
Nu ni! Julstämning och gottegrejer för fulla muggar. Jag är helhjärtat för en enkel jul med lite god mat men inte för mycket, bara nödvändiga presenter eller inga alls och vill alltid uppmuntra till minsta möjliga stress. Därför tänkte jag att allt jag skriver kring julen kunde få fungera som stöd för er därute som kanske vill ha det just så – enkelt men trevligt. Och hållbart på köpet : ) ofta är det enklaste och minst komplicerade också det grönaste. Här kommer tre BUSENKLA julgodis och -snacks man slänger ihop på nolltid.


Tre busenkla julgodis och -snacks
DADLAR I “JORDNÖTSDIPP”
Vänligen bjud mig alla gånger på detta, för det är så gott! Dadlar i “jordnötssdipp” är så enkelt att det inte kan bli enklare men ändå något som tar åtminstone mig till en annan verklighet då jag äter det. Med de rätta kryddorna smakar det nästan som kanelbulle på något sätt.
Du behöver (per person):
– 1-2 dadlar
– ca 1 msk naturellt jordnötssmör
– salt
– kanel
– kardemumma
– valfritt: en liten mängd grovhackad nöt, t.ex. cashew eller pekan
– valfritt: grovhackad mörkchoklad
Gör så här:
Ta bort kärnorna ur dadlarna och dela dadlarna i mindre bitar. Placera dem på en tallrik. Klicka så mycket jordnötssmör du vill ha i ett litet shotglas eller en liten dippskål och ställ på tallriken. Strö över salt, kanel och kardemumma. Om du vill kan du också grovhacka någon god nöt du tycker om och lite mörkchoklad på det, strö över tallriken. Nu är det bara att ta sin dadelbit och dippa! Det här är galet gott, jag förstår inte.


UGNSROSTADE NÖTTER MED HONUNG, SALT OCH PEPPAR
Passar perfekt för en ex tempore-bjudning och är gott att ha till kvällsfilmen också. Samt, naturligtvis, perfekt för julen. Ugnsrostade cashewnötter med honung, salt och peppar.
Du behöver:
– 500 g naturella cashewnötter
– 3 msk honung
– lite salt
– lite peppar
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader. Lägg cashewnötterna i en skål och häll honungen över. Blanda med något redskap så du slipper kladdet på fingrarna. Sprid sedan ut cashewnötterna på en ugnsplåt med papper under och strö över lite salt och peppar. Rosta i ugnen i 8-12 minuter beroende på hur effektiv ugnen är. När nötterna är gyllenbruna är de klara. Ta ut och låt svalna helt före du flyttar över dem i en burk. PST! Det här är också en perfekt liten grej att ge i julklapp.


SUPERSNABB CHOKLADFUDGE
Okej! Det är kanske lite att ta i att kalla den supersnabb men det enda som tar tid är egentligen väntan på att fudgen stelnar. Att slänga ihop den är lätt som en plätt!
Du behöver (ca 20 bitar)
– 200 g naturella cashewnötter
– 3 msk kokosolja
– 4 msk agavesirap
– 3 msk kakao
– 2 tsk vaniljextrakt / lite vaniljpulver
– 1 tsk salt
– 1 dl pekannötter
– lite peppar
Gör så här:
Lägg cashewnötterna i en blender och kör tills de smulat sönder. Smält kokosoljan en liten stund i mikrougn (den behöver inte smälta helt) och häll ner i blendern tillsammans med agavesirap, kakao, vaniljpulver och salt. Mixa slätt. Smaka av och lägg till mer salt eller sirap beroende på vad du gillar. Grovhacka pekannötterna. Smeta ut massan ur blendern i en form täckt med bakplåtspapper och strö över pekannötter. Tryck ner dem litegrann så de fastnar i smeten. Peppra och ställ sedan i kallt och låt stelna. Ta ut, lossa bakplåtspappret och skär i fyrkanter. Förvara i frysen med bakplåtspapper mellan varje lager. Ta ut strax före servering och NJUT!
Läs också:
– 27 fina tips på miljövänliga julklappar
– Sega veganska chokladkex för julen
– Potatis- och morotsmos med vegokorv – enkel och god julmiddag
Har du något snabbt och enkelt recept på julgodis på lager?
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Pinterest
Leave a Reply