
Dessa sega veganska chokladkex är snabba och enkla att göra och smakar fe-no-me-nalt.
De passar perfekt för att äta exakt nu men också inför julen, speciellt med tanke på hur smidigt de går att göra. Vi vill ju inte öka stressen under högtiden ytterligare, eller hur, och då behöver vi snabbt och enkelt kunna slänga ihop något. När kexen kommit ur ugnen och svalnat – lägg i en låda med tätt lock så de inte torkar och förvara sedan i rumstemperatur för att bevara den där lite sega konsistensen. De är underbara och jag vågar tro att du kommer att älska dem!
Sega veganska chokladkex – enkelt recept
Du behöver:
– 4 dl vetemjöl
– 2 dl socker
– 8 msk kakao
– 4 tsk vaniljsocker
– 4 tsk bakpulver
– 1/4 tsk salt
– 2 dl mörk eller ljus sirap
– 1,5 dl matolja (ryps eller raps)
Gör så här:
Lägg ugnen på 175 grader. Blanda sedan alla torra ingredienser i en skål. Lägg dem gärna i en hushållsmaskin eller använd stavmixer, annars går det så klart att göra för hand också men är snäppet svårare pga sega sirapen. Häll i sirapen och oljan i mjölblandningen och blanda till en smet. Rulla till storleken av pingisbollar och lägg på en ugnsplåt med papper. Tryck eventuellt ner kexen en aning men inte mycket – de breder ut sig ytterligare i ugnen. Grädda i 12 minuter, ta ut och låt svalna. NJUT och dekorera gärna med florsocker om du vill!
Tips! Smaka av och lägg eventuellt till lite salt i smeten innan du rullar bollarna. Det är nämligen saltet + det sega som gör hela grejen. Ofta är det en stor del av hemligheten i lyckade söta bakverk – att de är lite på gränsen till salta!
Fler recept hittar du här.

Har du något bra recept på veganska chokladkex? Dela gärna med dig i kommentarerna!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Pinterest
Jag bakade dessa i helgen och de var så enkla och resultatet blev så bra på första försöket. Inget krångel och riktigt goda. Tack för tips!
!!! ELLER HUR! De är så barnsligt enkla och det gör en så glad. Också jätteglad att du ville testa:) tack du!