Är second hand hållbart? 6 orsaker varför begagnat kan vara ett problem

maj 23, 2020 2 Comments

Den moderna konsumenten kan nog inte ha missat second hand-klädernas uppgång. Jag vågar påstå att det är trendigare än någonsin förr att köpa begagnat! Och vad mer kan man egentligen säga än HURRA! Vi gjorde det! Vi gjorde återbruk eftersträvansvärt igen! Men med det vill jag också lyfta fram en viktig fråga, nämligen: är second hand hållbart? Tyvärr är nog svaret i vissa fall nej fastän avsikterna med second hand så klart är goda. Här hittar du 6 orsaker varför begagnat kan vara ett problem.

1 – Second hand ändrar inte systemet

Medan det naturligtvis (!) är bra att kläder återbrukas och inte slängs i stället, sker det inte direkt någon förändring i klädindustrin då kläder cirkulerar. Systemet med fast fashion finns fortfarande där trots det. Jag har alltid tyckt att just det som är så bra med second hand är att man inte stöder någonting men det sker ju egentligen på gott och ont. Om man inte stöder produktionen av något då man köper begagnat, betyder det ju att man inte heller ändrar något som är problematiskt. Och precis därför vill jag också tala om nytt etiskt mode här på FALKA – för att det är dessa etiska klädföretag som kämpar för rättvisa, tidlöshet och miljövänliga material som verkligen är fast fashions viktigaste konkurrenter, inte second hand-rörelsen. Egentligen skulle second hand förmodligen inte finnas eller alternativt vara ett mindre fenomen utan fast fashion.

2 – Second hand passar inte alla

Att fynda second hand-plagg handlar sist och slutligen om att ha tur. Man har sådan tur att det råkar finnas något i ens egen stil och storlek. Tyvärr går det hur som helst inte alltid så. Storlekar från XS-M tycker jag man ser rätt mycket av medan L och uppåt inte alls på samma sätt är tillgängligt. Inte heller är det enkelt att hitta begagnade kvinnoskor av storlekar större än de mest använda, allt över 39 verkar vara väldigt begränsat på loppisar. Alla kan alltså inte hitta kläder lämpliga för en själv second hand och helt ärligt – vem vill nu gå utan skor och kläder här uppe i Norden? Inte många!

Förutom storlekar, märker jag också att det mestadels verkar finnas kläder för kvinnor på loppisar. Männens kläder lyser ofta med sin frånvaro, åtminstone hemma i Åbo! Min pojkvän hittar kanske något begagnat plagg nu och då men de flesta gånger verkar det faktiskt helt omöjligt. Är second hand hållbart om det bara fungerar för vissa människor?

3 – Second hand är inte samma som kvalitet

Jag brukade förr köpa precis vad som helst som såg fint ut, så länge det var begagnat. Det blev en hel del fast fashion-märken som t.o.m. kunde vara slitna då jag fick dem. Och slitna eller ej – många av dem var av dålig kvalitet även om de var som nya! Second hand garanterar ju inte att materialet är bra och därför inte heller att plagget skulle hålla länge. Själv känner jag att man endast kan bryta det destruktiva mönstret av dålig kvalitet genom att köpa något som verkligen håller, oberoende om det är begagnat eller nytt.

Tips! Vintage kan ofta vara av bättre kvalitet än “vanlig” second hand. Kom också ihåg att försöka känna och t.o.m. dra i plaggen innan uppköp. Då får man en bättre uppfattning om hur tåliga de är. Kolla också om lappen där materialet står finns kvar! Bomull, ull och läder är ofta slitstarka material som kan hålla år efter år.

4 – Second hand kan leda till ökad konsumtion av nytt

Second hand kan delvis få konsumenten att köpa mycket då det är billigt men faktiskt också leda till att försäljaren av det begagnade köper mer.

