Det här receptet hörni! Ett svinn-recept och så gott. Det här är en alldeles fantastisk saftig vegansk banankaka i vilken vi slängt de brunaste bananer på denna jord. Banankakor är förlåtande, vilket gör det möjligt att använda riktigt riktigt mjuka bananer.
Inspiration av det här receptet.
Saftig vegansk banankaka på bruna bananer
DU BEHÖVER:
– 5 dl vetemjöl
– 3 dl socker
– 1-2 tsk kanel
– 2 tsk bakpulver
– ½ tsk salt
– 4 riktigt mjuka bruna/svarta bananer
– 1 dl olja
– 1 dl havremjölk
– 3 msk salt jordnötssmör
– valfritt: 1 banan för dekoration
GÖR SÅ HÄR:
Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Lägg de fyra bruna bananerna i en annan skål tillsammans med oljan, havremjölken och jordnötssmöret och mosa med en gaffel eller stavmixer. Gör en len smet av detta. Blanda ner bananröran i de torra ingredienserna och vispa till en jämn smet. Olja och bröa (t.ex. med havregryn) en ugnsform och häll i smeten. För dekoration blir det fint då man halverar en femte banan på längden, som på bilderna, och placerar med den runda sidan neråt sida vid sida.
Grädda i 200 grader i upp till 40 minuter, beroende på ugn och ugnsform. Receptet vi fick inspiration av gräddade dock muffinsarna i 200 grader i varmluftsugn, 10 minuter. Testa med en sticka eller gaffel, när smeten inte fastnar på gaffeln är kakan klar. Servera gärna med något syrligt eller svalkande till och NJUT!
Du hittar fler recept här.
Tips! Hacka i lite valnötter för tuggmotstånd och rör ner i smeten allra sist. Du kan också lägga i mer jordnötssmör om du gillar det eller alternativt lämna bort det helt och använda något syrligt bär eller hackad choklad m.m. i stället. Jag tror själv att en banan-rabarberkaka skulle vara ganska god!
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats december 31, 2023
Saila says
Okay. So many black bananas on the table. First: check the weather fo the day (cant use the oven if its too hot). Then find a svenska-finska dictionary. And now I’m ready to bake 😀
It was too early for even trying to use swedish… ÄE
Saila says
And replacing a bit of the wheat flour with almond flour and using honey instead of sugar works really well. It seems that I really cant follow a recipe… 🙂 But as we still have some of the last year honey left, I really use it for everything, because our bees have done a awesome jobs and this years honey is ready for canning… ÄE
julia says
Haha I can’t follow recipes either:D mostly because I realize halfway that I didn’t have even half of the ingredients at home. I’m sure honey works really well too! And about using the oven in the heat, I thought about that too. Our apartment is probably 35 degrees on a warm day because there is something wrong with half of the windows since we can’t open them haha… so maybe trying to bake on a cold day or later in the night when it gets colder outside would be smart when it’s as warm as it is right now. Hope you are doing well, happy to know that you are still here! Hugs!