Tre platser att se i åbo – res lokalt!

juni 24, 2020 2 Comments

Nu om någonsin är tiden att upptäcka platser i närheten! Med coronakrisen inte ännu bakom oss och en osäkerhet gällande en andra våg, känns det vettigt att så länge det går stanna hemma. Men hemma behöver inte alls vara tråkigt och att vara hemma betyder inte heller nödvändigtvis att man inte reser. Lokalturism är verkligen det nya svarta och vad är väl bättre än att det dessutom är ett väldigt miljövänligt sätt att resa på! I den här texten tipsar jag därför om tre platser att se i Åbo, för den som bor här (hemester!) eller kanske vill besöka staden. En fin sommarstad med mycket att se.

Om du är intresserad av fler tips på hur man kan resa hållbart rekommenderar jag varmt artikeln 11 enkla tips för hållbart resande 2020.

Området kring Martins stadsdel

Av mina tre platser att se i Åbo, känner jag mig nästan tvungen att tipsa om Martins stadsdel först. Kära kära plats. Martins stadsdel och allt däromkring (Kuppis, Korpolaisbacken m.m.) kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Den här stadsdelen är värd allas tid, med sina gulliga gator och bohema kvarter. Här står trähusen på rad, naturen är någorlunda nära även om man fortfarande är nära hjärtat av Åbo och här hittar du också gulliga mindre butiker och ateljéer.

I Martins och området runtomkring kan du besöka underbara Leipomo Manna för en oerhört god kardemummabulle eller ett segt veganskt chokladkex (favorit!), alternativt köpa bullen som take away och sätta dig uppe på Tomtebacken och se ut över alla de gulliga kvarteren nedanför (eller hundparken uppe på toppen). Just den backen vid hundparken tycker jag är extra stämningsfull om sommaren, med sitt höga gräs och vilda blommor överallt. Tips!

Området runt Martinskyrkan är lugnt och trevligt och en picknick med kompisar gör sig väldigt bra just där. Råkar cykeln få något problem kan man ta sig ner till Kevytpyörä strax nedanför kyrkan och få bra service av de gulliga människorna som äger stället. Idrottsparken är också endast ett stenkast från kyrkan och cykelbutiken – och är lummig och mysig under sommaren. I Idrottsparken simmar fåglar omkring i de små dammarna som finns där, glada människor spelar frisbeegolf och uppe på högsta berget får man en fin utsikt ut över Åbo samt hittar en av de trevligaste picknickplatserna i Åbo. Sedan är ju Idrottsparken så klart perfekt för utomhusträning. Jag är inte direkt en gymälskare eller någon som vill ha folk i närheten då jag tränar men i Idrottsparken känner jag mig trygg. Där stirrar ingen och hjärnan mår bra av den gröna miljön.

Strax utanför Martins stadsdel ligger också det nyskapande industriella området Varvsstranden som kanske är min favorit nummer ett i Åbo. Här rullar skejtare omkring i den betonglika urbana miljön samtidigt som Aura ås mynning är strax intill och de gamla lyftkranarna maxar känslan av industriområdet. Varvsstranden var stängd ännu för ca 10 år sedan och tillträde var förbjudet.. om man inte hittade hålet i staketet då. Där fanns övergivna ruckel med graffiti överallt och trots att även det var rätt häftigt, är jag så glad att området nu används och är tillgängligt för alla. Längst ute på udden finns dessutom ett väldigt unikt byggprojekt där ett modernt radhus är byggt kring en konstgjord “vik” som tidigare fungerade som byggplats för större båtar. Väldigt modernt ställe, väldigt intressant.

Sist och slutligen, om du cyklar, traskar omkring eller åker bil i Martins, tipsar jag om att ta dig in på alla små gator du kan hitta. Det finns en massa små roliga kringelikrokvägar med trähus och mysiga gårdar. Och ja, ett underbart ställe. Besök gärna också Voi Kukka-blombutiken för extra mys!

Runsala

Det är knappast med förvåning man ser Runsala som ett Åbo-tips men å andra sidan är det bland det bästa vi har här. Även om detta är nummer två i min lista, är det här nog verkligen nummer ett av dessa platser att se i Åbo! Runsala är nästan symboliskt för vår stad.

Runsala är alltså den ö på vilken Ruisrock hålls (förutom i år då) och hela ön är ett enda stort naturreservat. Här står naturen relativt orörd och stränderna kantas av otroligt vackra gamla villor från långt tillbaka. Runsala är nog kanske tips nummer ett när en turist anländer, där får man nämligen uppleva naturen på riktigt och med de lummiga nästan Nalle Puh-aktiga skogarna känns det bra att ta sig dit.

På Runsala finns ett flertal stränder värda ett besök – Runsala folkpark, Kuva udde, Saro udde. Folkparken är “ruisrock”-stranden med omgivning. Där häckar fåglar, där traskar människor, där syns några gulliga röda stugor. Folkparken är en enorm strand perfekt för picknick eller solbad. Har man tur är caféet i gula huset öppet dessutom (ännu har det endast lyckats under Ruisrock för mig) så man kan köpa nåt kul att äta.

