Dessa sega veganska chokladkex är snabba och enkla att göra och är jättegoda.
De passar perfekt inför julen, speciellt med tanke på hur smidigt de slängs ihop. Vi vill ju inte öka stressen under högtiden ytterligare och då behöver vi snabbt och enkelt kunna baka. När kexen kommit ur ugnen och svalnat – lägg i en låda med tätt lock så de inte torkar och förvara sedan i rumstemperatur för att bevara den där lite sega konsistensen. De är underbara och jag vågar tro att du kommer att älska dem!
Sega veganska chokladkex – enkelt recept
DU BEHÖVER:
– 4 dl vetemjöl
– 2 dl socker
– 8 msk kakao
– 4 tsk vaniljsocker
– 4 tsk bakpulver
– 1/4 tsk salt
– 2 dl mörk eller ljus sirap
– 1,5 dl matolja (ryps eller raps)
GÖR SÅ HÄR:
Värm ugnen på 175 grader. Blanda sedan alla torra ingredienser i en skål. Lägg dem gärna i en hushållsmaskin eller använd stavmixer (den sega sirapen kan göra det tungt att utföra arbetet manuellt). Häll i sirapen och oljan i mjölblandningen och blanda till en smet. Rulla till storleken av pingisbollar och lägg på en ugnsplåt med papper. Tryck eventuellt ner kexen en aning men inte mycket – de breder ut sig ytterligare i ugnen. Grädda i 12 minuter, ta ut och låt svalna. Njut av de goda kexen och dekorera gärna med florsocker om du vill!
Tips! Smaka av och lägg eventuellt till lite salt i smeten innan du rullar bollarna. Det är nämligen saltet + det sega som är hemligheten i dessa.
Fler recept hittar du här.
Har du testat dessa veganska chokladkex?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats augusti 30, 2023
6
Tova says
Jag bakade dessa i helgen och de var så enkla och resultatet blev så bra på första försöket. Inget krångel och riktigt goda. Tack för tips!
julia says
!!! ELLER HUR! De är så barnsligt enkla och det gör en så glad. Också jätteglad att du ville testa:) tack du!