

NU ni! Ett underbart recept på en underbar hamburgare i denna underbara värld. Nämligen en vegansk portobelloburgare med cashew-“färskost”.
Den här burgaren är ingen vanlig burgare! Inte bara för att portbellosvamp är SKITGOTT utan också för att jag försökt få i så mycket olika näringsämnen i den som jag bara orkat (så att den fortfarande hålls och stå och inte blir flera decimeter hög). Jag har funnit ett helt nytt intresse för hälsokost och läser igen igenom världens bästa (? mycket möjligt) bok om just det; Food Pharmacys Näringsjägaren, en bok som får hälsokost att låta jäkligt mycket trevligare än man kanske vid första tanke kunde tycka.

Det var för ungefär ett år sedan jag började titta på min tallrik och insåg att variationen var noll. Jag hade levt på samma tomatpasta i månader och aldrig ens ifrågasatt vad sådant gör med en – att äta samma sak dag ut och dag in. Min trötthet och kramperna i magen fick mig inte ens att fundera att det kunde vara maten, jag trodde bara att “jag var sån”. Men så hittade jag boken Näringsjägaren (rekommenderar verkligen varmt) och en helt ny syn på mat föddes. En så kallad “näringsjägare” är hela tiden på jakt efter näring i bra format – utan att över huvudtaget ge en dåligt samvete eller obehag på något sätt.
I Näringsjägaren betonar man vikten av att lägga till bra mat och näring på tallriken istället för att ta bort något. Jättebra tumregel! Ät glassen och bullen så länge du lägger till mer bönor, kål, fermenterat, olika färgers grönsaker osv. Jag gillar det, för att förbjuda vissa livsmedel/produkter leder sällan till något bra. Känner mig mycket inspirerad att se olika rätter på min tallrik varje dag tack vare denna filosofi.
Vill redan nu be om ursäkt för att det här är ytterligare ett sådant där recept då man snabbt bara vill nå ingredienserna och börja kocka men där skribenten bestämt sig för att rabbla upp hela sin livshistoria före det haha. Skadad av mina senaste googlingar på recept. Satan vad man ska skrolla!
Nåväl, efter att ha bestämt mig för att den mat jag äter måste innehålla mer än bara pasta och tomat, har en ny värld av smaker kommit in i mitt liv. Jag har börjat göra roliga såser och smakkombinationer jag aldrig förr gjort, som t.ex. min veganska jordnötsnudelwok eller min veganska pasta “bolognese” där jag använt mer kryddor än jag annars skulle – för att de är så nyttiga men också goda. Att inse att variation är A och O, har gett mig massor. Mat är så gott?!
Den här insikten om min tomatpasta har ändrat mitt liv! Jag känner helt enkelt lust för att lägga till grönsaker eller olika sorters lök i samma rätt och mitt skafferi är fullt av olika nötter som man kan slänga på mat och frukost, för lite extra näringsämnen. Mat har blivit roligt och gott men framförallt medicin för min kropp. När jag äter mat som helar mig, har jag inte ont i magen och känner mig betydligt piggare. Och det gör mig glad inuti. Därför, kära vänner, valde jag att göra en vegansk portobelloburgare med varierade smaker, färger och ingredienser och fullproppad av the good stuff.


Vegansk portobelloburgare med cashew-“färskost”
DU BEHÖVER:
1 portion
För cashew-“färskosten”
– 2,5 dl cashewnötter
– 2 msk kallpressad kokosolja
– 1 msk saft från en citron
– 2 tsk misopasta
– 2 tsk sojasås
– lite salt
– en halv vårlök
– vid behov: 0,5 dl vatten
För hamburgaren:
– några teskedar cashew-“färskost”
– valfritt bröd (hamburgarbröd eller frukostsemla/-fralla går bra)
– valfri sallad (jag använde sallat/issallad)
– 1 portobellosvamp
– salt
– vegansk ost (jag använde Violife)
– en liten näve färsk spenat
– lite rödlök
– en halv tomat
– lite gurka
– en näve kronärtskocka på burk


GÖR SÅ HÄR:
Börja med cashew-“färskosten”.
- Du kan antingen blötlägga cashewnötterna kvällen innan (eller ca 4 h före), låta dem rinna av och skölja, eller koka dem i 10 minuter om du vill gå den snabba vägen. Häll sedan ut kokvattnet och skölj cashewnötterna
- Hacka vårlöken i mindre bitar.
- Lägg alla ingredienser utom vattnet i en blender/hushållmaskin/stavmixer
- Vid behov: häll i vatten efterhand så att mixandet blir smidigare. Du kan använda en slickepott för att skrapa ner smeten från kanterna.
- Häll över allt i en skål. Om du vill kan du sedan skära upp mer vårlök och blanda ner i “färskosten”, det ser trevligt ut och smakar gott 🙂 Spara några teskedar för burgaren och förvara resten i kylskåpet.
Nu kan du gå över till själva burgaren.
- Tvätta salladen och bryt av ett blad.
- Skär upp tunna skivor rödlök, tomat och gurka.
- Hacka kronärtkockan i mindre bitar.
- Skölj eller borsta av portobellosvampen och ta bort foten. Skär av nedre änden av foten och lägg i komposten, finhacka resten.
- Klicka i rikligt med fett i en stekpanna och stek svampen på bägge sidor ca 4 minuter – eller tills den är mjuk. Salta gärna litegrann. Låt svampfoten fräsa i fettet intill hatten. Börja med att steka med hattens insida nedåt och vänd därefter.
- När hatten känns mjuk kan du skyffla bitarna av svampfoten in i hatten och placera en skiva vegansk ost ovanpå. Dra ner värmen och låt osten smälta något.
- När svampen börjar vara klar kan du steka brödhalvorna i stekpannan och värma dem lite (valfritt dock). Stäng sedan av stekpannan.
- Bre cashew-“färskost” på brödhalvorna och stapla sedan innehållet som du vill. Jag staplade så här: sallat, svamp, lök, grönsaker, kronärtskocka och slutligen andra halvan av brödet på topp. Och så får vi ju inte låtsas som att det inte skulle passa med ketchup också – släng i lite av det också om du vill!
- NJUT!
Så här såg min lunch ut idag och jag kan inte klaga! Portobellosvamp är så otroligt gott och den här cashewkrämen likaså! Med miso smakar den suveränt och fungerar som pålägg på alla bröd om man vill… och också som dipp. Fungerade finfint så här som ingrediens i en vegansk portobelloburgare, om man frågar mig!
Gillar du portobelloburgare?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade texten!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Pinterest
Leave a Reply