Att tvätta kläder miljövänligt – hur gör man? Och vad innebär det ens?
Att tvätta kläder miljövänligt handlar om att använda möjligast lite energi och vatten samt att tvätta på ett sätt som är skonsamt för kläderna. I den här guiden berättar jag hur jag gör och tipsar om några bra produkter samtidigt.
1. TVÄTTA SÅ SÄLLAN SOM MÖJLIGT
Den mest miljövänliga klädtvätten är den som inte sker. Försök att tvätta kläder så sällan som möjligt och var i stället extra noggrann med att hålla dem i bra skick. Det kan handla om att undvika vita eller ljusa skjortor då man äter tomatsås eller dricker rödvin och att hänga upp kläder istället för att låta dem samla damm på golvet.
Förutom att undvika specifika kläder under specifika tillfällen, går många plagg också att använda flera gånger om. Träna en gång till i din träningsskjorta innan tvätt, häng tröjan ut för att vädras i stället för att lägga i maskinen och se ifall den lilla fläcken på jeansen inte syns om du låter en längre tröja täcka den.
2. HANTERA FLÄCKAR FÖRST – TVÄTTA SEDAN
Fett, tomat, blod, apelsin, melon och smuts utomhus.. Börja med att jobba med de svåraste fläckarna och se sedan ifall en tvätt behövs. Galltvål eller vegansk Aleppo-tvål är två effektiva medel för att få bort blod- och fettfläckar. Rödvin fås bort med salt och husmorstipsen för att rädda fläckiga kläder är många. Har du några du själv vet att fungerar? Berätta gärna!
3. TA EXTRA HAND OM DIN VITTVÄTT
Att ta hand om sina vita plagg väl är en förutsättning för en hållbar garderob – och därför kan det bra ingå i en lista med att tvätta kläder miljövänligt också. Vita kläder hålls vita då de tvättas i liknande färger och innan de hinner bli missfärgade. Att också använda någon form av blekningsmedel är nästintill ett måste, vita plagg kommer ändå förmodligen aldrig att vara kritvita hela livet. Sonetts ”Blekningskomplex och fläckborttagare” har varit fungerande för mig.
4. FÖREDRA 30 OCH 40 GRADER
Förutom att separera färger, försök också separera olika sorters plagg och tyger. Samla t.ex. alla lakan och kanske några underkläder för en och samma tvätt (60 grader) och låt övriga grejer få samsas om 30 och 40. Enligt boken 100 sätt att rädda världen minskar energiåtgången med hälften då man tvättar i 40 i stället för 60 grader!
Läs också:
– 21 sätt att spara energi hemma
5. FÖLJ TVÄTTRÅDEN
Kom ihåg att kolla tvättråden för varje plagg! Vissa plagg behöver vändas ut och in, andra får endast tvättas i kallt vatten och så finns det plagg som behöver torka horisontellt. Känsliga material som ull och silke kräver dessutom specialtvättmedel som är skonsamma mot tygerna och därtill rekommenderas dessa att tvättas för hand. Att kolla tvättråden innan är väldigt viktigt för att bevara kläderna och spara resurser.
6. TVÄTTA ALLTID MED FULL MASKIN
Det lönar det sig att tvätta i full maskin! Äldre maskiner använder ofta samma vatten- och energimängd per tvätt oberoende tyngd och samtidigt sparar man så klart tid om man tvättar mer på en gång. Friktionen mellan kläderna minskar då man tvättar i full maskin jämfört med en mindre full och sliter därför inte lika mycket på plaggen.
Vissa nyare maskiner kan ändå räkna ut hur mycket vatten som behövs baserat på lastens vikt.
7. DOSERA RÄTT
Att använda mer tvättmedel än vad som behövs gör tyvärr inte kläderna extra rena. Dosera därför endast så mycket du behöver! Ibland kan till och med mindre än rekommenderat räcka väl. Att dosera rätt sparar resurser och pengar samt minskar mängden avfall av tvättmedelsförpackningar.
8. VÄLJ MÖJLIGAST MILJÖVÄNLIGA OCH SKONSAMMA TVÄTTMEDEL
Välj ett snällt tvättmedel för en mer miljövänlig tvättupplevelse!
Jag använde länge tvättnötter för att tvätta mina kläder med, de är 100% naturliga och fungerar bra. Jag slutade hur som helst använda dem för att kunna fokusera på mer närproducerade tvättmedel och har sedan dess använt Ole Hyväs produkter. De är veganska, naturliga, finländska och producerade med vindkraft.
9. TVÄTTA SYNTETISKA MATERIAL I EN PÅSE SOM SAMLAR UPP MIKROPLASTER
Ju mer vi tvättar syntetiska material i maskin, desto mer mikroplaster blir kvar i vattnet. Genom att använda en påse menad för att samla upp dessa kan man faktiskt undvika att en stor del gör det! Jag använder en så kallad Guppy bag och gillar den stort. Man lägger alla tyger med syntetiska material i påsen, stänger den med hjälp av dragkedjan och lägger i tvättmaskinen med övrig tvätt. Efter tvätten plockar man ut allt mikroplast/mikroskräp som samlats uppe i hörnen i påsen. Detta skräp läggs sedan i en sopkorg, gärna en med plastpåse i som, när den är full, kan stängas ordentligt med knut.
Hur gör du för att tvätta kläder miljövänligt?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin’
Artikeln har uppdaterats september 14, 2022
2
Lämna ett svar