Ju enklare det är att göra sig av med ett nytt plagg och sälja vidare – desto enklare blir det också att fortsätta köpa nytt. Vad jag försöker säga är egentligen att med fler möjligheter att sälja bort det man inte längre vill ha, blir tröskeln också lägre att efteråt shoppa mer än man kanske har behov av. Så att köpa mycket begagnat kan ju i slutändan ha motsatt effekt än man egentligen ville. Vi skall ändå inte glömma att det praktiskt taget är omöjligt för loppisshopparen att veta vad försäljaren kommer att göra! Hur som helst är ett bra tips att ändå bara köpa om man måste det – också fastän det skulle vara second hand och därför eventuellt ha mindre påverkan på miljön.

5 – Second hand ger folk olika status

Jag har det rätt bra, klarar mig ekonomiskt om mina egna pengar tar slut för att familjen kan hjälpa. Jag är vit och därför privilegierad på många sätt jag kanske inte själv ens tänker på. Att jag shoppar second hand kan i den här världen till och med ses som något eftersträvansvärt, något storslaget.

Folk talar idag om second hand som att det är ett nytt fenomen, eftersom att den trendiga moderna konsumenten plötsligt gjort det “coolt”. Men second hand är ju faktiskt något gammalt och har funnits med länge. Att det nu ger vissa personer en “coolhetsstatus” kan tyvärr ställa till med problem för många. Jag hade inte tänkt på det förrän några år sedan då en person, som är kunnig gällande privilegier, konstaterade att det för många också kan vara skamligt att köpa begagnat. Det kan vara skamligt för att dessa personer inte har råd med annat. Second hand är då det enda valet.

Om jag skulle skämmas för att gå på loppis, för att jag inte har råd med annat, då skulle jag säkert vara mer bekväm med att köpa nytt fast fashion i samma prisklass i stället. Blickarna och fördomarna är lättare att undvika om jag inte anses vara på ett “visst” sätt bara för att second hand-priser är mer i min budget. Det skall man inte glömma, att alla verkligen har olika bakgrund och förutsättning. För någon behöver inte second hand vara det där “coola” och väldigt 2020-alternativet som det är för någon annan. Och därmed, än en gång, finns en viss problematik kring hela second hand-fenomenet.

6 – Second hand behöver inte vara närproducerat

När jag bodde i Köpenhamn för något år sedan, brukade jag besöka några häftiga vintagebutiker i stan. Jag älskade utbudet och det var verkligen allt man kunde önska sig. Gamla Levis-brallor och -kjolar, färggranna lösa byxor, snygga vindtäta jackor.. ett loppisparadis. Jag fick hur som helst veta att de flög till USA för att handplocka dessa plagg och kunde konstatera att utsläppen från resan också spelar stor roll. Även om plaggen är begagnade och därför absolut bör återbrukas, kan det vara värt att tänka på “ursprunget” också. Det kan faktiskt vara ett bättre miljöval att köpa begagnat av en privatperson som bor nära dig!

När är second hand hållbart, då?

Trots att det finns problem med second hand, är absolut inte allt dåligt med det. Och jag kommer heller inte sluta köpa på loppis! Det går ju verkligen att hitta bra grejer och fortfarande så vill jag ju inte att kläder slängs. Vi avslutar med fem franska streck med allt det positiva med begagnat!

Second hand är…
– billigt.
– ett sätt att minska textilavfall.
– ett globalt fenomen, vilket innebär att ens geografiska läge sällan påverkar möjligheterna.
– ett sätt att stöda privatpersoner då man köper av dem.
– miljövänligt då det görs rätt – icke-massproducerade plagg av hög kvalitet som håller länge, samt kläder som den före detta ägaren annars skulle slänga är bra att fynda.

Har ni fler tankar kring det positiva och negativa kring second hand? Och vad tycker ni: är second hand hållbart eller ej? Delta gärna i diskussionen nedan!

Du hittar alla FALKAs texter om kläder här.

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin
Pinterest

2 Comments

 • […] Och när vi ändå snackar uppköp och många kanske föredrar second hand (vilket är bra!), vill jag lyfta fram ett tänkvärt inlägg som kan vara nyttigt gällande det: Är second hand hållbart? 6 orsaker varför begagnat kan vara ett problem. […]

 • […] Läs också: Är second hand hållbart? 6 orsaker varför begagnat kan vara ett problem […]

 • Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×