Kuva udde är en stenig udde längre bort från folkparken och här såg vi senast hela 15 svanar ta det piano. Du går dit från bilvägen längs en lång skogsväg och liten stig efter det men det är värt besväret. Det finaste med Kuva är att det ser så orört ut – stranden är verkligen bara ett enda lågt och brett berg med taggiga stenar ut mot havet. Kuva är antagligen inte lika populärt som de två andra nämnda stränderna, så här kan man undvika folkmassor i större grad. Här sitter folk och fiskar, solar, picknickar. Gör vad du känner för!

Saaro udde kanske ändå, trots sin popularitet och stora folkmassa, är min favorit. Här kan man vindsurfa, sitta på en lång strand, traska runt de små uddarna som ligger på bägge sidor av stranden, besöka caféet/restaurangen i den fina stora villan intill, grilla.. what not. Jag tycker om att gå till den vänstra udden och se ut över det allt mer öppna havet och alla fåglar och stenar som guppar omkring. På Saaro udde känns det som att man når ens en liten bit av yttre skärgården. Också fastän det bara är i fantasin, för vi är ju fortfarande i Åbo där.

Också Runsala har en massa små kringelikrok-promenadstigar jag rekommenderar. Direkt till höger efter bron kan man börja traska. Eller till vänster. Eller längre fram till både höger och vänster. Skogarna är vackra och vattnet är vackert. Testa dig fram!

Blir man hungrig finns det caféer lite här och där men två ställen jag åtminstone själv gillar väldigt mycket, är restaurangen på en brygga genast till vänster efter bron, samt Maininki längre bort på ön. Förr hette restaurangen på bryggan Sergio’s al mare men ser ut att idag heta Zaké Pizzeria & Wine bar. Oberoende är det nog upplevelsen som är det bästa – att sitta på en brygga (eller inomhus om man vill) och se ut över vattnet. Hit kommer folk med båt och parkerar vid bryggan för att sedan äta lite. Mysigt! Maininki längre bort hade riktigt god mat när jag besökte det och har dessutom medverkat i en serie på Netflix!

Tips! Ta vattenbussen/vesibussi ut till Runsala! Det är en båt som fungerar som en buss och du kan alltså betala med busskort i den och alternativt åka tillbaka med samma biljett i antingen en riktig buss eller i den här samma vattenbussen. Vattenbussen stannar i Runsala vid Runsala båtvarv (brygg-restaurangen är där!) och folkparken. En enkelbiljett kostar 3 € och är i kraft i 2 timmar. Det här kan vara Åbos bästa nya initiativ!

Området kring Katrinedal

En annan mycket trevlig stadsdel är Katrinedal med omgivning. Uittamo intill är också mysigt. Främst gillar jag naturen här borta och vissa av de gulliga trähuskvarteren. Gårdarna är mysiga och lummiga under sommaren och husen färggranna. I Katrinedal finns dessutom ett naturskyddsområde med fina naturstigar och glada promenerare. Här ser man dyra lyxhus i Hirvensalo som ligger på andra sidan vattnet och inne i Katrinedals skogar kan man lyssna på fåglar och träffa både kissande hjortar och långsamt lunkande rävar och harar. Naturen är väldigt nära här och det är så vackert så.

I Katrinedal ingår naturskyddsområdet i programmet Natura 2000, ett nätverk som skall främja biodiversiteten i Europa. Här får man gå på spång, klättra upp i små fågeltorn-aktiga skapelser och titta ut över enorma klungor vass och det glittriga havet längre bort. Hit går man verkligen för en lugn skön stund och några av mina favoritträd (ca alla lövträd) finns överallt här.

I Uittamo finns också en trevlig liten badstrand där man på vintern t.o.m. kan simma i vak och bada bastu. Ett tips för den som vill uppleva en liten adrenalinkick. Här kan man, liksom i Katrinedal, traska runt i trevliga skogar och känna sig omgiven av naturen. En hundstrand finns dessutom i Uittamo, något som inte är jättevanligt i Åbo. Hundarna är så lyckliga här och vill man simma tillsammans med sin (eller någon annans) hund är det fritt fram. En picknick på berget ovanför är inte heller helt fel.

Jag och min syster tog oss faktiskt just idag en promenad i Katrinedals naturskyddsområde och var, än en gång, lika glada över allt det gröna där. Ängar, skogar, spång, berg.. lite vad som helst. En helt fantastisk plats för den som gillar natur och lugn och råkar ha vägarna förbi Åbo! Kom hit!

Andra trevliga platser att se i Åbo är bl.a. Port Arthur, öarna Hirvensalo, Kakskerta och Satava, Nummisbacken och många många andra ställen.

Vilka platser att se i Åbo skulle du vilja tipsa om?

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin
Pinterest

2 Comments

 • Josefin juni 25, 2020 at 15:00

  Jätte bra tips, fler inlägg som detta uppskattas!

  • julia juni 26, 2020 at 19:43

   Tack snälla Josefin, vad roligt att höra! Då skall jag försöka skriva fler : )

  Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×