GLOBE HOPE – vacker och etisk design från Finland

maj 14, 2020 No Comments

Det här inlägget är ett betalt samarbete med
Globe Hope – etisk design från Finland

Etisk design från Finland, kära vänner. Välkommen till ett superfint samarbete med ett superfint finländskt etiskt företag. Det här kommer ni att tycka om! Vi skall nämligen snacka Globe Hope.

GLOBE HOPE är ett företag från Finland som skapar etisk design i form av accessoarer. Jag hörde om dem första gången som barn då jag blev intresserad av att arbeta för miljöfrågor. Globe Hope grundades nämligen redan 2003! Som barn såg jag deras produkter i vissa ekobutiker som öppnades i Åbo och brandet har etsat sig fast på min näthinna sedan dess. Idag gör jag samarbete med dem och är så glad för det. Att få lyfta fram något från mitt hemland som arbetar för en bättre värld, liksom. För det gör de verkligen, de ger globalt hopp.

Företaget föddes som ett resultat av en oro för den slit och släng-kultur som utvecklats gällande mode, förståeligt att bli oroad ju. Känns som att den oron idag är vardagsmat medan jag tror att Globe Hope var en föregångare för det 2003!

För att göra något åt avfallsproblemen gällande textilier och det snabba modets mörka sidor, började Globe Hope därför tillverka produkter av bl.a. gamla textilier från armén och sjukhus och gamla gummistövlar. De skapade då något helt nytt i klädindustrin. Idag använder de, förutom armétyger, också t.ex. gamla bilbälten, rester från läderindustrin och gamla segel och arbetskläder. Alla dessa är kända för att vara starka hållbara tyger. Globe Hope har vunnit många fina priser för sin etiska design från Finland. Fanken hörni så jag blir varm i hjärtat av det. Såsåså varm.

Här bär jag denna vinters överlägset VARMASTE och därför bästa Hanki-mössa. Den är tillverkad av återvunnen “turvevilla” (torv blandat med akryl) och mössan är vegansk. Materialet är tillverkat i Finland och här är den också designad och därefter ihopsydd för hand i Estland. Tro mig då jag säger att den är varm och skön.. och snygg. Finns i olika färger.

Känner ni förresten igen er i att det inte är helt enkelt att hitta accessoarer som är miljövänliga och etiskt tillverkade? Därför är jag så glad att det finns ett inhemskt företag som faktiskt tillverkar dessa. Mössor, väskor, korthållare och t.ex. reflex som inte är massproducerade är inte så lättillgängligt som det borde vara. Globe Hope är räddningen.

Förutom min öronvärmare, använder jag också aktivt en otrolig ryggsäck gjord av överblivna material, Kohmea-reppu. Genom att lite dra i den märker man verkligen hur hög kvalitet den har, hållbar om någonting. Ryggsäcken är inte så stor att den ser enorm ut på ryggen men den rymmer ändå överraskande mycket. Jag har använt den flitigt och t.ex. då jag reste till Helsingfors och Ekenäs förra veckan, var den en perfekt kompis med mycket utrymme för dator (skilt fack egentligen), matlåda, drickaflaska och what not. Ja, mycket mer hade nog också fått plats.

OCH en gullig herreman-gubbe på tåget berömde den utan att jag ens talat med honom tidigare. Han tyckte den var så fint designad och jag håller ju med.

Ryggsäcken är perfekt för det mesta – kan likväl vara användbar för en resa, arbete, skoldagar, träning eller en tur på stan. Hållbart mode handlar inte enligt mig endast om att det tillverkas etiskt och av hållbara material – det skall helst också vara sådant man vill och kan använda till mycket. Därför kan t.ex. ett par ganska enkla svarta brallor vara bra mycket vettigare att införskaffa än ett par brokiga byxor som endast passar till fest (t.ex.). Ju fler behov ett plagg eller, i det här fallet, en väska kan uppfylla, desto bättre. Dubbel hållbarhet.

Förresten! Man kan fylla väskan ända upp till dragkedjan och då bara låta bli att knäppa fast den i spännet. Därför kan den också fundera för ett veckoslut borta hemifrån, kanske t.o.m. en lång resa om man så vill – mycket ryms i!

Ryggsäcken är designad av Globe Hopes egen Miisa Asikainen. Ni hittar den här.

Jag tycker att vi behöver tänka mer avskalat i västvärlden, bli minimalister på något sätt. Det vi redan har är bra att användas flitigt eller säljas till någon som har större nytta av det och det vi köper som nytt gör gott i att vara mångfunktionellt. I stället för att falla för trender (även om de är lockande, jag förstår att man frestas!) är vägen till en enkel, extremt användbar och samtidigt grön garderob… att ha basgrejer och sådant man kan använda helst varje dag, till vardag, fest, semester och jobb. Etisk design från Finland är inte fel, om vi säger så. Jag älskar att såväl min mössa som ryggsäcken kan finnas där för mig tills jag är gammal och grå.

Läs mer om Globe Hope, gå igenom deras produkter och låt dig inspireras av dem på deras hemsida, du hittar den HÄR, följ dem gärna också på Instagram. Globe Hope är globalt, du behöver inte bo i Finland. Bästa företaget. Ha det fint!

No Comments

Leave a Reply

Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

Kategorier

Follow

Senaste artiklarna

×