Ole Hyvä – hållbart tillverkat klädtvättmedel från finland

februari 9, 2020 No Comments

Det här inlägget är ett betalt samarbete med Ole Hyvä Luonnontuote

Välkommen till ett blogginlägg om ett brand jag gillar massor. Jag har använt Ole Hyväs schampo och tvål i säkert minst fyra år nu, alltid varit så nöjd och glad med dem. Snälla snälla bekanta er med dem! <3 Det jag uppskattat allra mest är att de har en påfyllningsprincip med sina produkter, vilket innebär att man i många återförsäljningsbutiker kan fylla på gamla flaskor i stället för att slänga och köpa nya. Ett enormt steg för en mindre skräpig planet.

Men idag snackar vi inte shampoo eller tvål, för nu vill jag lyfta fram några andra av deras produkter. De som följt min blogg länge vet att jag använt tvättnötter i flera år för att göra rent mitt byke. Och även om jag inte är missnöjd med deras effekt, så har jag under de senaste månaderna känt någon form av magont pga dem. Bland annat har jag hört att de produceras under icke-etiska omständigheter och så vet jag ju att de kommer långt bortifrån, vilket jag inte ser som det ultimata för vår jordboll. Och lite ytligheter också; jag har saknat att ha doftande kläder faktiskt. Gått omkring och varit avundsjuk på min pojkvän haha.

Så till slut bestämde jag mig för att ge upp tvättnötterna. Eftersom jag varit bekant med Ole Hyvä i så många år och visste att de också har tvättmedel, ville jag hemskt gärna testa dem. Efter första tvätten var jag, som jag misstänkte, kär i dem. Inte endast är flaskorna alltid så fruktansvärt söta (!!!), de fungerar också. Vill ändå nämna att de här är menade främst för färgade kläder då de inte innehåller blekningsmedel som är populärt för vittvätt. Men, som de själva säger, fungerar dessa ändå på så kallad normalsmutsig vittvätt.

Jag är inte perfekt och jag gör ibland dåliga val som jag kanske inte kan förklara, sådant som ger mig ont i magen långsiktigt. Att nu byta ut en långväga produkt mot en som tillverkas i Finland av veganska ingredienser och dessutom med grön el, känns bra. Sådant botar den där magonten som så ofta lurar någonstans.

Ole Hyväs klädtvättmedel med doft av citron från eteriska oljor. Fräscht och uppfriskande.

Och tvättättika! Jag vet att man enkelt också kan göra egen sådan men vill man kan man också köpa. Det här är en populär produkt hos Ole Hyvä för att den gör kläderna så mjuka. Instruktionerna finns på flaskan på finska, svenska, engelska. Stort plus i kanten för svenskan.

Nu till det allra roligaste! Påfyllningspåsar.Det som egentligen från första början var intressant med det här företaget för mig, var att man fick fylla på deras schampo och tvål i en gammal flaska, i min lokala Ruohonjuuri-butik. Idén var unik och inte något jag sett annanstans i Finland. Jag var tvungen att testa det och har fortsatt sedan dess. I fyra år har jag alltså haft samma flaskor! Men det är bra att minnas att alla inte kanske har en återförsäljare i närheten där det går att göra så och då är de här påfyllningspåsarna ett bra alternativ för att minska plastavfallet. Förpackningarna innehåller betydligt mindre plast än flaskorna, nämligen. Vill man kan man naturligtvis använda sig av endast påsar, personligen föredrar jag en flaska som står stabilt som jag sedan fyller på. Oberoende ett finfint sätt att minska sitt avfall på och ändå ha bra produkter i bruk. Och, som jag konstaterat här på bloggen, är ju inte plast enbart dåligt heller. Läs mer om Ole Hyväs plastprincip här (mycket intressant!).

På Ole Hyväs hemsida och webbshop kan du läsa mer om deras historia om du är nyfiken, på finska eller engelska. Företaget är 15 år gammalt och arbetar i Fredrikshamn i Finland. Lokalt, miljövänligt, vettigt. Jag älskar Ole Hyvä och hoppas att du också snart gör det. Fina fina Ole Hyvä! I deras sortiment hittar du alltså schampo, tvål, klädtvättmedel och tvättättika… men också diskmedel och tvättmedel för hemmet! Välj inhemska snälla produkter tillverkade av ett familjeföretag om du vill, du kommer inte att bli besviken.
Hade du förresten hört om Ole Hyvä tidigare och/eller är du kanske redan en trogen stamkund? Vilken av deras produkter är din favorit?
Stor tvättmedelskram från mig till dig.

No Comments

Leave a Reply

Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

Kategorier

Follow

Senaste artiklarna

×