Här får ni ett underbart recept på en underbar hamburgare i denna underbara värld. Nämligen en vegansk portobelloburgare med cashew-”färskost”.
Den här burgaren är ingen vanlig burgare! Inte bara för att portbellosvamp är så gott utan också för att jag försökt få i så mycket olika näringsämnen i den som möjligt. Jag har funnit ett helt nytt intresse för hälsokost och läser igen igenom en av mina favoritböcker om just det; Food Pharmacys Näringsjägaren. Boken får hälsokost att låta mycket trevligare än man kanske vid första tanke kunde tycka.
Det var för ungefär ett år sedan jag tittade på min tallrik och insåg att den inte var särskilt varierad. Jag hade levt på samma tomatpasta i månader och aldrig ifrågasatt vad sådant gör med en – att äta samma sak dag ut och dag in. Inte ens min trötthet och kramperna i magen fick mig att fundera om det kunde vara maten, jag trodde bara att det var hurdan jag var. Men så hittade jag boken Näringsjägaren och en helt ny syn på mat föddes. En så kallad ”näringsjägare” är hela tiden på jakt efter näring i bra format.
I Näringsjägaren betonar man vikten av att lägga till bra mat och näring på tallriken istället för att ta bort något. Jättebra tumregel! Ät glassen och bullen så länge du lägger till mer bönor, kål, fermenterat, olika färgers grönsaker osv i dina rätter. Jag gillar det, för att förbjuda vissa livsmedel/produkter leder sällan till något som fungerar långsiktigt.
Efter att ha bestämt mig för att den mat jag äter behöver innehålla mer än bara pasta och tomat, har en ny värld av smaker kommit in i mitt liv. Jag har testat såser och smakkombinationer jag aldrig förr testat, som t.ex. min veganska jordnötsnudelwok eller min veganska pasta ”bolognese”. Att inse att variation är A och O, har gett mig så mycket.
Därför valde jag att göra en vegansk portobelloburgare med varierade smaker, färger och ingredienser som är full av sådant som gör oss gott.
Vegansk portobelloburgare med cashew-”färskost”
DU BEHÖVER:
1 portion
För cashew-”färskosten”
– 2,5 dl cashewnötter
– 2 msk kallpressad kokosolja
– 1 msk saft från en citron
– 2 tsk misopasta
– 2 tsk sojasås
– lite salt
– en halv vårlök
– vid behov: 0,5 dl vatten
För hamburgaren:
– några teskedar cashew-”färskost”
– valfritt bröd (hamburgarbröd eller frukostsemla/-fralla går bra)
– valfri sallad (jag använde sallat/issallad)
– 1 portobellosvamp
– salt
– vegansk ost (jag använde Violife)
– en liten näve färsk spenat
– lite rödlök
– en halv tomat
– lite gurka
– en näve kronärtskocka på burk
GÖR SÅ HÄR:
Börja med cashew-”färskosten”.
- Du kan antingen blötlägga cashewnötterna kvällen innan (eller ca 4 h före), låta dem rinna av och skölja, eller koka dem i 10 minuter om du vill gå den snabba vägen. Häll sedan ut kokvattnet och skölj cashewnötterna.
- Hacka vårlöken i mindre bitar.
- Lägg alla ingredienser utom vattnet i en blender/hushållmaskin/stavmixer.
- Vid behov: häll i vatten efterhand så att mixandet blir smidigare. Du kan använda en slickepott för att skrapa ner smeten från kanterna.
- Häll över allt i en skål. Spara några teskedar för burgaren och förvara resten i kylskåpet.
Nu kan du gå över till själva burgaren.
- Tvätta salladen och bryt av ett blad.
- Skär upp tunna skivor rödlök, tomat och gurka.
- Hacka kronärtkockan i mindre bitar.
- Skölj eller borsta av portobellosvampen och ta bort foten. Skär av nedre änden av foten och lägg i komposten, finhacka resten.
- Klicka i rikligt med fett i en stekpanna och stek svampen på bägge sidor ca 4 minuter – eller tills den är mjuk. Salta gärna litegrann. Låt svampfoten fräsa i fettet intill hatten. Börja med att steka med hattens insida nedåt och vänd därefter.
- När hatten känns mjuk kan du skyffla bitarna av svampfoten in i hatten och placera en skiva vegansk ost ovanpå. Dra ner värmen och låt osten smälta något.
- När svampen börjar vara klar kan du steka brödhalvorna i stekpannan och värma dem lite. Stäng sedan av stekpannan.
- Bred cashew-”färskost” på brödhalvorna och stapla sedan innehållet som du vill.
Jag staplade så här: sallat, svamp, lök, grönsaker, kronärtskocka och slutligen andra halvan av brödet på topp. Ketchup passar också perfekt här. - NJUT!
Så här såg min lunch ut idag och jag kan inte klaga! Portobellosvamp är otroligt gott och den här cashewkrämen likaså! Med miso smakar den suveränt och fungerar också som dipp. Fungerade perfekt i en vegansk portobelloburgare, om man frågar mig!
Gillar du portobelloburgare?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade texten!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats september 24, 2022
6
Lämna ett svar