Ni kanske minns då jag skrev om tre gröna tips och berättade att jag placerat ut en låda på gatan från vilken folk gärna får ta saker? Den har verkligen gjort jobbet! Jag har i snart ett år jobbat på att skapa en mindre garderob och i några år mer än så också försökt minska mängden krimskrams i hemmet. Minimalism är ett intressant fenomen som blir mer och mer aktuellt hela tiden. Därför vill jag idag tipsa om olika knep jag själv använder mig av i hopp om att de också kan hjälpa dig. Då så, vi kör: så rensar du miljövänligt i hemmet.
Så rensar du miljövänligt i hemmet
Det skulle vara oerhört effektivt att rensa om man bara slängde allt. Ner i soporna med kläderna man inte använder, i soporna med gammal elektronik, gamla glasburkar och barnens gamla leksaker. Det är så klart viktigt för miljöns skull att ändå inte göra det och lyckligtvis går det att rensa på ett hållbart sätt! I den här guiden hoppas jag kunna ge de bästa tipsen för att lyckas med rensandet på ett så smart sätt som möjligt.
Ett problem med konsumtion är utsläppen det orsakar. Enligt Naturskyddsföreningen står personlig konsumtion för 2/3 av konsumtionsbaserade utsläpp i Sverige. Där ingår bl.a. kläder och skor. Sitra berättar att 26% av finländarnas konsumtionsutsläpp kom från konsumtion av varor och tjänster, år 2010. Siffrorna talar för sig själva och visar att konsumtionen tyvärr har en stor påverkan – men som lyckligtvis är något vi ganska enkelt kan ändra på.
Så rensar du miljövänligt i hemmet: skapa en cirkulär ekonomi i vardagen. Det handlar om att låta saker cirkulera; återanvändning, förnybart och rättvist.
DONERA TILL VÄLGÖRENHET
Genom att donera kläder, prylar m.m., kan man snabbt bli av med mycket. Runtom i städer finns containers i vilka man samlar in kläder och skor. Har man vägarna förbi eller bor nära ett loppis, kan man fråga om de tar emot saker. Frälsningsarmén är ett ställe som gärna tar emot och där du inte behöver sälja själv.
Donera, donera, donera! Det finns alltid någon som behöver något.
SÄLJ
Att sälja är ett bra sätt att själv tjäna en slant på något och i vissa fall kan det t.o.m. vara riktigt effektivt. Kläder, skor och andra småsaker är antagligen enklast att sälja på fysiska loppisar, medan större möbler och dylikt går åt som smör på nätet. I Åbo har jag bl.a. använt mig av Puutorin kirppis, Tori.fi och Facebook-loppisar.
Testa dig fram enligt vad du tycker är mest effektivt och lämpligt för dig: att själv sälja via internet eller att sälja på ett hyll-loppis. Olika prylar kräver olika sätt!
Läs också:
– Varför second hand inte alltid är hållbart
– 26 loppisar i Åbo
GE TILL VÄNNER OCH BEKANTA
Nästan det samma som att donera till välgörenhet – men i stället till vänner och bekanta. Ett tips är att ha en låda hemma med alla de saker du tror någon kan gilla och så låter du folk rota igenom den då de ändå är på besök. Ett annat tips är så klart att fråga ifall någon behöver det ena eller det andra – skriv en status på Facebook, ladda upp en bild eller story på Instagram eller fråga direkt av den personen du tror att kan vara intresserad. Det finns alltid någon som behöver något, stort eller litet!
STÄLL UT PÅ GATAN ELLER I TRAPPHUSET
Testa mitt lådtips! Det är verkligen effektivt och enkelt. Du ställer ut saker i lådan, låter folk ta och fyller på efterhand.
HA EN KANSKE-LÅDA
Ibland är det svårt att ge bort saker. Det kan handla om prylens känslovärde eller en osäkerhet kring ifall man ändå behöver den senare. Ställ därför en kanske-låda någonstans i hemmet och fyll den med sådant du ännu inte vågar släppa taget om. Skriv ett datum på lådan och spara det du använder innan det datumet – gör dig av med resten.
REPARERA ELLER ÅTERVINN
Vissa saker kan repareras om de är trasiga! Gäller såväl kläder, skor, väskor och andra accessoarer, som prylar för hemmet m.m. Besök gärna din lokala syateljé, skomakare eller någon bekant som är duktig på att reparera trasiga möbler – och se vad som kan fixas eller som verkligen bara måste slängas. Försök ändå att återvinna det material som går och endast slänga det som inte kan sorteras. Genom att skapa ett fungerande system där man får all sortering undangömd, fungerar det också i ett minimalistiskt hem och blir inte ytterligare ett stressmoment.
SLUTLIGEN: FUNDERA NOGA ÖVER VARJE NYKÖP
Innan vi avslutar tror jag vi behöver gå tillbaka till orsaken till problemet: att det köps så mycket! Jag vågar påstå att det för de flesta av oss är mindre stressigt att äga färre prylar än för många och då behöver vi så klart också i fortsättningen försöka köpa mer sällan.
Mitt tips är att vara ärlig mot sig själv då man håller i en produkt i butiken – behöver jag den verkligen? Fundera noggrant över vad du redan har hemma – kanske något kan ersätta det du just nu vill köpa som nytt? Kanske något annat egentligen bara är onödigt extra? Försök lyssna på den rösten som inte endast följer i stunden-känslan och hör på den.
Har du fler tips på hur man kan rensa hållbart?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats november 5, 2023
5
Lämna ett svar