Nu är det julstämning och gottegrejer för fulla muggar. Falka vill så gärna slå ett slag för en enkel och stressfri jul och därför presenteras idag tre busenkla julgodis och -snacks man kan slänga ihop på nolltid.
Tre busenkla julgodis och -snacks
DADLAR I ”JORDNÖTSDIPP”
Vänligen bjud mig alla gånger på detta, för det är så gott! Dadlar i ”jordnötssdipp” är enkelt och snabbt att göra men som smakar fantastiskt. Med de rätta kryddorna blir det nästan som kanelbulle på något sätt.
Du behöver (per person):
– 1-2 dadlar
– ca 1 msk naturellt jordnötssmör
– salt
– kanel
– kardemumma
– valfritt: en liten mängd grovhackad nöt, t.ex. cashew eller pekan
– valfritt: grovhackad mörkchoklad
Gör så här:
Kärna ur dadlarna och dela dadlarna i mindre bitar. Placera dem på en tallrik. Klicka så mycket jordnötssmör du vill ha i ett litet shotglas eller en liten dippskål och ställ på tallriken. Strö över salt, kanel och kardemumma. Om du vill kan du också grovhacka någon god nöt du tycker om och lite mörkchoklad på det, strö över tallriken. Nu är det bara att ta sin dadelbit och dippa!
UGNSROSTADE NÖTTER MED HONUNG, SALT OCH PEPPAR
Dessa ugnsrostade nötter passar perfekt för en ex tempore-bjudning och är gott att ha till kvällsfilmen också. Samt, naturligtvis, perfekt för julen. Ugnsrostade cashewnötter med honung, salt och peppar.
Du behöver:
– 500 g naturella cashewnötter
– 3 msk honung
– lite salt
– lite peppar
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader. Lägg cashewnötterna i en skål och häll honungen över. Blanda med en sked eller slev. Sprid sedan ut cashewnötterna på en ugnsplåt med papper och strö över lite salt och peppar. Rosta i ugnen i 8-12 minuter. När nötterna är gyllenbruna är de klara. Ta ut och låt svalna helt före du flyttar över dem i en burk. PST! Det här är också en perfekt liten gåva att ge i julklapp.
SUPERSNABB CHOKLADFUDGE
Den här chokladfudgen går supersnabbt att slänga ihop varefter man endast behöver vänta på att den stelnar.
Du behöver (ca 20 bitar)
– 200 g naturella cashewnötter
– 3 msk kokosolja
– 4 msk agavesirap
– 3 msk kakao
– 2 tsk vaniljextrakt / lite vaniljpulver
– 1 tsk salt
– 1 dl pekannötter
– lite peppar
Gör så här:
Lägg cashewnötterna i en blender och kör tills de smulat sönder. Smält kokosoljan en liten stund i mikrougn (den behöver inte smälta helt) och häll ner i blendern tillsammans med agavesirap, kakao, vaniljpulver och salt. Mixa slätt. Smaka av och lägg till mer salt eller sirap vid behov. Smeta ut massan ur blendern i en form täckt med bakplåtspapper och strö över hackade pekannötter. Tryck ner dem litegrann så de fastnar i smeten. Peppra och ställ sedan i kallt och låt stelna. Ta ut, lossa bakplåtspappret och skär i fyrkanter. Förvara i frysen med bakplåtspapper mellan varje lager. Ta ut strax före servering och njut!
Läs också:
– 27 fina tips på miljövänliga julklappar
– Tips på 45 hållbara och miljövänliga presenter
– Sega veganska chokladkex för julen
– Potatis- och morotsmos med vegokorv – enkel och god julmiddag
Har du något snabbt och enkelt recept på julgodis på lager?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats augusti 30, 2023
6
Lämna ett svar