Tvätta kläder miljövänligt – 9 sätt att lyckas!

juni 7, 2020 No Comments

Det här inlägget innehåller en affiliate-/reklam-länk märkt med stjärna (*).

Att tvätta kläder miljövänligt – hur gör man? Och vad innebär det ens?

Att tvätta kläder miljövänligt handlar om att använda möjligast lite energi och vatten samt att tvätta på ett sätt som är skonsamt mot kläderna. I den här guiden berättar jag hur jag gör och tipsar om några bra produkter samtidigt. Vi kör!

1 – Tvätta så sällan som möjligt

Ja, den mest miljövänliga klädtvätten är väl den som inte händer från första början. Försök att tvätta kläder så sällan som möjligt och var i stället extra noggrann med att hålla dem i bra skick. Försök att undvika att smutsa dem då det går, med andra ord. Några exempel är att inte använda vita eller ljusa skjortor då man äter tomatsås eller dricker rödvin. Sedan lönar det sig också att städa och måla huset i fula dåliga håliga kläder i stället för sådana man gillar. Alltför mången gång har jag tagit favoritskjortan på mig till caféjobbet och kommit hem med såväl tomat- som fettfläckar, svåra att få bort.

Förutom att undvika specifika kläder under specifika tillfällen, går många plagg också att använda flera gånger om. Träna en gång till i din träningsskjorta innan tvätt, häng tröjan ut för att vädras i stället för att slänga i maskinen och häng upp de kläder som skall användas fler gånger så de inte hamnar på golvet där de blir smutsiga.

2 – Hantera fläckar först, tvätta sedan

Fett, tomat, blod, apelsin, melon, smuts utifrån.. Börja med att jobba med de svåraste fläckarna och se sedan ifall en tvätt behövs. Jag använder galltvål för att få bort blod- och fettfläckar och den fungerar otroligt bra! Vill man ha ett veganskt alternativ har jag också fått det att fungera med Aleppotvål. Rödvin fås bort med salt – på riktigt – och husmorstipsen för att rädda fläckiga kläder är många. Har du några du själv vet att fungerar? Berätta gärna!

3 – Ta extra hand om din vittvätt

Det var med en viss rädsla jag införskaffade min första vita bas-t-skjorta på många år. Jag vet med mig själv att jag nästan alltid klottar då jag äter och att jag ofta smutsar ner mig annars också, är en så kallad sottapelle! Att skaffa en vit t-skjorta var skrämmande men efter en snabb googling hur man får vita plagg att hållas vita, bestämde jag mig ändå för att köpa den.

Att ta hand om sina vita plagg väl är en förutsättning för en hållbar garderob – och därför kan det bra ingå i en lista med att tvätta kläder miljövänligt också. Tipsen jag själv fick var att framförallt alltid separera vita plagg från andra färger och att faktiskt tvätta dem rätt ofta (trots tips nummer 1). Kroppsvätskor kan göra vita plagg gulare och därför måste de tvättas oftare än annat. Att också använda någon form av blekningsmedel är nästintill ett måste, vita plagg kommer ändå förmodligen aldrig att vara kritvita hela livet. Personligen har jag själv använt mig av Sonetts “Blekningskomplex och fläckborttagare” för mina (få) vita plagg.

4 – Föredra 30 och 40 grader

Jag har märkt att det ändå rätt sällan verkligen behövs 60 grader för kläd- eller annan tygtvätt. Förutom att separera färger, försök också separera olika sorters plagg och grejer. Samla t.ex. alla lakan och kanske några underkläder för en och samma tvätt, så att de kan tvättas i 60 grader och låt övriga grejer få samsas om 30 och 40. Enligt “100 sätt att rädda världen” minskar energiåtgången med hälften då man tvättar i 40 i stället för 60 grader! En lång tid tvättade jag faktiskt endast i 30 grader utan problem, idag brukar jag variera det lite.

Läs också: 21 sätt att spara energi hemma

5 – Följ tvättråden

Det är enkelt att förstöra tyger om man tvättar i för hett eller t.ex. glömmer vända dem avigt om det behövs. Så kom ihåg att kolla tvättråden! Känsliga material som ull och silke kräver dessutom specialtvättmedel som är skonsamma mot tygerna och därtill rekommenderas dessa att tvättas för hand. Det finns hur som helst ofta ett “handtvättprogram” i tvättmaskiner där man borde kunna tvätta dessa känsliga tyger. Tips! Testa först med t.ex. en ullsocka eller något annat litet och se hur dessa reagerar på maskinens handtvättsprogram. Undvik med andra ord gärna att slänga i hela plagg och fulla ullmaskiner innan du vet hur skonsam maskinen är.

6 – Tvätta alltid med full maskin

Ja här gick mitt förra tips i stöpet. Men förutom de gånger du behöver lära känna din tvättmaskin, lönar det sig absolut att tvätta i full maskin! Äldre maskiner använder ofta samma vatten- och energimängd per tvätt oberoende tyngd och samtidigt sparar man så klart tid om man tvättar mer på en gång. Friktionen mellan kläderna minskar då man tvättar i full maskin jämfört med en mindre full. I maskiner med endast lite tvätt, kan kläderna röra på sig mer vilket kan slita på plaggen.

7 – Dosera rätt…

Att använda mer tvättmedel än vad som behövs gör tyvärr inte kläderna extra rena. Dosera därför endast så mycket du behöver och kanske t.o.m. lite mindre! Jag brukar lägga ca ½ dl i vår tvättmaskin men misstänker att det kunde bli lika rent med mindre också. Ju mer vi satsar på rätt mängd tvättmedel, desto mindre pengar behöver vi använda samtidigt som avfall från eventuella produktförpackningar och utsläppet för produkten överlag minskar. Win win!

8 – … och med möjligast miljövänliga och skonsamma tvättmedel!

Jag använde länge tvättnötter för att tvätta mina kläder med. För någon som vill hitta ett 100% naturligt alternativ så är dessa nog bra men jag kände ändå att jag behövde byta ut dem. Delvis pga de långa transporterna och det faktum att jag gärna använder mer inhemskt och delvis för att jag hört att tvättnötterna inte produceras etiskt eller under rättvisa förhållanden. Inhemska självplockade kastanjer skall dock fungera men det har jag inte testat. Själv använder jag Ole Hyväs tvättmedel som kommer i påfyllbara förpackningar och står helhjärtat bakom det företaget. Veganska produkter av naturliga ingredienser, tillverkade i Finland med vindkraftsel. Gillar!

9 – Tvätta syntetiska material i en påse som samlar upp mikroplaster

Ju mer vi tvättar syntetiska material i maskin, desto mer mikroplaster åker ner i vattnet. Genom att använda en påse menad för att samla upp dessa kan man faktiskt undvika att en stor del gör det! Jag använder en Guppy Bag från Organic Basics (*) och gillar den massor. Man lägger alla tyger med syntetiska material in i den, stänger den med hjälp av dragkedjan och lägger med påsen i tvättmaskinen med övrig tvätt. Efter tvätten plockar man ut allt mikroplast/mikroskräp som samlats uppe i hörnen i påsen. Detta skräp läggs sedan i en sopkorg, gärna en med plastpåse i som, när den är full, kan stängas ordentligt med knut.

Hur gör du för att tvätta kläder miljövänligt?

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin’
Pinterest

No Comments

Leave a Reply

Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

Kategorier

Follow

Senaste artiklarna

×