För en vecka sedan var jag i Helsingfors på ett jobbuppdrag för ett samarbete som kommer upp här i april. Ett som säkert många därute har nytta av, hurra! Jag passade på att maximera tiden i Helsingfors och kontaktade Antonia Bäckman för en intervju kring hennes syn på hållbarhet och framtiden.
Jag har följt Antonia på Instagram i något år nu och tycker väldigt mycket om hennes jordnära sätt att inspirera och diskutera viktiga ämnen. Antonia är aktiv med att sprida budskapet om viktiga frågor inom hållbarhet och betonar också att hållbarhet är mer än bara miljön. Det handlar också om människorna och deras välmående, etiken kring olika företags verksamheter. Hållbarhet är ju ett väldigt brett begrepp och jag är så glad att ha fått diskutera just det med Antonia nere vid havet i blåsten. Vi fick ihop en fin diskussion.
Falka intervjuar: Miljöaktivisten Antonia Bäckman
VEM?
Namn: Antonia Bäckman
Ålder: 27
Bor: I en tvåa i södra Helsingfors med sin sambo
Gör: Jobbar med elbilism och diskuterar hållbarhet och natur på Instagram på kontot @balancedtoni
Äter helst: Gröt varje morgon, med bär, gurkmeja och jordnötssmör i, vegansk buddhabowl till lunch och pasta i alla former till middag
Drömmer om: En liten villa med en stor gård ute på landet någonstans, gärna nära havet
Hej Antonia! För det första: roligt att träffas IRL! Jag har följt dig så länge på Instagram och blivit mycket inspirerad under dessa år. Du jobbar ju främst med hållbarhet och man märker verkligen hur intresserad du är av det. Vad betyder hållbarhet för dig?
– Jag försöker se på hållbarhet som något som måste anpassas efter varje person. Vi har alla olika förutsättningar och därför måste vi förstå vad vi kan göra. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Hållbarhet för mig är därför att definiera vilka möjligheter jag har och jobba vidare därifrån. Det är viktigt att vi minns att ingen lever lika som något annan. Jag är privilegierad på många sätt och har bl.a. ett hetidsjobb vilket gör det enklare för mig att välja mer miljövänliga (och då ofta dyrare) produkter t.ex.. Hållbarhet är det som är hållbart för dig.
Precis, jag håller med. Jag tror en av de viktigaste sakerna vi bör ha i tankarna då vi vill ställa om för en hållbar livsstil, är att vi ändå aldrig kan göra allting själv. Hur blev du insatt i hållbarhetsfrågor från första början?
– Mitt uppvaknande kom då jag var ute och backpackade på en resa. När jag fick se nersmutsningen och nerskräpningen av olika områden vi besökte under våra resor, blev jag skärrad. Att förstå hur smutsigt det faktiskt var, fick mig att känna att jag måste ställa om. Dessutom märkte jag ju som backpacker att man klarar sig med väldigt lite. Vi levde ur våra ryggsäckar – minimalistiskt. Förutom mitt uppvaknande, har jag alltid haft ett stort intresse och en enorm kärlek för naturen. Jag är uppvuxen i skärgården och älskar att upptäcka vår planet.
Vad skulle du säga att är ditt mål med det arbete du gör för att uppmuntra till en mer hållbar livsstil?
– Jag vill gärna visa att man kan skapa stor förändring med små medel. Det kan vara väldigt tungt att tro att man måste ändra allt och fatta drastiska beslut och då vill jag påminna att små steg också är bra. Man kan börja smått och småningom göra mer. Allt behöver inte ske över en natt. För mig är det också viktigt att ge utrymme för diskussion i olika frågor och överlag att lyfta fram problem som behöver talas om.
Ja! Många bäckar små + att jag tror att det är viktigt för oss människor att känna att vi ens gör något. Att känna att vi kan vara med och påverka är så viktigt för hur vi mår själva. Ser du några utmaningar i att jobba med det här på sociala medier?
– Ibland känns det som att det finns en viss attityd att man borde göra allting perfekt om man arbetar för hållbarhet. Gör man inte perfekt skall man inte göra alls, liksom. Det känns nästan som att folk gärna vill hitta fel i andra, vilket är så onödigt. Ingen är ju i slutändan perfekt och det måste ju ändå vara en bra sak att åtminstone försöka göra något. Sedan gör man misstag och snedsteg men det måste också få vara tillåtet. Lyckligtvis har jag ändå mest bara positiv dialog som förs på mina kanaler och väldigt lite negativitet.
Finns det något annat som känns tungt eller svårt med att inspirera folk till hållbarhet?
– Jag ifrågasätter mig själv och mitt arbete rätt mycket. Vill folk verkligen läsa om det jag vill skriva om? De här frågorna går ofta i mitt huvud och till slut låter jag kanske bli att skriva om ett ämne helt och hållet därför. Sedan känns det nog som att folk förväntar sig ganska mycket av en – man borde hinna göra allt. Har man endast nämnt att man tycker och tänker på ett visst sätt om en sak, kan man få kommentarer om att man också borde tänka på någon annan sak. Och även om jag absolut skulle vilja tala om bägge saker, tror jag det är viktigt att komma ihåg arbetet som ligger bakom alla diskussioner. Det är mycket jobb att sätta sig in i något och lära sig om det. Samtidigt är informationsflödet enormt – att hinna med är inte alltid enkelt. Jag vill gärna lyfta fram så mycket som möjligt men då i den takt som fungerar för mig. Att inte ännu ha diskuterat problematiken kring X, betyder ju trots allt inte att man inte är intresserad eller medveten om just det.
