Tre snabba gröna tips

juli 22, 2020 4 Comments

Några gröna tips för vad man kan göra för vår planet är till exempel följande:

Rädda dina mosiga bär!

Mosiga illaluktande jordgubbar? Så länge de inte är mögliga går de perfekt att använda i en jordgubbssås eller sylt. Rensa jordgubbarna och släng ner i en stekpanna tillsammans med en liten skvätt vatten och stek några minuter! Den dåliga smaken och lukten försvinner då de hettas upp och nu kan de användas t.ex. med glass, yoghurt, pannkakor eller vad som helst annat! Mosiga jordgubbar kan också läggas i en kaka och i ugnen. Så här kan vi rädda jordgubbssvinnet tillsammans.

Fungerar nog med de flesta bär när jag tänker efter!

Ställ ut en låda med prylar på gatan!

Rensa hemma utan att arbeta, blir det ens bättre? Oberoende om du har egen gård eller bor i höghus, ställ ut en låda med texten “Ta här” och gör dig av med prylar du inte själv längre använder. Min låda som jag lagt ut på gatan har halverats innehållsmässigt – hurra! – utan att jag behövt arbeta för det. Väldigt praktiskt ju, samtidigt som det gör någon annan glad och saker får ett nytt hem.

Föredra inhemskt veganskt.

Jag tror så klart att färre industriellt producerade produkter med animalier i är bra att undvika men kan ibland ha lite ont i magen över hur få veganska livsmedel är inhemska.. eller ens europeiska. Även om jag ibland köper hem lite soja eller t.ex. kikärtor m.m. som inte är från Finland, väljer jag ändå i de flesta fall mycket hellre en vegansk produkt från Finland än en från övriga Europa eller en annan kontinent.

Det finns studier som visar att utsläppen från utländsk vegansk mat fortfarande ofta är mindre än från t.ex. nötkött från Finland men om man ändå kan välja både inhemskt och veganskt först, är jag nästan säker på att det ändå är bättre än den där avokadon eller sojafärsen. Och klimat och miljö är ju inte heller allt, det är värt att komma ihåg hur människor i det egna landet mår. Jag stöder gärna en lokal bonde, främjar gärna finländares hälsa. Ni förstår! Därför har jag helt övergått till Oddlygoods havremjölk, gjord på finsk havre i Finland. Den är också billig i jämförelse. Jag försöker egentligen helt och hållet undvika Oatlys produkter nuförtiden och det känns faktiskt bra.

Det var dagens tre tips, snabba grejer man kan fundera på redan idag. Imorgon börjar en en veckas semester för min del och det är välkommet. Längtar efter att njuta av sovmorgnar och sommar. Kram!

Har du fler enkla gröna tips på vad man kan göra?

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin
Pinterest

4 Comments

 • Tova juli 24, 2020 at 21:00

  Bra tips som ger mig en påminnelse, eller spark i baken, att faktiskt lämna överblivna saker i vår bytesbokhylla i huset. Jag kör med vanliga tips, så inget nytt lifehack. Men häller lite vatten i typ tomma tvålflaskor för att få ut de sista resterna som faktiskt fortfarande funkar som tvål. Försöker mer och mer köpa färska grönsaker och frukt, helst utan plastförpackning, efter säsong, känns mer naturligt med många recept som ofta är säsongsbetonade i kulturen och traditioner ändå (som primörsallad med rädisor på våren, äpplepaj på hösten). Försöker även spara vatten som rinner i kran och dusch i byttor innan det blir varmt för att använda till vattning eller diskning. Detta känns värdefullt när vi har bevattningsförbud och ont om grundvatten att inte slösa vårt fina vatten att gå tillbaka till vattenrening oanvänt.

  • julia juli 25, 2020 at 08:23

   Tack du, vad fint det du skriver är! Värdefulla tips verkligen och det med att spara vatten är nog mitt favorittips! Man kan ju återanvända vatten så länge, alla överblivna vattenglas etc – ner i krukorna, duschvatten och diskvatten som inte har tvål i sig – ner i krukorna. Så bra! Tycker också det låter vettigt att köpa säsongsbaserat 🙂 tack för din kommentar, ha en fin helg!

   • Tova juli 26, 2020 at 10:07

    Får bra inspiration och nya perspektiv som jag är nyfiken på från din blogg! Det hade varit kul att få veta mer om hur du tänker om Oatleys varumärke just nu. Jag har själv följt en lokal debatt mellan en filmare och grundarna i tidningar och tänkt på att Oatley förvisso gör goda produkter med lång hållbarhet i mitt hem, men kanske inte så goda eller hållbara för jorden i andra produktionsled. Tack för tips om alternativ! Jag sökte på Oddlygood och ser att det ingår hos Valio. Det är ju ett stabilt och också lokalt (nordiskt) varumärke som känns genuint. Och tack för uppdateringar här, nu när många bloggare tar paus samtidigt för semester samtidigt som jag är intresserad av att läsa på sommaren ändå, fast mer sällan förstås när solen är framme.

    • julia juli 30, 2020 at 10:25

     Hej Tove och beklagar mitt supersena svar!! Men ja, kring Oatly! Man tänker väl kanske automatiskt att det är svenskt och relativt lokalt därför men egentligen ägs det delvis av ett kinesiskt företag och som jag förstått är havren från Polen. Så som jag tolkar det är det mestadels brandet som är svenskt! Jag tänkte alltid att allt görs i Sverige etc men hade ju fel tyvärr.. Oddlygood är superbra för att det gör det veganska lokalt, i alla fall för oss i Finland! Gjort i Finland och på finsk havre, helt super. Och kul att du vill läsa under sommaren också, jag försöker uppdatera så mycket jag kan trots jobb (fast nu semester denna vecka, hurra!). Ha det fint!

  Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×