Alla kan tyvärr inte leva utan bil. Kanske bor man i en glesbygd utan kollektivtrafik eller långt bort från jobb eller skola, kanske sitter man i rullstol och behöver bilskjuts, kanske använder man bil i arbetet. Vad orsaken än är, så är det ett faktum att alla inte kan leva bilfritt i dagens värld. Lyckligtvis finns det ändå sätt att köra mer miljövänligt för att minska bilens miljöpåverkan. Sparsam körning, bilpool och färre resor är några effektiva sätt att vara en grönare bilist. Idag skall vi titta närmare på det.
Sparsam körning – så kan du minska bilens miljöpåverkan
- Om möjligt: undvik de resor som faktiskt inte är nödvändiga.
- Ha rätt lufttryck i däcken för att minska dina utsläpp och spara t.o.m. 140 kg koldioxid per år. [1]
- Åk tillsammans! Granne, sambo, kompis eller kanske någon avlägsen släkting. Bli bilvänner och dela på resor och kostnader och utsläppsmängd på så vis.
- Välj gärna däck med lågt rullmotstånd för att minska utsläppen från körandet. [2]
- Kör heller inte överhastighet – i Sverige kunde man minska koldioxidutsläppen med hela 700 000 ton per år om folk höll hastigheten. [1]
- Försök göra flera ärenden på en gång med bilen. Butik + hämta barn från dagis + för återvinning samtidigt. Ju mer vi gör på en gång, desto färre gånger behöver vi sannolikt köra av och an.
- Minska bilens tyngd. Om du kan lyfta ut något onödigt extra ur bilen innan du kör iväg, är bilen lättare och använder faktiskt mindre bränsle. Ett annat tips är att vara färre personer i bilen om möjligt. [2]
- Försök köra med jämnare hastighet. [3]
- Ta som vana att värma motorn på förhand för att inte starta den kall! Detta minskar såväl bränsleförbrukningen som slitaget på motorn. [4]
- Genom att låta bli att gasa i nerförsbackar kan du minska eller helt och hållet pausa bränsleförbrukningen beroende på bilen. [5]
- Parkera längre bort och gå den sista kilometern om du kan. Du får också gratis motion på köpet.
- Undvik tomgång av bilen och stäng av bilen istället. [4]
- Försök hålla ett lämpligt avstånd från bilen framför för att kunna hålla en jämn hastighet och undvika att behöva bromsa och gasa.
Som ni märker kan man alltså faktiskt göra gröna val medan man kör. Idag kanske du kan testa att värma motorn innan start, imorgon kanske du parkerar lite längre bort och i övermorgon kanske du har tid att rensa bort onödig tyngd ur bagageluckan. Steg för steg – och alla steg är hemåt!
Det viktigaste är ändå att…
… minska bilanvändningen.
Precis som det är bra att vi kan välja hållbart producerade kläder istället för fast fashion eller begagnade möbler framför nya – är ändå det allra miljövänligaste plagget det du redan har, den miljövänligaste möbeln den som står där hemma och den mest miljövänliga bilresan den som aldrig sker. Vad vi än gör måste vi försöka minska bilens miljöpåverkan i de fall det är möjligt.
Den största påverkan sker såklart hos beslutsfattarna som bl.a. genom nya regler kan begränsa hur mycket bilar behöver användas, hur långa eller korta avstånden mellan plats A och B är eller t.ex. hur omfattande kollektivtrafiken är i olika områden. Det är inte vi konsumenter som har allt ansvar men vi kan ändå göra mycket. Och vad är väl bättre än att börja med sig själv och visa gott exempel?
Det mest miljövänliga plagget är det du redan äger, den mest miljövänliga möbeln är den som redan finns hemma och den mest miljövänliga bilresan är den som inte sker.
För att minska ditt eget bilåkande kan du (då/om det går) gå, cykla, välja buss, stanna hemma, köra kortare sträckor än vanligt eller hitta något annat alternativ till det du tänkt göra i första hand. I och med corona har vi ju bl.a. fått se att många i stor grad kan jobba hemifrån. Att ta det som vana någon gång i månaden eller veckan att jobba på distans är ett enkelt sätt att undvika en biltur fram och tillbaka för att minska mängden utsläpp.
Läs också:
– 13 sätt att få in mer rörelse i vardagen
Ett praktexempel på att hitta ett alternativ till det man tänkt göra i första hand, kunde i mitt liv t.ex. vara att ersätta en möbelköpartur till Ikea med ett mer lokalt alternativ. För mig är Ikea så långt borta att jag praktiskt taget måste ta bilen. Om jag istället väljer t.ex. Ekotori som ligger betydligt närmare och köper mina möbler där, blir sträckan kortare samtidigt som jag stöder välgörenhet och återbruk.
Alla på sitt sätt
Sist och slutligen – alla gör på sitt sätt.
Jag har diskuterat med flera och också funderat över det själv – bilen kan vara en verklig räddare i vardagen. Den är effektiv att använda, man kan sköta flera ärenden snabbt och spara tid så att man orkar med annat i livet också. Bilen kan alltså faktiskt öka ditt välmående om den minskar din stress. Dessutom är ju bilen ofta det enda alternativet i glesbygden.
Att använda bil är ingen synd och folk skall inte känna dåligt samvete för att de behöver bil. Däremot tänker jag att en person som jag, som har möjlighet att leva en nästan helt bilfri vardag också gör gott i att göra det. Alla drar sitt eget strå till stacken – mitt kanske är den bilfria vardagen medan någon som behöver bil kan satsa på sparsam körning istället. Vi alla gör på vårt sätt och har alla olika förutsättningar, det är viktigt att komma ihåg.
Källor:
[1]: 100 sätt att rädda världen av Johan Tell
[2]: Hållbart bilägande – Hallå konsument
[3]: Gör en miljögärning från din bil – Östnyland
[4]: Minska dina utsläpp och bränslekostnader när du kör – Preem.se
[5]: Top 10 eco-driving tips – The Telegraph
Hur gör du för minska bilens miljöpåverkan?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats augusti 30, 2023
7
Lämna ett svar