11 enkla tips för hållbart resande 2020

maj 14, 2020 3 Comments

Hållbart resande, miljövänlig resande, långsamt resande. Något som de senaste åren fascinerat mig oerhört mycket. Från att ha varit en rätt så flygbesatt ung tjej, har jag faktiskt övergått till att bojkotta flygindustrin helt och hållet. Kanske var det till stor del på grund av att det blev trendigt men också för att jag långt inuti kände att det var den rätta vägen för mig.

Efter nästan två år utan att sitta i ett flygplan har jag fått en del olika insikter om hur nu- och framtidens resande kan se ut. Dessutom utan att alls vara bort från vårt eget välbefinnande! Jag känner faktiskt idag att ett flygfritt liv gett mig mer än livet innan. Det skulle jag nog aldrig ha trott för några år sedan.

Idag vill jag därför tipsa om några av de saker jag lärt mig. Hållbart resande och miljövänligt resande för alla, 2020:

Se en stad eller by i närheten av var du bor

Ett billigt och enkelt sätt att resa i vardagen, är att uppleva en stad eller by i närheten av var du bor. “Närheten” kan vara 20 eller 200 kilometer bort, du får själv definiera det. Jag vågar nästan lova att det var som helst kan hittas otroligt intressanta nya platser om man vågar snoka runt lite. Är platsen tillräckligt nära kanske man enkelt kan ta sig fram med cykel eller kollektivtrafik dessutom, tips tips!

Platser jag själv är intresserad av, i närheten av Åbo: Gustavs, Hangö, Patis.

Besök en restaurang med mat från, för dig, ett okänt land

Är du nyfiken på kimchi? Intresserar det ryska köket? Nordiska rätter? Om du kan hitta en restaurang i närheten med sådan mat som är helt ny för dig – varför inte testa! Finns det inga restauranger kan det vara roligt att testa göra maten själv hemma. Upplev ett land genom dess mat, helt enkelt. Ett hett tips är att läsa på om landet på förhand för att komma ännu mer in i rätt stämning!

Länder vars mat intresserar mig: Ryssland, Marocko, Frankrike.

Se en naturfilm

Filmer är nästan som en gåva från ovan vill jag påstå. Tänk så mycket man kan uppleva bara från soffan hemma! Eller på en biograf. Our planet producerar väldigt fina naturfilmer och -program men därtill är TV, internet och Netflix smockat av olika dokumentärer om t.ex. ursprungsfolk i Amazonas, speciella djurarter på andra kontinenter än var man själv bor, program om Trans-Sibiriska järnvägen och så vidare. Filmer är ett perfekt sätt att både uppleva och förstå nya kulturer och länder utan att behöva lämna hemmet.

Köp ett Interrail-pass och res i Europa

Om du är under 27 eller pensionerad får du bra rabatt på Interrails biljetter. Dessutom ordnar de olika reor året runt, där man kan spara en hel del pengar. Kombinerar man ung ålder eller att vara pensionär med dessa erbjudande vinner man ännu mer på det! Sommaren 2019 reste jag genom en stor del av Europa tillsammans med min pojkvän och kan fortfarande konstatera att det var den överlägset bästa resan jag gjort, någonsin. Aldrig känt mig så lycklig, avslappnad och till ro med livet. Rekommenderar varmt.

Platser jag vill upptäcka mer med Interrail: Skottland, Italien, Irland.

Gör en roadtrip genom Finland med bil

Med bil? Hur är det miljövänligt då? Det här är något jag själv funderat över men efter olika diskussioner insett att det också har sina fördelar rent miljömässigt. Inte endast är en roadtrip med bil underbar och en verklig upplevelse, det kan också vara ett sätt att dra ner på sina personliga utsläpp från övernattning. Dessutom är det enklare att göra sin egen mat och på så vis spara både pengar och ha mer kontroll över de produkter man äter när man väl har ett form av tak över huvudet. Med spritkök kommer man långt! Men att sova i bilen är verkligen ett effektivt sätt att dra ner på utsläppen och så finns det ju en charm i det och ger äkta billuffarkänsla.
Överkurs: tvätta dig i havet eller en sjö! I så fall antar jag hur som helst att det rekommenderas att lämna bort eventuella tvättmedel, tyvärr.

Roadtrips jag vill göra: till Insjöfinland, Lappland i hela Norden, ut på en karg ö med liten befolkning.

