Jag är ute på landet med min syster och våra hundar. Här bor vi i en stuga vår farmor och farfar bodde i, i flera år. Golven knarrar mest hela tiden och i dörröppningarna är det lågt till tak, utanför köksbordet syns vyn ner till stranden och över havet och ute bland trädtopparna sjunger fåglarna högre än inne i stan. Jag kommer osökt att tänka på hur man inte hör bilar här och hur man på nätterna faktiskt kan se stjärnhimlen. Här finns knappt någon förorening av ljud och ljus alls.
Vad sa jag nu? Förorening av ljud och ljus? Vad är det?
Ja, om ni frågar mig så är det en av de mer intressanta sakerna att diskutera i nutid. Ljud- och ljusförorening är egentligen precis det det låter som – ljud och ljus som ”förorenar” eller stör omgivningen. Ett praktexempel är då vi kör tillbaka mot hem härifrån och kan se städer på himlen framför oss. För varje stad är faktiskt så upplyst att den gör himlen ljus! Det är ljusförorening. Hemma i Åbo är det dessutom aldrig tyst, inte ens om nätterna. Någonstans nära eller långt borta hör man alltid bilar, ljudföroreningar.
Följderna av förorening av ljus och ljud är allvarliga. Inte endast kan det handla om liv och död på riktigt, utan också om att vi helt enkelt går miste om något som borde vara en självklarhet för oss. Att se natur borde vara en rättighet för alla. Jag mår själv så bra av att komma bort från storstadsbruset och av att helt enkelt hitta lugnet, ute i naturen. Det är faktiskt så otroligt som att en tredjedel av människorna idag inte har sett Vintergatan, den stora galaxen ute i rymden. Och den enkla orsaken till det är att vi inte ser den förbi all ljusförorening.
LJUDFÖRORENINGAR
Vid första tanke kanske dessa föroreningarna inte låter som något allvarligt. Grejen är dock, att ljudföroreningarna kan orsaka hälsoproblem hos både oss människor och djuren. Förutom att ljud kan vara störande, så kan det också gå så långt som att man förlorar sin hörsel, får förhöjt blodtryck och upplever ökad stress.
Enligt National Geographic kan ljud som överskrider 85 decibel vara skadliga för våra öron. Min syster funderade om det då är skadligt för öronen att bo i Åbo eller om man med ”högljudda städer” snarare syftar på Bangkok eller dylikt. Men om 85 decibel är gränsen, så jämför NG det med att redan en gräsklippare kan orsaka 90 decibel, en siren 120 eller mer och tunnelbanor 90-115. Så ja, visst, det gäller också oss i Åbo eller vem som helst som är i närheten av dessa rätt alldagliga ljudfenomen.
NG nämner också upp att djuren mår dåligt av ljud – höga ljud kan till och med vara ett hot mot vissa djurarters överlevnad. En del djur använder sig nämligen av ljud för att t.ex. hitta någon att para sig med och då kan eventuella ljudföroreningar på land eller i havet ställa till det för dem.
Jag känner vid första anblick att det inte alls talats om detta tillräckligt mycket.
Internet kryllar dock av intressanta artiklar och vill du läsa mer rekommenderar jag varmt att använda engelska sökord som noise pollution. I den här artikeln berättar man att t.ex. att 6,5 miljoner människor uppskattas ha kroniska sömnsvårigheter på grund av oljud. Därtill nämner artikeln att 12500 barn har lässvårigheter i skolan på grund av ljud från flygplan. Alla de här problemen tyder på att ljudföroreningar verkligen försämrar livskvalitén hos oss människor och djuren och därför är det viktigt att åtgärder vidtas.
Jag har nedan listat förändringar jag hoppas myndigheterna börjar jobba på, samt saker vi som individer kan göra både för vår omgivning och oss själva för att minska ljud.
Saker länder och kommuner kan göra för att minska ljudföroreningar:
– förse områden med ljuddämpande murar, t.ex. vid livliga broar eller stora vägar
– kräva ljuddämpande skydd för väg- och byggnadsarbeten
– införa lag på möjligast tysta maskiner och motorer
– skydda områden och t.ex. skapa fler naturreservat eller förbjuda trafik helt eller delvis på en specifik plats
– förbjuda raketer
– reglera ljudnivån festivaler och t.ex. idrottsevenemang orsakar
Saker vi kan göra för att minska ljudföroreningar:
– mer sällan spela musik utomhus
– investera i en tyst eller tystare gräsklippare
– undvika bilen eller välja att köra saktare och mer sällan
– överlag använda ljudliga maskiner sparsamt utomhus
– välja flygfritt resande oftare – du hittar Falkas texter om hållbart resande här
Saker vi kan göra för att själva utsättas för färre ljudföroreningar:
– vistas mer i naturen långt från livliga gator och städer
– flytta till ett tystare område
– vistas utomhus tidigt om morgonen då staden inte ännu vaknat till liv
– investera i ett par hörlurar som stänger ut yttre ljud
– sova med öronproppar
– stänga och täta fönster och dörrar
– plantera fler träd t.ex. på gården
LJUSFÖRORENINGAR
För några år sedan besökte jag yttre skärgården första gången på länge. Även om jag har sommarstugor i både Raseborg och Pargas, hade det jag fick uppleva den här gången hunnit glömmas. Att det faktiskt är helt och hållet svart ute under natten.