Det går faktiskt en liten ”trend” på sociala medier just nu, där man vill uppmärksamma att inte sätta för mycket press på dem som influerar inom just hållbarhet. Så viktigt. Jag menar, många idag är utbrända och jag tror nog en vanlig orsak kan vara pressen från alla håll och känslan av att man aldrig är tillräcklig. Jag drömmer om en värld där vi är glada för det som gjorts och inte endast fokuserar på det som ännu inte skett. Hur skulle du beskriva din drömvärld om 10 år?
– Om 10 år hoppas jag verkligen att det finns tillräckligt mycket krav på företagen och politikerna så att det blir mer handling och mindre snack. Jag vill att vi faktiskt rent konkret ändrar industrier som förorenar och inte endast pratar om hur vi borde göra det. Konkreta handlingar och också en annan attityd, där vi hellre tänker på vad mer vi kan göra istället för att ifrågasätta om vi alls kan göra något. Sedan hoppas jag att hållbarhet om 10 år inte är ett ”bonus” i företag och politik, utan en självklarhet som alltid tas i bektande oberoende situation.
Det låter som en fin värld. Nu undrar jag, vad gör du? Vad gör du idag i ditt liv?
– Jag jobbar med e-mobilitet inom elbilsbranschen på ett snabbt växande finskt företag. Jag jobbar mycket med branding och marknadsföringsrelaterade uppgifter men går faktiskt snart över till en roll som har mer med hållbarhet att göra. I min nya roll får jag jobba med hur vi rapporterar kring hållbarhet i vår verksamhet. Hit har jag velat nå hela tiden och nu händer det äntligen! [Julia hurrar glatt] Förutom det jobbar jag med mitt Instagramkonto, sjunger i kör, läser franska och till kustskeppare på Arbis, bland annat.
Du är så engagerad i en massa roligt och din nya roll låter som ett drömjobb! Fint att få jobba med något så viktigt. Finns det frågor inom hållbarhetsdiskussionen som du tycker skulle förtjäna mer synlighet?
– Etisk hållbarhet är något jag gärna vill lyfta fram, som t.ex. fast fashion och dess påverkan på människan. Konsumtionshetsen känns också viktig att diskutera, den är så utspridd i dagens värld. Jag har märkt att jag mår bra också med mindre och märkte ju under mina resor att jag klarar mig med färre saker. Jag vill lyfta fram välmåendeaspekten i konsumtionsfrågan – det går att vara lycklig med färre saker. Jag märker också att det fortfarande finns en hel del frågor som eventuellt diskuteras bland dem som är insatta i hållbarhet sedan länge men som är nytt för många andra. Nyligen var det aktuellt med Yles experiment i att se vad som händer med kläder som returneras till butikerna och då märkte jag att många var förvånade och inte hört om det tidigare, att en stor del av kläderna inte säljs pånytt i butiken i fråga. Det blir genast viktigt att diskutera detta så fler hör om det, vilket förhoppningsvis kan leda till förändring.
Det blir säkert lätt så att vissa diskussioner aldrig når den gruppen som eventuellt behöver nås. Det betyder ju att allt, litet och stort, behöver diskuteras mer. Precis som du gör! 🙂 Vad skulle du tipsa om att göra ifall man är ny i frågor kring hållbarhet och gärna vill lära sig mer?
– Att titta på dokumentärer är ett jättebra sätt att få en helhetsbild av saker och ting. Och att se på sitt eget liv och fundera om där finns något man kan förändra, det kan vara något litet. Kanske har man möjlighet att börja sortera sitt avfall och sedan småningom göra mer. Det blir en positiv snöbollseffekt till slut då allt blir enklare att göra och förstå efterhand. Det är också viktigt att hitta ett sätt att ta in information som passar en själv – någon har lätt för att läsa, en annan för att se på film och en tredje för att lyssna på podcasts. Och för den som vill är det bara att ta in information från alla tänkbara ställen. Ju mer vi hör och diskuterar saker, desto mer förståelse får vi för olika problem och fenomen.
Tusen tack Antonia för många fina svar!
Efter vår trevliga diskussion traskade jag via ett poke bowl-ställe, köpte med mig mat, gick tillbaka in till centrum och satte mig på ”kullarna” vid Amos Rex och smaskade i mig. Jag älskar att få träffa personer som jobbar med och är intresserade av hållbarhetsfrågor. En fin sak med Instagram är nog det nätverk av likasinnade man får. Så glad att jag lärt känna Antonia och nu också fått träffa henne helt på riktigt. Hon var jättetrevlig, vettig och nere på jorden.
Du kan följa Antonia på Instagram här: @balancedtoni
Läs också:
– Checklist för en hållbar garderob
– 5 enkla gröna val i vardagen
– Sparsam körning – så kan du minska bilens miljöpåverkan
– 17 enkla gröna tips för vardagen
– 9 orsaker att vistas i naturen
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade texten!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats augusti 14, 2023
6
Antonia/@balancedtoni says
Tusen tack Julia för intervjun. Så trevligt att träffas in real life efter att ha snackat online så länge <3
julia says
Det var!! Superkiva <3