Lindra din klimatångest i åtta steg

maj 16, 2020 2 Comments

Kan man lindra sin klimatångest? Vi alla har rätt att må bra och därför är det viktigt att vi inte låter en eventuell klimatångest slå ner oss. Så! Vad kan man då göra för att lindra den här ångesten? Jag har listat 8 tips för att känna sig bättre till mods.

1. Låt dig känna att du gör vad du kan.

Det är egentligen ganska fantastiskt att ett av de bästa sätten att lindra sin klimatångest med är att faktiskt konkret göra något som är bättre för planeten. Jag antar att det egentligen är just klimatångest som driver mig. Skulle det inte vara för den här stressen skulle jag inte göra det jag gör idag. Som man ofta säger om annan stress så kan den här alltså faktiskt vara nyttig, bara den inte blir för stor.

Läs till exempel: 21 sätt att spara energi

2. Läs de positiva nyheterna

Det sker ju faktiskt bra saker i världen också! Det är enkelt att fastna i alla problem och tro att allt bara går neråt men egentligen finns det ju enormt mycket folk som faktiskt gör positiv förändring! Vi måste våga minnas det, att mycket bra händer! Jag rekommenderar att följa @going.zero.waste på Instagram, hon laddar regelbundet upp goda nyheter från världen. Ett annat sätt att lindra sin klimatångest är att helt enkelt sluta läsa när det blir för mycket! Man måste inte följa med allt, man får också stänga av.

3. Fokusera på det du redan gör.

Vi måste komma ihåg att klappa oss själva på axeln! För det första kan en person aldrig rädda världen själv och för det andra skall man inte heller vara för hård mot sig själv. Man gör det man kan och klarar av. Jag kan t.ex. ganska enkelt leva utan bil och de enda gånger jag behöver den är om jag måste någonstans längre bort med hunden eller t.ex. ut till stugan. Ganska sällan, med andra ord. En annan person kanske inte får vardagen att gå ihop utan bil och det är 100% okej. Så fokusera på det du gör som du kan göra. Om du inte kan låta bli bilen skall du inte känna dig nere för det. Tänk på allt annat du gör – kanske konsumerar minimalt eller odlar egen mat. Du gör tillräckligt.

4. Använd din röst.

Förutom att rösta i val m.m., och försöka välja kandidater och partier som på riktigt vill göra något bra för miljön, är ett annat alternativ att vara aktiv t.ex. gällande medborgarinitiativ. Vi individer har mer makt än man kanske kunde tro!

5. Gå på miljöevenemang.

Det kan vara uppmuntrande att bekanta sig med andra vill jobba för samma sak, i det här fallet miljöfrågor. Att träffa människor i samma situation och som tänker och känner lika (och kanske då tyvärr också lider av klimatångest) kan lätta för en själv. Man är inte ensam. 2018 höll jag en föreläsning om miljön och många kom för att de kände klimatångest efter IPCC-rapporten som släpptes samma år! Så t.ex. genom att delta i demonstrationer, gå på miljövänliga festivaler, bli medlem i en miljöorganisation osv, kan man känna att man bidrar.

6. Stäng av.

All form av aktivitet som får dig på andra tankar är viktig. Själv kan jag må ganska dåligt de perioder jag glömmer att vara utan att hela tiden tänka ut nya miljölösningar. Jag kan gå på i dagar utan paus från att läsa in mig på något, skriva texter, oroa mig och ha klimatångest. Därför gör lite distans gott. Stäng av telefonen ibland, ta dig ut i naturen, meditera, var själv en stund. En andningspaus är medicin.

7. Påverka dem runt dig.

Samtidigt som det är en tröst att man bara kan göra sin egen del och sedan är “klar” så att säga, kan det så klart också vara just det som känns tungt. Att man är en enda person. Därför är något fint att kunna påverka och det kan faktiskt vi alla! På olika sätt och i olika grad. Länka intressanta artiklar du hittar, fråga dina vänner vad de har för åsikter om saker och ting, skriv en insändare i tidningen eller på din blogg eller på Facebook där du framför ett budskap om miljön. Bor du tillsammans med någon? Slå era kloka huvuden ihop och gör ert hem mer miljövänligt, räkna ert koldioxidutsläpp tillsammans och fundera hur ni kan göra mer. Fler personer = större förändring!

8. Prata om din oro.

Ibland räcker det också med att bara få prata med någon. Berätta att det känns tungt, att du känner problemen tynga dina axlar. Klimatångest kan göra oss så sorgsna och nere att det blir svårt att göra något alls. Och det är ju ändå inte meningen! Dessutom måste vi än en gång komma ihåg att individen inte är problemet även om det kanske är just individen som känner ångesten. Så: prata.

Har du fler tips på hur man kunde bota sin klimatångest, eller åtminstone lindra den? Hur gör du?

2 Comments

 • ÄE maj 17, 2020 at 19:09

  För mig, bästa är att vara ut i naturen och se hur fint det är trots att alla nyheter säger att naturen är nästan död. Okay, I read it so maybe I’ll survive this change. Not sure yet though 🙂 ÄE

  • julia maj 18, 2020 at 12:46

   Din svenska är så bra! Och jag hoppas du klarar den här nya bloggen hehe:) jag skall försöka skriva så korrekt svenska som möjligt så google translate också fungerar! Tack att du vill vara här!! I’m sure you will make it, but in case you don’t: send me a comment and I’ll translate 😛

  Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×