Vill du skapa en garderob som ger dig all glädje du vill ha av den? Känner du att din garderob är helt för stor men att du ändå inte har något att klä på dig? Och: är du fundersam över hur en miljövänlig garderob egentligen ser ut? Idag presenterar jag en checklist för en hållbar garderob. Häng med!
Checklist för en hållbar garderob
Det finns många goda skäl att arbeta för en hållbar garderob. Det snabba modet som jättar som HM, Zara och Nakd skapar, är ett enormt problem vad gäller både miljön och mänskliga rättigheter. Under kvinnodagen delades än en gång mycket information kring just detta eftersom de flesta som arbetar inom det snabba modet (och framförallt då i fabrikerna där kläderna skapas), är kvinnor.
Att välja kläder som tillverkats på ett sätt som inte skadar arbetarna är bara en av många delar av denna checklist. Här följer hela listan, i sin helhet.
CHECKLIST FÖR EN HÅLLBAR GARDEROB
1. Använd det du äger
2. Rensa ut allt extra
3. Låt garderoben vara liten
4. Köp second hand med eftertanke
5. Bekanta dig med etiska brand
6. Läs på om modeföretag
7. Ta hand om dina kläder
1. BÖRJA MED DE PLAGG DU ÄGER OCH ANVÄND DEM
Det mest miljövänliga plagget är alltid det du redan har. Vare sig plagget i sig är från ett fast fashion-märke eller ett etisk sådant, så är det det grönaste alternativet. Ta en titt i din garderob och gå igenom alla plagg du faktiskt använder och älskar och lägg fram dem synligt så du har dem tillgängliga.
2. RENSA UT ALLT DU PÅ RIKTIGT INTE ANVÄNDER
Men gör det på ett hållbart sätt! Det går jätteffektivt att rensa om man slänger allting men det är så klart inte ett miljövänligt alternativ. Därför är det viktigt att se till att allt det som faktiskt går att rädda, också får ett nytt hem eller en ny uppgift. Kanske kan det obotligt fläckiga plagget sparas för smutsigt arbete i trädgården eller på landet eller för att måla någon gång i framtiden. Trasiga kläder kan ofta repareras m.m. Och det som du inte själv vill behålla kan säkert glädja någon annan. Sälj, donera, lotta ut!
Läs också:
– Rensa miljövänligt i hemmet
3. HÅLL DIN GARDEROB SÅ LITEN SOM MÖJLIGT
Även om allt du äger är second hand eller från etiska klädmärken, är det bra att ha en så liten garderob som möjligt. Bea Johnson, grundaren av Zero Waste-rörelsen, uttryckte det så väl en gång. Hon sade att det är onödigt att äga sådant man inte använder också för att det innebär att hålla dessa prylar ifrån andra människor som kanske faktiskt skulle behöva dem. Så också de mest miljövänliga plaggen gör man gott i att donera/sälja om de inte används.
Att ha en liten garderob är hållbart också för ens egen ork. En garderob som svämmar över även om man inte hittar något att ha på sig, är inte en hållbar garderob. Ha som regel att älska och avguda varje enskilt plagg du äger – eller åtminstone att varje plagg faktiskt spelar roll och har en uppgift i din garderob.
Läs också:
– Skapa en minimalistisk garderob
– 4 x begagnade och etiska kläder + tankar om en liten garderob
– Outfit repeating – våga använda samma kläder på nytt
4. KÖP SECOND HAND MED EFTERTANKE
När det väl är dags att köpa nya kläder, rekommenderar jag varmt att köpa dem begagnade. Med det sagt är det heller inte en svartvit fråga; begagnat är det fakto inte alltid hållbart.
Begagnade kläder kan ofta vara en konsekvens av överkonsumtion och är därför inte nödvändigtvis lösningen på det snabba skadliga modet. Det är bra att kläder inte slängs utan hamnar i rörelse men i värsta fall kan begagnade kläder faktiskt underlätta shoppandet av nya fast fashion-plagg. Jag har skrivit mer om det här.
Läs också:
– 26 loppisar i Åbo värda att besöka
– Gamla Levi’s och tankar om second hand
– Mina bästa tips för att fynda kläder på loppis
5. KÖP NYTT AV ETISKA OCH MER MILJÖVÄNLIGA FÖRETAG
Allting går inte alltid att hitta begagnat och då rekommenderar jag varmt att bekanta sig med olika etiska klädföretag. Ett problem med dessa är dock priserna och det är värt att minnas att etiskt mode verkligen inte är i allas budget.
Om du ändå har möjligheten att välja etiskt producerat, tycker jag du skall köra hårt! Inte endast satsar dessa företag ofta på tidlösa och användbara plagg i hög kvalitet, utan de företag som verkligen är hållbara har ofta mycket intressanta värderingar och metoder de använder sig av. Jag är ju ingen expert på hur textilier fungerar vad gäller tillverkning m.m. men från många företag som sysslar med etiskt mode kan man lära sig allt möjligt intressant gällande just det.
När du köper från etiska företag rekommenderar jag att välja plagg du använder ofta, så du får mer valuta för pengarna.
Läs också:
– 11 etiska klädbutiker online, del 1
– 11 etiska klädbutiker online, del 2
6. LÄS PÅ OM FÖRETAG DU KÖPER KLÄDER AV
För en hållbar garderob är det viktigt att förstå varifrån plaggen kommer. Det är också viktigt att se när ett företag verkligen är hållbart och bryr sig om miljön och människorna och när det endast handlar om greenwashing.
Jag tycker Organic Basics är ett praktexempel på ett företag som vill vara så transparent som möjligt och t.ex. berättar hur textilierna fungerar och kommer till och var de tillverkas. Hatten av för att de försöker ge en ärlig bild av sig och också medger eventuella brister. Generellt sett antar jag att man kan säga att ett företag som bara kallar sig hållbart utan desto mer ingående motiveringar kring vad som är hållbart, sällan är det.
7. TA HAND OM DINA KLÄDER
När du väl har plagg i din garderob, är det bästa du kan göra att behandla dem med respekt. Jag tror det är viktigt att minnas att det ligger ett arbete bakom varje plagg. Det är lätt att ta klädproduktion förgivet då den är så massiv – jag menar, det är ju enkelt att köpa mer! Att komma ihåg att plagget faktiskt krävt arbete av någon kanske ger större förståelse för att plagget också behöver vårdas och få kärlek.
Därför skall vi ta hand om våra plagg. Lappa dem då de får hål, lära oss om hur fläckar tas bort, tvätta dem mer sällan för att inte slita på dem m.m. En hållbar garderob är ju just det – en som håller. Då skall inte plaggen endast vara sådana vi gillar utan också sådana som faktiskt har förutsättningarna för ett långt liv. Häng upp, vik in i skåpet, undvik vita kläder då du dricker blåbärssaft m.m. Min vita yllekofta får absolut aldrig hänga med då jag äter något med färg.
Läs också:
– Tvätta kläder miljövänligt – 9 sätt att lyckas
Har du fler punkter du vill ha med på listan?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade texten!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Artikeln har uppdaterats september 14, 2022
7
Lämna ett svar