Turista hemma – gör en staycation

Varför inte vara turist där hemma! Det här kan absolut vara ett av de mer slitna ekotipsen för hållbart resande men det betyder inte att det skulle vara dåligt för det. Att testa staycation kan vara ett enkelt sätt att komma loss från vardagen utan större anstränging. Även om övernattning på hotell visserligen kan ha vissa negativa sidor gällande hållbarhet, vågar jag påstå att en eller två hotellnätter i hemstaden är ett mer miljövänligt sätt att resa än att resa utomlands för hotell. Så våga unna dig lite avslappning med hotell och spa över veckoslutet, kanske med någon du tycker extra mycket om. Men staycation behöver inte heller kosta så som en hotellnatt gör, kanske kan man tillfälligt skapa hotellkänsla hemma eller helt enkelt bara besöka olika sevärdheter i hemstaden. Eller nya stadsdelar! Du bestämmer själv.

Platser i Åbo jag vill besöka: simstranden i St Marie, ön dit Ukkopekka-båten åker, Maanpää i Hirvensalo.

Gör dagturer

Det här går nog hand i hand med staycation – att resa runt lite nära där du bor. En sak jag gärna poängterar i diskussionen om hållbart resande, är att en resa inte alls behöver vara flera dagar lång! Vi kanske har definierat dem så tidigare dock. Varför inte låta vardagen vara full av resor och äventyr också? Gå en skogspromenad, simma i vak, cykla så långt du orkar och ta matsäck med dig, testa ett Escape Room m.m. Gör dagen mer intressant helt enkelt!

Gå på bibliotek och läs nya böcker

För mig är bibliotek, och kanske speciellt Åbo bibliotek, och nya inspirerande böcker små resor i sig. Jag älskar att gå längs bokhyllorna och svingas in i andra verkligheter och lära mig eller få uppleva något nytt. Böcker och deras historier är effektiva vardagsflykter att ta till. Och så är det ju ganska meditativt, eller hur?

Böcker jag vill läsa: Arv och miljö, Sommarboken, Muminpappans memoarer.

Ordna temafest

Res till djungeln, till 80-talet, till Mexikos värme m.m. – med temafester! Låna rekvisita hos vänner och bekanta och skapa den miljö du vill. Be gästerna klä sig enligt temat och njut av en helt ny verklighet och nya upplevelser från kulturer som intresserar just dig. Fester kan också handla om den mat ni gör – ordna Halv åtta hos mig-aktiga middagar eller som i ett av tipsen ovan: testa mat från en ny kultur. Mitt absoluta favorittips måste ändå vara att ordna spelkvällar. Några favoritspel är Rappakalja, Dixit, Närdådå och What do you meme.

Res med Viking Grace

Som jag förstått är färjan Viking Grace som går mellan Åbo och Stockholm den färjan som har lägsta utsläpp av konkurrenterna. Därför blir den det gröna alternativet för att resa mellan Finland och Sverige om man inte väljer tåg runt viken. Bor du i Åbo, som jag, rekommenderar jag varmt att ta denna färja över till Stockholm för att nästa morgon åka tåg ner till Köpenhamn. Alternativt stanna i Lund och/eller Malmö på vägen, två fina platser. Bokar man i tid kan dessa färjor bli väldigt billiga dessutom, tips tips!

Resor jag vill göra med Viking Grace: Stockholm-Göteborg, Stockholm-Lofoten, Stockholm-Malmö.

Glöm inte bussen!

Och sist men inte minst, ett resealternativ som kanske lätt glöms som ett bra alternativ då man vill resa flygfritt: bussen. Bussen behöver inte alltid vara mer miljövänlig än tåget men är ändå ett grönare alternativet än flyget. Dessutom är den på sätt och vis också ett rättvisare färdmedel då biljetterna (i alla fall i Finland!) ofta är mycket billigare än med tåg. Bussar är också mer flexibla och kräver inga järnvägsspår för att ta sig fram, vilket gör det möjligt att besöka de flesta mindre byar så. Rulla lugnt!

Resor jag vill göra med buss: Köpenhamn-Paris, längs västkusten i Sverige, buss-roadtrip i Albanien.

Har du fler tips på hållbart resande? Lämna gärna en kommentar nedan! Du hittar också alla artiklar om hållbart resande här.

För dina finska kompisar intresserade av hållbart resande: läs en version av texten på finska på hemsidan Luonnonkaunis!

3 Comments

 • […] Kommer du på fler orsaker att resa i hemlandet i år? Berätta gärna!Läs också: 11 enkla tips för hållbart resande 2020 […]

 • […] Värmen kan ersätta fler utlandsresor.Att få uppleva värme mitt i smällkalla eller gråslaskiga vintern är säkert en dröm för många. Varma somrar och underbara stugveckoslut i finländska eller nordiska skärgården gör det ändå enklare att låta bli utlandsresor och flyg. Är det inte fint ändå, att en resa så enkel som ut till en sommarstuga eller en annan stad kan få ersätta flygresor utomlands?Läs gärna: 11 sätt att resa miljövänligt 2020 […]

 • […] Om du är intresserad av fler tips på hur man kan resa hållbart rekommenderar jag varmt artikeln 11 enkla tips för hållbart resande 2020. […]

 • Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×