbara <3 Österrike måste vara så vackert! Vi åkte bara rakt igenom det för att hinna på en konsert i Tjeckien så tyvärr blev det inget Österrikande för oss. Men ojoj vad jag vill uppleva det en dag och allt du skriver låter så bra!! Tänk att här finns så fina ställen på denna jord :))))) mmm, nu längtar man extra mycket!
Ian Moss says
This is a great article. And I especially love your photography.
I think we have similar goals, and would love to collaborate with you over at 196 Destinations. Pick your preferred means of checking us out:
https://196destinations.com
https://instagram.com/196_destinations
https://facebook.com/196destinations
or even twitter: https://twitter.com/196destinations
julia says
Thank you so much Ian and thanks for the comment on FB too : ) I will check out these links asap! Have a great day!