Tvätta håret med rågmjöl!

april 14, 2020 1 Comment

Ett väldigt enkelt, billigt och miljövänligt sätt att skapa grönare badrumstraditioner – är att tvätta håret med rågmjöl. Tänk att något sådant ens är möjligt! Jag har testat det och kan av erfarenhet berätta att det är ett väldigt effektivt sätt att få glänsande och lent hår. Och rent då, framför allt.

Tvätta håret med rågmjöl – så här gör du:
1. Lägg 2 msk rågmjöl i en glasburk med lock.
2. Lägg i nyligen kokat vatten i burken, ca 1,5-2 dl.
3. Skruva fast locket, linda in burken i en handduk och skaka.
4. Låt stå minst 10 minuter men gärna tills blandningen svalnat ordentligt.
5. Låt innehållet i burken rinna genom en muslinduk eller nötpåse i en ny burk och försök verkligen pressa ut vätskan.
6. Fukta håret, häll rågvattnet i håret och massera ordentligt i upp till en halv minut.
7. Skölj extra noggrant!

OBS! Viktigt är att du verkligen använder en muslinduk eller nötpåse och inte t.ex. en sil. Så här lyckas du pressa ut endast vätska och inget rågmjöl. Får du rågmjöl med i blandningen kommer ditt hår att se ut som att det har mjäll, då du helt enkelt har mjöl i håret. Så var noggrann med att använda en mycket tät duk och att du endast pressar ut vätska!

Jag är helt såld på det här schampot! Enda minuset är väl kanske att man måste vara någorlunda förberedd och att en dusch därför inte kan ske direkt, utan först efter processen beskriven ovan. Men ett tips jag själv fick var att t.ex. förbereda allting kvällen innan och tvätta håret nästa morgon, vilket innebär att man då enkelt kan göra blandningen klar på förhand för att undvika eventuella hektiska situationer. Problemet löst!

Något som jag lade extra mycket märke till efter att jag använde mig av det här schampot, var att all torr hårbotten var som bortblåst! Jag har haft mycket problem med det och inte riktigt hittat något som hjälper innan men nu äntligen fanns här en lösning! Mitt hår mår bra av det här schampot och som jag lärt mig så fungerar det också som balsam. 2 in 1 kan man säga. Håret blir verkligen så rent, lent och underbart. Har du någon gång testat att tvätta håret med rågmjöl? Hur har det gått?

Jag har blivit inspirerad att göra det här av kontot @_aeldr_ på Instagram.

1 Comment

 • […] Om du är intresserad av att läsa mer om smink och hudvård, hojta till så skapar jag gärna en hel serie om ämnet! Om du vill läsa mer om badrum och miljö, har jag bl.a. skrivit om hur man tvättar håret med rågmjöl här. […]

 • Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×