Saftig vegansk banankaka med bruna bananer

juni 27, 2020 3 Comments

Det här receptet hörni! Ett svinn-recept, kan man säga, och så attans gott. Det här är en alldeles fantastisk saftig vegansk banankaka i vilken jag slängt de brunaste bananer på denna jord. Bananerna var verkligen så bruna, mjuka och sladdriga att jag inte trodde det här skulle bli bra men lyckligtvis är banankakor väldigt förlåtande. För det blev bra! Och så slängde jag ju i lite jordnötssmör för att göra det extra gott. Jag tog inspiration av det här receptet men gjorde egentligen ganska många förändringar sist och slutligen.

Saftig vegansk banankaka på bruna bananer

Du behöver:

5 dl vetemjöl
3 dl socker
1-2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
4 riktigt mjuka bruna/svarta bananer
1 dl olja
1 dl havremjölk
3 msk salt jordnötssmör
Valfritt: 1 banan för dekoration

Gör så här:

Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Lägg de fyra bruna bananerna i en annan skål tillsammans med oljan, havremjölken och jordnötssmöret och mosa med en gaffel eller stavmixer. Gör en len smet av detta. Blanda ner bananröran i de torra ingredienserna och vispa till en jämn smet. Olja och bröa (jag använde havregryn) en ugnsform (jag använde en med måtten 20 cm x 15 cm x 6 cm) och häll i smeten. För dekoration blir det fint då man halverar en femte banan på längden, som på bilderna, och placerar med den runda sidan neråt sida vid sida.

Grädda i 200 grader i upp till 40 minuter, beroende på ugn och ugnsform. Receptet jag tog inspiration av gräddade dock muffinsarna i 200 grader i varmluftsugn, 10 minuter. Testa med en sticka eller gaffel, när smeten inte fastnar på gaffeln är kakan klar. Servera gärna med något syrligt eller svalkande till och NJUT!

Du hittar fler recept här.

Tips! Hacka i lite valnötter för tuggmotstånd och rör ner i smeten allra sist. Du kan också lägga i mer jordnötssmör om du gillar det eller alternativt lämna bort det helt och lägga i något syrligt bär eller hackad choklad m.m. i stället. Jag tror själv att en banan-rabarberkaka skulle vara ganska god!

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin
Pinterest

3 Comments

  • Saila juni 28, 2020 at 10:28

    Okay. So many black bananas on the table. First: check the weather fo the day (cant use the oven if its too hot). Then find a svenska-finska dictionary. And now I’m ready to bake 😀

    It was too early for even trying to use swedish… ÄE

  • Saila juni 28, 2020 at 12:22

    And replacing a bit of the wheat flour with almond flour and using honey instead of sugar works really well. It seems that I really cant follow a recipe… 🙂 But as we still have some of the last year honey left, I really use it for everything, because our bees have done a awesome jobs and this years honey is ready for canning… ÄE

    • julia juni 28, 2020 at 22:06

      Haha I can’t follow recipes either:D mostly because I realize halfway that I didn’t have even half of the ingredients at home. I’m sure honey works really well too! And about using the oven in the heat, I thought about that too. Our apartment is probably 35 degrees on a warm day because there is something wrong with half of the windows since we can’t open them haha… so maybe trying to bake on a cold day or later in the night when it gets colder outside would be smart when it’s as warm as it is right now. Hope you are doing well, happy to know that you are still here! Hugs!

    Leave a Reply

    Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

    Kategorier

    Follow

    Senaste artiklarna

    ×