Den sommaren hade jag varit så mycket inne i Åbo att jag inte sett riktigt mörker. Gatlyktorna lyser upp städer så att man knappt ens är rädd längre och upplever man sedan en båttur på svart vatten med svart himmel och inte en blekaste aning om vart man är påväg, kan det nästan vara överväldigande. Just den där natten ute på mörka sjön fick mig att nästan skämmas. Hur kunde jag glömma att man faktiskt borde kunna se stjärnorna alla molnfria nätter? Hur kunde jag glömma att naturen ser ut så här? Tänk att en så självklar del av mitt liv var som bortblåst för att jag vistats inne i stan så mycket. Men med de ljusföroreningar just städer tillför, är det inte konstigt att det är så.
Ljusföroreningar kan, liksom ljudföroreningar, ha allvarliga konsekvenser på vår och djurens hälsa. Bland annat kan vår naturliga dygnsrytm rubbas av att till och med den mörka tiden av dygnet blivit ljus, vilket i sin tur kan leda till bl.a. sömnsvårigheter. Sömnsvårigheterna i sig kan leda till nya problem som depression, koncentrationssvårigheter och ångest. Djurens vandringsleder kan också rubbas så att de tappar bort sig och dör och insekter kan dö då de kommer i kontakt med konstgjort ljus. Det som NG poängterar gällande insekterna, är att de är viktig föda för fåglarna som dessa nu går miste om.
Precis som gällande ljudföroreningarna, visar också följderna av ljusföroreningarna att de inte längre kan förbises. Jag minns att jag hörde om begreppet ”ljusförorening” första gången då jag lyssnade på YLE Vega och man berättade att man i Helsingfors vill skapa områden där man kan se stjärnhimlen. Fantastiskt, eller hur! Förbättringar sker alltså och ju mer vi pratar om det här och delar artiklar om dessa ämnen, desto mer synliga får de. I textrutorna nedan hittar du förändringar som kan ske både på nationell nivå och sådant vi kan göra för oss själva och andra gällande bekämpning av ljusföroreningar.
Saker länder och kommuner kan göra för att minska ljusföroreningar:
– förbjuda gatlyktor i vissa områden
– minska gatubelysningen delvis genom att t.ex. endast använda varannan eller var tredje gatlykta
– inte tillåta att lamporna är på i affärer och kontor som stängt för dagen
– byta ut gatlyktor mot sådana som inte sprider ljuset åt fel håll, t.ex. uppåt
– minska mängden dekorativt ljus i städer
Saker vi kan göra för att minska ljusföroreningar:
– släcka eventuella utelampor då de inte verkligen behövs
– släcka lampor inomhus då de inte behövs
Saker vi kan göra för att själva utsättas för färre ljusföroreningar:
– investera i en mörkläggningsgardin för nätterna
– flytta ut på landet
– vistas mer i naturen där det inte finns gatulampor
– vistas mer tid ute på sjön
– släcka lampor
– undvika telefon- och datorskärmar nattetid
Om du är intresserad av att se en karta över världens ljusföroreningar, hittar du Light pollution map här. Den visar hela världen och hur ljust det är i vissa områden. Under natten kan man faktiskt se tätt befolkade områden ända ut i rymden, på grund av ljuset.
Sammanfattning:
– Förorening av ljud och ljus är ofta ett resultat av mänsklig verksamhet
– Länder och kommuner kunde införa lagar som förbjuder t.ex. trafikerade gator och lampor på begränsade områden, för att bevara tystnad och naturligt ljus
– Vi individer kan enkelt minska förorening av ljud och ljus genom att använda tystare maskiner och genom att minska användningen av dem
– Vi kan skydda oss själva från ljudföroreningar genom att stänga och täta fönster och dörrar, använda ljudisolerande hörlurar och öronproppar och genom att vistas mer i natur
– Vi kunde skydda oss själva från ljusföroreningar genom att använda mörkläggningsgardiner, vistas mer i natur och på landet och genom att släcka lampor och smartenheter på natten
Har du fler funderingar om och idéer för att bekämpa de värsta ljud- och ljusföroreningarna?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin’
Artikeln har uppdaterats september 12, 2022
4
Maria says
Jättefint inlägg. Och riktigt intressant!
julia says
Tack Maria, vad roligt att du gillade det! <3
Marion. sundqvist says
Hittar er inte på Facebook.
julia says
Hejsan! På Facebook heter Falka ”FALKA – Hållbar livsstil och välbefinnande” och torde hittas under länken https://www.facebook.com/falka.fi 🙂 Ha en fin dag!