Skapa din egen surdegsstart i fem enkla steg!

maj 14, 2020 No Comments

En egen surdegsstart är enkel att skapa! Och att baka eget surdegsbröd är så fascinerande. Tänk att brödet jäser av sig själv liksom och att det är en helt naturlig process! Är du också nyfiken på hur du kan skapa din egen surdegsstart? Så här gör du, i fem enkla steg:

DAG 1:

Första dagen lägger du 1 dl vatten och 1,25 dl rågmjöl i en väl rengjord glasburk och rör om. Låt sedan burken stå mörkt i rumstemperatur med locket på glänt (se bild) i två dagar. Om blandningen inte börjat bubbla dag 2, rör då om försiktigt.

DAG 3:

Tredje surdegsdagen får du lägga i ytterligare 0,5 dl vatten och 0,5 dl rågmjöl och röra om. Låt igen stå mörkt i rumstemperatur med locket på glänt.

DAG 4:

På fjärde dagen borde det bubbla men ge inte upp om det inte ännu börjat. Vissa surdegsstarter kan vara lite sega, precis som vi människor. Ibland har man en dålig dag, helt enkelt. Lägg i 0,5 dl vatten och 0,5 dl rågmjöl och rör om. Ställ mörkt i rumstemperatur med locket på glänt en natt till.

DAG 5:

På den femte dagen borde surdegen dofta syrligt och är därför klar att användas! Om den inte ännu börjat bubbla, kan du repetera samma process med 0,5 dl vatten och 0,5 dl rågmjöl så många dagar det kräver, tills surdegsstarten börjar bubbla. Och med din nya surdegsstart – du kan baka bröd, pizzor, bakelser.. allt möjligt!

Fortsättningen för din surdegsstart:

Förvara burken i kylskåpet och mata med lika delar vatten och rågmjöl en gång per vecka. Om du en vecka inte bakar surdeg lönar det sig att ta bort en liten mängd av surdegen och slänga i komposten, så blandningen inte växer och växer utan stopp. Och! Bli inte ledsen om du glömmer hålla din surdeg i liv eller om ett recept inte lyckas, surdegar är inte alltid lätta att handskas med men absolut värda att glädjas över när de väl lyckas!

Jag brukar använda mig av en lite modifierad version av det här receptet på surdegsrågbröd. SÅ GOTT. Har du också testat baka eget surdegsbröd någon gång?

No Comments

Leave a Reply

Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

Kategorier

Follow

Senaste artiklarna

×