Är du på jakt efter ett hem som känns unikt, mysigt, välkomnande, lugnande, eget och samtidigt miljövänligt? Älskar du att inreda och fixa hemma? Då tror jag den här texten kan vara något för dig, för idag diskuterar vi design, second hand, gamla prylar och överlag hållbar inredning. Tankar om att ha ett både vackert och snällt hem, helt enkelt. Häng med!


Mitt intresse för inredning kommer och går. Jag skulle våga påstå att jag har ett öga för det men att jag oftast bara är för omotiverad för att faktiskt göra något åt saken. Sedan ändrar ju vad jag älskar och vill ha lite väl ofta, vilket eventuellt skapar konflikter i mitt inre.
Dels vill jag satsa stenhårt på “använd det du har!” för att det är det mest miljövänliga, dels behöver även jag uppdatering för att orka. Men lyckligtvis måste inte hållbar inredning innebära samma inredning livet ut (eller det kan, också utan att bli tråkigt, vi kommer till det) och det går faktiskt att skapa ett krypin som kan utvecklas genom åren trots att man inte vill överkonsumera heller. Just nu är jag inne i en stenhård inspirationsperiod där det enda jag vill är att inreda, inreda, inreda. Och det unikt.
Hållbar inredning – hur gör man?
UTGÅ FRÅN VAD SOM REDAN FINNS – INRED DÄREFTER
Vi börjar här men jag lovar att vi går över till lite mindre slitna tips sedan. Som sagt är ju det mest miljövänliga det man redan äger. Vare sig en produkt är etiskt producerad, handgjord, lokal, miljövänlig, återvunnen etc – så är det som redan finns hemma det grönaste alternativet. Gäller kläder, prylar, maskiner, what not.
Därför vill jag slå ett slag för en titt i hemmet. Eller kanske i familjens gemensamma gömmor. På en vind din farmor inte längre orkar ta hand om. Gå igenom vad som redan finns som du kan använda. Och gör som Hakki Design; utgå från de saker du redan har när du inreder resten. Istället för att göra om allt från grunden, kan man alltså välja att inreda så det passar t.ex. det där matbordet eller den där väggen. Det är ett grönt tips för varje inredare! Allt behöver inte börja från noll.
Men kort sagt, rota rota rota! Se vad som finns – har du tur kan du hitta allt i någons eller dina egna gamla gömmor. Jag vill också kommentera att jag vet att alla inte har gömmor att rota i, det är inte alla förunnat att äga saker och framförallt inte att äga för mycket. Ett i-landsproblem absolut. Med det sagt går vi vidare 🙂
FYNDA BEGAGNAT
Tips nummer två är så klart att fynda begagnat! Inredning blir bra mycket mer miljövänlig då man satsar på återbruk! Köp- och säljaffärer säljer ofta praktiskt taget allt lösöre från dödsbon och där kan man hitta verkliga fynd! Det roliga är ju också att det inte alltid finns “tillräckligt” av en sort, vilket tvingar en att välja lite omaka par av tallrikar, koppar, bestick osv. Där ligger en viss charm jag älskar.
I Åbo rekommenderar jag varmt t.ex. Ekotori, Mimmin kirppis, iCare kirppis och Lähetyskirpputori för bra grejer för hemmet. Och så klart, alltid, Tori.fi (Blocket i Sverige).
Läs också:
– 28 loppisar i Åbo



GÖR BYTESAFFÄRER – EN GREJ IN, EN GREJ UT
Hållbar inredning innebär inte bara miljövänlig sidan, utan också vettig och fungerande inredning. Det måste hålla liksom. I längden då. Att samla på sig prylar i mängder är inte hållbart för varken en själv eller miljön. Stressen av att skåpen är fulla är åtminstone något jag själv får spunk av, blir riktigt tokig. De flesta saker vi äger, är sådana som någon annan kunde ha användning för istället. Då blir det ju en fin återbruksgest att ge överflödet vidare. Eller sälj för en bra slant!
De här kopparna med tillhörande fat är så fina tycker jag. Min mormor hade dem i många år och när hon dog lades de i en låda i gömman. Jag hittade dem häromdagen och bestämde mig för att jag ville ha dem. De är fina, användbara, gamla och enligt mig (men jag är iofs ingen expert) lite extra snygga i sin design och färg. Jag har bestämt mig för att jag vill ha färre typiska Ikea-grejer i vitt och mer sådant som ser… eget ut. Dvs grejer man kan hitta i en kartonglåda med texten “MOMMOS BEIGE KOPPAR O FAT 5 ST”. Oberoende – de kom in i vårt hem med villkoret att lika många prylar måste ut. Ett jättebra sätt att inte samla på sig mer!
(Och ja, de är 5 stycken som det står på lådan, trots bilden. Två stycken i användning atm 🙂 ifall ni blev oroliga att jag redan tappat några i golvet (ingen omöjlighet dock))
Läs också:
– Så rensar du miljövänligt i hemmet

