Den här artikeln är ett betalt samarbete med Fabbes Café/Lilla Fabbes


Världens godaste kaka.
Jag tror på riktigt att jag får kalla den det. Jag har nämligen skapat en vegansk glutenfri snickerskaka utan vitt socker, tillsammans med mitt kära Fabbes Café/Lilla Fabbes.
Den här kommer ni att hitta på vårt nyöppnade Lilla Fabbes nu och då och till skillnad från de flesta recept vi använder, så blir det här nu helt offentligt så vem som helst kan skapa samma 🙂 Den här kakan är magisk. Världens bästa kaka. Vegansk glutenfri snickerskaka.
Följ gärna såväl @fabbescafe som @lillafabbes på Instagram – vi är ett lokalt familjecafé och gör allting själv för hand med stort hjärta. TACK för stödet!
I receptet har jag använt mig av en 17 cm kakform. Ju mindre form, desto högre kaka, vilket kan kännas mer festligt. Du kan också välja att göra bara en halv sats av det andra lagret om du gör kakan i en 17 cm form. Det sparar lite pengar och är inte bort av smaken något särskilt drastiskt. Testa dig fram! Oberoende så blir det gott!


Vegansk glutenfri snickerskaka utan vitt socker
DU BEHÖVER:
BOTTEN:
– 1,5 dl mandelmjöl eller glutenfria havregryn
– 0,8 dl naturligt jordnötssmör
– 2 urkärnade färska dadlar
– 2 msk agavesirap
– 1/3 tsk kanel
– 1/3 tsk kardemumma
– 1/3 tsk salt eller mer efter smak och om jordnötssmöret är osalt
LAGER 1:
– 2,5 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 h eller övernatten
– 2,5 dl kokosmjölk på burk, som varit i kylskåp övernatten (lämna bort vattnet/vätskan i burken!)
– 1,2 dl kokosolja
– 0,8 dl naturligt jordnötssmör
– 0,8 dl agavesirap
– 0,25 dl vatten
– 1-1,5 tsk salt, eller mer efter smak och om jordnötssmöret är osalt
LAGER 2:
– 14 urkärnade färska dadlar
– 1,5 dl kokosmjölk på burk, som varit i kylskåp övernatten (lämna bort vattnet/vätskan i burken!)
– 2 msk jordnötssmör
– 0,5 tsk salt, eller mer efter smak och om jordnötssmöret är osalt
– 1 näve rostade jordnötter, gärna salta
LAGER 3:
– 2 dl av lager nummer 1
– 2-3 tsk kakaopulver
– 1 näve rostade jordnötter, gärna salta


GÖR SÅ HÄR:
Morgonen eller kvällen innan du bakar: lägg 2,5 dl naturella cashewnötter i blöt och 2 stycken kokosmjölkar på burk (à 400 ml) i kylskåpet, minst 4 h men gärna övernatten. Kokosmjölken behöver bli kall så vätskan och “kokosgrädden” separeras. Sedan är det bara att köra.
BOTTEN:
- Använd en blender eller hushållsmaskin (kan eventuellt fungera med stavmixer men det har jag inte testat). Lägg alla ingredienser utom saltet för bottnet i blendern och kör. Skrapa ner från väggarna vi behov. Smaka av och salta efter behov.
- Välj en rund kakform med löstagbar botten – jag använd en med 17 cm i diameter och då räckte ingredienserna för bottnen perfekt.
Placera bakplåtspapper på formens botten och lägg sedan formens kanter/sidor på plats – så att pappret hamnar i kläm emellan. Klipp sedan remsor av bakplåtspappret som är lika breda som formens sidor och placera på insidan av dem, “klä” insidan av formens sidor med bakplåtspappret. Ta en näve kakbotten och tryck ut i hörnen av formen så att pappret längs sidorna hålls fast. Tryck ut resten av kakbottnen i formen och försök göra bottnen så jämn som möjligt. Det är viktigt att använda bakplåtspapper både på bottnen och sidorna för att kunna lossa kakan utan problem, så hoppa inte över det här steget. - Ställ kakformen i frysen medan du gör följande lager.
LAGER 1:
- Använd samma blender som till bottnen – du behöver inte diska den innan.
- Lägg alla ingredienser utom saltet för lager 1 i blendern och kör. Obs! Kokosoljan skall inte smältas (om den är smulten pga rumstemperaturen är det OK men snabbast går det med stelnat sådant).
- Smaka av och tillsätt salt lite åt gången. Jag använde 1,5 tsk salt och det blev perfekt enligt mig – en riktigt söt och samtidigt saltig smet perfekt för det här receptet. Om du vill att den är något mindre salt, rekommenderar jag 1 tsk istället. Smaka av!
- När du saltat – kör blendern en stund till. Smeten skall vara så jämn och fin som möjligt, du kan behöva köra maskinen i flera minuter för att få bort grynigheten. Ge inte upp för tidigt, det kan ta en stund och är definitivt värt det.
- Ta 2 dl av smeten åt sidan i en separat skål, sparas för lager 3.
- Ta ut kakformen ur frysen och häll resten av smeten över bottnen. Försök skapa en så jämn yta som möjligt och lägg sedan kakformen i frysen igen.
LAGER 2:
- I samma blender – utan att diskas – lägger du allt utom saltet och jordnötterna för lager 2. Kör slätt och skrapa ner från kanterna vid behov.
- Tillsätt salt och smaka av efterhand. Kör ytterligare en liten stund.
- Ta ut kakformen ur frysen om lager 1 stelnat något. Det behöver inte vara helt stelt men skall inte rinna då man sakta vänder och vrider på formen. Häll dadelsmeten över och sprid ända ut i kanterna, släta ut smeten så gott det går för en jämn yta.
- Hacka jordnötterna i mindre bitar och sprid över dadelsmeten.
- Ställ tillbaka kakformen i frysen igen.
LAGER 3:
- Ta de 2 dl av lager 1 som du sparat och lägg i samma blender (utan diskning).
- Tillsätt 2-3 tsk kakao och kör slätt.
- Ta ut kakformen ur frysen om lager 2 stelnat något. Rinner det inte omkring när man försiktigt vrider och vänder på formen, kan man hälla chokladsmeten över.
- Hacka jordnötterna i mindre bitar och sprid över chokladsmeten
- Ställ tillbaka i frysen övernatten eller minst 8 h.
Servera kakan fryst eller upptinad i kylskåp – den är godare då den är tinad. I frysen håller den så klart längre och är hårdare med mer tuggmotstånd medan den i kylskåpet är mjuk och härlig. Båda är goda även om jag föredrar en tinad version! Låt stå en stund innan servering om du förvarar den i frysen dock. Om du älskar choklad och t.ex. salt karamell – och så klart snickers! – så tror jag du kommer att älska den här. Den är så otroligt god att jag inte finner ord.
Och! Om du inte känner för att baka själv, no worries. Det här inlägget är i samarbete med Fabbes Café/Lilla Fabbes och vi kommer att satsa på att alltid nu och då sälja också av denna.
Idag finns den på Lilla Fabbes första dagen faktiskt! Kom in på en kaffe vetja – Fabbes Café på Fabriksgatan 6 och Lilla Fabbes på Biskopsgatan 14, Åbo. Min familjs caféverksamhet – support your local businesses osv ❤
Gå till Fabbes Cafés och Lilla Fabbes hemsida här.

Har du någon gång testat vegansk glutenfri snickerskaka?
Fler av Falkas recept hittar du HÄR.
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade texten!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Pinterest
Leave a Reply