Det här enkla, lyxiga och extremt goda receptet är helt perfekt för en lite finare (men inte mer komplicerad!) lunch eller middag eller för att bjuda vänner på. Tanken bakom hela receptet är egentligen att använda upp rester och mjuka tomater innan de hinner förfalla. Den här rätten är enkel att lyckas med men kräver lite förberedelser och en del tid i köket. Om du har tid över rekommenderar jag det varmt! Då så, en lyxig vegansk lunch med torkat surdegsbröd, vegansk ricotta, tomat och karamelliserad lök.
Inspirationen för vegansk ricotta från The Simple Veganista och idén om själva rätten fick jag från boken Happy Food Green.
Vegansk ricotta på cashewnötter
DU BEHÖVER:
– 3,5 dl cashewnötter, blötlagda minst 2 h
– 1,2 dl vatten
– saft från en citron
– 1,5 msk näringsjäst (nutritional yeast)
– 1 vitlöksklyfta
– 0,5 tsk lökpulver
– salt och peppar efter smak
GÖR SÅ HÄR:
Blötlägg cashewnötterna minst 2 h i kallt vatten eller med mindre tid i kokat vatten i 5 minuter. Häll bort vattnet och skölj nötterna. Lägg dem i en blender (fungerar också med hushållsmaskin och stavmixer) tillsammans med resterande ingredienser och mixa tills det fått en tjock krämig konsistens. Smaka av och lägg eventuellt i mer salt och peppar. Förvara kallt.
Torkat surdegsbröd med vegansk ricotta, tomat och karamelliserad lök
2 portioner
DU BEHÖVER:
– 4 medelstora gula lökar
– lite olivolja
– 10 riktigt mjuka cocktailtomater
– 4-5 torkade skivor surdegsbröd (också annat torkat bröd fungerar, här hade jag 3 brödhalvor/portion)
– vegansk ricotta
– salt
– peppar
– färsk basilika (valfritt)
GÖR SÅ HÄR:
Börja med att skala och skära upp löken i skivor. Hetta upp en stekpanna med olivoljan och lägg i lökskivorna. Håll dig på något mellan medelhög och hög värme och rör om ofta. Lägg i vatten efterhand som stekpannan börjar bli torr. Låt löken steka tills den är gyllenbrun, mjuk och sötdoftande. Detta kan ta en stund och därför är det smart att börja med det här steget för att maximera tiden.
Medan löken steker; tvätta och skär upp tomaterna. De får gärna skäras i flera bitar så att saften enklare sipprar ut. Placera en sil eller ett durkslag ovanpå en skål och lägg i tomaten. Så här rinner en del av saften ner i skålen och tomaterna blir kvar i durkslaget. Salta och peppra gärna redan i det här skedet. Du kan också hjälpa processen att separera saften genom att t.ex. pressa tomaterna med en potatisstöt eller gaffel.
Placera de torra brödbitarna på två tallrikar och häll över tomatsaften som samlats i skålen. Försök få tomatsaften att täcka hela brödytan. Låt stå en stund och bred sedan på ricotta, stapla på tomaterna från durkslaget och när löken är klar kan även den staplas på brödbitarna. Dekorera gärna med färsk basilika, strö mer salt och peppar över hela portionen och servera!
Brukar du också torka gammalt bröd?
Läs också:
– Underbar vegansk kokos-jordnötsgryta
– Tre veganska rätter från Instagram
– 2 x recept på vegansk ost
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats mars 27, 2023
3
Lämna ett svar