LÅT ICKE-DEKORATIONER VARA DEKORATIONER
Det fanns en period i mitt liv då jag brukade hänga upp fina klänningar på väggen som dekoration. Det var ganska trevligt. Fina stråhattar fungerar också bra. Roliga kort man fått kan ramas in och bli tavlor. Osv. Att använda icke-dekorationer som dekorationer är ett grönt tips! Det kan vara vad som helst man gillar och redan har hemma, som sedan får pryda vägg eller bord eller något annat. Bara ett enkelt sätt att undvika att köpa nytt i dekorationsväg.
GLÖM REGLER OCH VAD SOM PASSAR MED VAD
Jag drömmer om en värld där det inte finns så mycket *faux pas*-grejer inom varken klädstil, inredning, hur man talar till olika personer, blabla. Att det finns en massa no-nos om vilka färger som går ihop med vilka är bara begränsande. Allt handlar ju om slutresultatet.
Ibland passar mörkblått och svart bra, ibland inte. Ibland ser olika nyanser av rött otroligt fint ut, ibland inte. Jag tänker så här: glöm allt som heter regler och testa dig fram. Om vi matas med “aija-baijor” hela tiden, är jag helt säker på att vi konsumerar mer eller glömmer att drömma så stort som vi borde. Så länge som du inreder så att du på riktigt trivs och gillar det du ser, så är det bra och fint. Hållbar inredning är som sagt också att det fungerar bra, inte bara miljöaspekten.



STÖD LOKALA KONSTNÄRER
Det här är lite tricky! Konst är ofta dyrt och att välja en poster som trycks i hundratals exemplar är mycket billigare än orginalversionen. Alla har inte råd att betala hundratals euro för orginalmålningar. Jag har turen att ha en syster som är skitduktig på att måla och som målat så många tavlor att hon inte skulle få plats för dem själv. Så våra väggar är fulla av dem! De är speciella, fulla av färg, intressanta och gjorda av någon viktig för mig.
Trots att pengar absolut är komplicerat, tror jag på att stöda lokala konstnärer då det går. Det kan vara din kompis som är bra på att rita (eller du själv!) eller, om du har råd att lägga en peng extra på det, någon vars målning du sett på en utställning i stan. Med unika målningar, stora som små, blir ditt hem genast underbart eget. Att stöda lokalt och gärna smått är ju också hållbart som vi vet!
Pst! Också om du inte känner att du kan rita, är jag helt säker på att du själv också med lite färger du gillar kunde skapa en fin tavla att ha på väggen. Billigt och bra! Ett grönt tips är att måla med t.ex. bär och annan mat.
VÄLJ BRA KVALITET
Att välja bra kvalitet (främst för möbler), är ett vettigt val! En soffa som kanske håller livet ut, ett matbord i äkta trä etc. Det går att hitta kvalitet billigt också om man fyndar second hand! Min soffa blev i år 8 år gammal och jag älskar den så <3 Åtta år är inte ens så länge för en soffa men jag är så glad att jag investerade i den då jag gjorde det. Den är fin, plufsig, mjuk och så skön att man somnar i den oberoende hur bra filmen på TV är…
Så – välj kvalitet för att i längden spara pengar (eller direkt med begagnat) och för att inte behöva köpa nytt igen efter bara några år.

FIXA, PYSSLA, MÅLA!
Hållbar inredning handlar också om att ändra det som redan finns, som vi kom in på i början. Så det där bordet som hängt med ett bra tag och känns tråkigt – måla! Eller lägg en bordduk över. Soffan vars färg du är trött på kan bli intressant och fin med ett riktigt stort lakan som kastas över den – ny design och färg på nolltid! Stolar kan kläs om, rum kan möbleras om och se ut som nya osv. Det finns så många sätt att lyfta ett hem och skapa nya rum utan att egentligen byta ut något överhuvudtaget. Värt att satsa på!
LÅT HEMMET VÄXA FRAM MED TIDEN
Slow living hörni. Det fungerar på allt. Låt hemmet växa fram med tiden – det måste inte vara klart imorgon. Jag lever hellre utan ett soffbord tills jag hittar det rätta som jag vill ha i åratal, än att köpa ett halv-trevligt direkt. Så gick det med mitt soffbord faktiskt, jag letade och letade och letade i månader och plötsligt en dag hittade jag det på ett nätloppis. Det var värt allt väntan! Hade jag köpt något tillfälligt skulle det inte bara varit onödiga pengar och överflödig konsumtion – utan också ett besvär då man sedan skall göra sig av med det. Ni vet – 1 grej in, 1 grej ut 🙂
Låt det ta tid! Det är okej. Jag har som sagt hittat ny glöd för inredningen och börjar förstå vad jag på riktigt gillar och vill ha. Ibland önskar jag att jag inte haft så många åsikter då jag flyttade hemifrån som 18-åring haha. Jag skulle ha exakt DET och DET och DET och hemmet skulle vara helt och hållet inrett på bara första veckan. Idag är många av de kärlen jag köpte då sådana jag ärligt talat gärna skulle göra mig av med. Det hade nog varit bättre att låta hemmet växa fram då, så skulle det vara lättare idag. Och samtidigt skulle det vara mer av en hållbar inredning om jag gjort så istället. Men! Man lever och lär!
Läs också:
– Vad är slow living? 15 långsamma aktiviteter

