Sukhi-mattor för en rättvis värld

december 12, 2018 No Comments

Det här inlägget är ett betalt samarbete med Sukhimatot

Sangita Thakuy

Att försöka leva miljövänligt gör på något sätt att man tänker ett steg längre därifrån ännu. För mig är det nämligen väldigt viktigt att också de som tillverkar den produkt jag köper, mår bra. Vi behöver hitta ett sätt att leva ett hållbart liv där vi tar in fler aspekter än endast en. En livsstil som är både ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar är därför viktig att sträva efter och något jag försöker tänka på varje dag.

Tima framför sin Beni Ouarain-matta

Jag blev därför himla glad då jag blev kontaktad av Sukhi (klick). Sukhi är ett företag som säljer mattor tillverkade i olika länder för hand av lokala arbetare. De får en rättvis lön och lever ett liv som passar dem. Ofta bor de på gångavstånd från sina arbeten och behöver således inte sitta timmar i buss/bil m.m. för att komma till och från jobbet. Jag gick igenom alla de texter som skrivits på Sukhis hemsida för jag ville verkligen läsa mer om det här intressanta företaget. Att dessutom få samarbeta med dem känns ju minst sagt fint och som en ära.

På Sukhis hemsidor får man se bilder av de arbetare i olika delar av världen, som tillverkar de mattor Sukhis kunder köper.  Så fint att faktiskt se ansiktet, det känns så mycket mer personligt <3 Mattorna tillverkas i Indien, Nepal, Marocko och Turkiet. De som inte jobbar på gångavstånd från arbetsplatsen kan dessutom jobba hemifrån om de vill det. I videon ovan får vi träffa Sonu som med de pengar hon fått via matt-tillverkningen, kunnat köpa två kor av vilka hon får mjölk som hon kan sälja vidare. Hon får livet att gå runt tack vare Sukhi. Hon tillverkar en så kallad huopapallomatto (klick!), på svenska ungefär filtbollsmatta. 

Swarshwati Khadka

Menna

En orsak att jag själv bojkottar fast fashion, är för att man ofta använder barnarbetskraft där. Sukhi gör inte så, alla de arbetare Sukhi har är vuxna. För att arbetarna skall kunna få en rättvis lön och för att dra ner på onödiga kostnader, har Sukhi inga stora förråd med mattor utan arbetar utan mellanhänder. Den mattan du vill ha, skickas direkt till dig. Mattorna skickas iväg regelbundet och på hemsidan uppe i hörnet syns direkt då nästa last skickas iväg. På så vis skickas inte mattor separat, vilket också underlättar för alla i processen och samtidigt tycker jag att det låter som ett bra miljöval : )

Vill du också köpa en matta och samtidigt göra ett klokt val för den här världen?Kanske har du tänkt uppdatera inredningen i ditt hem och i så fall är det här en perfekt möjlighet för dig! Sukhi är ett etiskt företag som vill ge jobb till personer som behöver det, utan att detta skall påverka dem dåligt. Jag blev själv särskilt förtjust i de turkiska (se bilderna ovan) och indiska mattorna och hoppas att ni också vill ta en titt på sidan och kanske klicka hem något. Ni kommer till Sukhis hemsida genom att klicka här​.


Har du hört om Sukhi förr eller äger du kanske en av deras mattor? Berätta gärna och sprid ordet om detta fina företag.  Stor kram!

– Alla bilder ägs av Sukhi –

No Comments

Leave a Reply

Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

Kategorier

Follow

Senaste artiklarna

×