Behöver du inspiration på vegansk mat? Instagram är en lyxig plats för den hungriga! Idag skall jag därför presentera tre veganska rätter och recept som jag hittat på Instagram och också betygsätta dem på samma gång.
Läs också:
– Falkas alla recept
– 8 smarta knep för att äta mindre kött utan att låta bli helt
– 11 enkla tips för att vara mer miljö- och klimatsmart i köket
– 17 kul tips för att minska matsvinnet
Tre veganska rätter från Instagram
DANDAN-NUDLAR
Originalrecept från @chez.jorge
Om du älskar kryddigt och nudlar skall du testa den här! Jag har använt mindre chili här än i orginalreceptet och rätten passar också utmärkt att äta med valfri fyllning – fast jag höll det ganska simpelt här. Lägg till ditt favoritprotein och mer nötter och örter och njut! Ät genast efter servering.
BETYG: 4/5. Väldigt stark för mina känsliga smaklökar (men överkomligt!) och kunde enligt min smak vara aningen sötare. Alternativt lite mer jordnötssmör för att dämpa styrkan. Obeorende väldigt god och full av smak.
Du behöver: (2 portioner)
– 3-4 vitlöksklyftor
– 2 tsk chiliflingor
– 1 msk sesamfrön
– 2 tsk peppar
– 4 msk matolja
– 4 msk sojasås
– 2 msk kokossocker (ny favorit!)
– 1,5 msk jordnötssmör
– 2 tsk balsamvinäger
– 300 g nudlar (rå vikt)
Gör så här:
Koka upp hett vatten och koka nudlarna enligt anvisningarna. Finhacka undertiden vitlöken och lägg i en skål som tål hetta. Lägg till chiliflingorna, sesamfröna och peppar. Hetta upp oljan i en stekpanna och häll sedan över i skålen med chili, sesam och peppar. Lägg nu till sojasås, kokossocker, jordnötssmör och vinäger och blanda ordentligt. Undvik att jordnötssmöret är klumpigt – det skall vara en len och smidig sås. Servera cirka 5 msk sås/portion med 150-200 g nudlar. Toppa gärna med färsk koriander, chili och cashewnötter och njut.
STARK VITLÖKSTOFU
Originalrecept av @fitgreenmind
Ett bra tillbehör som kan ätas på många olika sätt – som sådant, tillsammans med ris el.dyl., som en sidorätt. Testa dig fram! Kryddigt, såsigt och massa smak.
BETYG: 3,5/5. Tofun smakar mycket på utsidan men jag upplevde att själva tofuköttet hade fått vara mer salt. Ett tips är då att välja t.ex. rökt tofu eller alternativt mosa tofun och steka den som en sorts färs.
Du behöver: (2 portioner)
– 400 g tofu
– 2 msk tapiokastärkelse
För såsen:
– 7 normalstora vitlöksklyftor eller 3 stora
– 1 röd chili
– 2 vårlökar
– 2 msk sojasås
– 2 msk agavesirap
– 1 msk vitvinsvinäger
– 0,5 msk chiliflingor
– 1 tsk tapiokastärkelse
– 1,5 dl vatten
Gör så här:
Skär tofun i tärningar och blanda med tapiokastärkelsen. Grädda på en ugnsplåt i 175 grader i 30 minuter. När 30 minuter närmar sig; finhacka vitlöken och chilin och grovhacka vårlöken. Stek dessa i lite olja i en stekpanna och blanda undertiden sojasås, agavesirap, vitvinsvinäger, chiliflingor och tapiokastärkelse i en skål och häll i stekpannan. Tillsätt vattnet och slutligen tofun. Stek en stund tills tofun börjar få en något mörkare färg.
Servera gärna med färsk koriander, sesamfrön och chili tillsammans med ris eller quinoa.
THAI-CURRYNUDLAR
Originalrecept av @fitgreenmind
Den här nudelwoken har blivit en favorit på sistone – jag tycker det är så roligt att slänga ihop en sås i en blender! Den är också snabb att göra och vanligtvis har jag alla ingredienser hemma från förut – så rätten fungerar alltid som plan B om ej annat.
BETYG: 4/5. Enkel att slänga ihop, smakar mycket och är god. Förbättringen kunde vara att ändra förhållandet mellan sås och nudlar. Lite mindre nudlar så woken inte är alltför torr efter någon dag i kylskåp.
Du behöver: (3-4 portioner)
– antingen: 1 liten gul lök och 1 liten röd lök eller 1 medelstor gul lök
– 2 vitlöksklyftor
– 2 msk tomatpuré
– 1,5 msk currypulver
– 1 msk malen spiskummin
– lite salt
– 250 ml kokosmjölk
– 2 msk sojasås
– 1 tsk agavesirap
– antingen: 1-2 tsk vinäger eller saft från en lime
– 300 g nudlar (rå vikt)
Gör så här:
Skär löken och vitlöken i mindre bitar och lägg den tillsammans med resten av ingredienserna utom nudlarna i en mixer/blender/stavmixer. Kör tills det blivit en len sås. Koka upp vatten för nudlarna undertiden. Lägg såsen i en stekpanna (slickepotta ut allt ur mixern) och koka upp. Koka nudlarna i vattnet enligt anvisningarna och lägg sedan tillsammans med lite nudelvatten i stekpannan. Blanda om allting och njut! Passar bra med tofu eller nötter.
Vilka veganska rätter föredrar du?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats september 24, 2022
4
Lämna ett svar