SE DET FINA I DET FULA – DET MÅSTE INTE VARA PERFEKT
Det här går lite hand i hand med förra punkten – att låta hemmet växa fram. Ett hem måste inte vara klart på en natt och det måste heller inte bli perfekt när det väl är klart. Eller, tja, perfekt kanske är just det det är när det inte är perfekt…
Om jag tänker på den situation jag är i nu – jag bor i en lägenhet jag inte själv äger och som jag bor i endast tillfälligt. Tillfälligt kan så klart betyda flera år men det är ändå tillfälligt. Jag inreder gärna mysigt och tycker att det är jätteviktigt att känna sig som hemma MEN det är okej att det här inte är mitt drömhem.
Det är okej att väggarna är i en färg jag inte gillar (varken gul, beige eller vit men något liknande – jag förstår inte), att lägenheten har färre fönster än man kunde önska, att köket inte är uppdaterat sedan 60-talet. Det är okej att det inte är perfekt, speciellt med tanke på att det är ett tillfälligt hem.
Det är väldigt problematiskt att vi uppmuntras renovera så mycket hela tiden oberoende vilka pengar vi har. Till och med fina fungerande hem skall ändras bara för sakens skull. Jag lever hellre med ett halvfult hem (som ändå är fint när man möblerat lite) än att fixa det med mycket möda, besvär och pengar om jag ändå flyttar ut någorlunda snart. När jag någon dag får mitt drömhem är det värt väntan och kommer att vara något jag uppskattar mycket mer. Och då är jag redo att satsa mer. Nu är lagom riktigt bra.

Att skapa ett eget hem är redan i sig hållbart
Tanken med det här inlägget föddes egentligen inte ur ett behov att skriva om hållbar inredning utan för att en ny gnista för design fötts inom mig. Det gick så långt att jag en kväll tänkte att jag borde studera arkitektur. Nu har jag redan glömt det : – )
Grejen är, att jag börjat få upp ögonen för något mer unikt än tidigare. Mitt hem har nog alltid haft många personliga och en del hemgjorda detaljer men det nådde en ny nivå nu. Ett intresse för olika former och färger och material har vuxit fram. Jag vill att varje pryl i mitt hem är så unik och egen och fin att jag älskar den hejdlöst. Lite som med projektet att bygga en minimalistisk garderob. Allting måste vara sådant jag på riktigt älskar för att jag skall klara mig med så få plagg som möjligt. Lika i hemmet.
Därför ser jag nu på det jag äger på ett nytt sätt. De beige kopparna, t.ex., är något helt annat än de halvtråkiga “har inget annat”-kopparna jag druckit ur tidigare. Eller den gröna glansiga stora vasen som syns på en av bilderna här – den är otrolig.
Ju mer 100%-iga detaljer man har hemma, desto… färre behöver man. De unika former , färger och material jag nu känner att jag vill samla på mig (second hand), kommer att kunna fungera så bra i mitt hem att de skapar en finare helhet än en massa massa massa halv-OK prylar gör. Det tror åtminstone jag. Därför tänker jag nu, långsamt så klart, låta ett nytt (nästan) hem växa fram och det utan att det är på bekostnad av planeten. Att inreda hållbart måste också få betyda att byta ut och ändra åsikt, stil och smak. Tacka vet jag loppisar – det här blir bra!
Färre men bättre. Färre men mer intressant. Och framförallt: mer eget och mindre massproducerat.
Hur ser du på hållbar inredning?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade texten!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Pinterest
Jättefin artikel igen 🙂 Hemma hos mig är så gott som varje möbel och tavla(!) loppisfynd, o det känns så personligt o unikt att ha inredning med historia. Speciellt konstverk från loppisar är spännande, vem har målat den o varför, det är som att den har en liten hemlighet.
Tack Julia nr 2 🙂 så fint att höra, stort tack! Och håller helt med om det – tänk att varje pryl haft ett tidigare liv liksom. Allt dessa möbler och tavlor sett, svårt att ens föreställa sig. Kram!