FIKSURUOKA – att köpa mat som annars slängs är att visa respekt

januari 26, 2020 No Comments

Det här inlägget är ett betalt samarbete med Fiksuruoka.

Det är fantastiskt att så mycket finns så tillgängligt för oss. Går en strumpa sönder kan man få nya rätt billigt, är maten slut så finns det ofta en matbutik ganska nära. Men den här “självklarheten” att vissa saker alltid finns där, gör också att det är bra mycket enklare att göra sig av med sådant som är överflöd. Det är enormt synd att företag väljer att slänga ätbar mat eller andra produkter som inte går åt, i stället för att ge till dem som faktiskt behöver.

Slit och släng-kulturen är egentligen på många sätt en fråga om respekt för människan, det är viktigt att vi bryr oss om dem som faktiskt står bakom en produkt. Kvinnan som plockade alla morötter som sedan får säljas i butik med maximal vinst. Personen som kombinerar två arbeten för att få ekonomin att gå ihop. Mannen som sliter för att försörja sin familj. Om allt dessa personer odlat, producerat, tillverkat sedan slängs bort, är det egentligen en form av otacksamhet mot dessa individer och deras ork. Om det är OK att slänga bort fullt användbara produkter, glömmer vi bort allt vad som heter människans välmående.

Tacka vet jag Fiksuruoka. Vilket fint företag det är. De räddar stora mängder mat och kläder och produkter till hemmet, för att sedan sälja det billigare rakt till konsumenten. En garanti på att arbetet som människorna som skapat dessa, inte varit i onödan. Jag tänker att vi inte endast behöver se dessa företag som räddare av mat och miljö, utan faktiskt som företag som vill alla väl. Nedan ser du vad jag beställde i min kartonglåda från Fiksuruoka:

Kaffe! Jag föredrar att köpa mitt kaffe av Fiksuruoka eftersom att det verkar svårt att veta om ens de kaffepaket som det står fair trade på, faktiskt är det. Tänker att det 100% bästa alltid är att använda det som annars slängs? Det går före alla andra val liksom. Så! Kaffe! I mängder! Och mörkrost ska det va : )

Beställde också ramslökspesto, den blev snabbt en favorit. Rakt på salladen! Rakt på! Tror den passar bra med spagetti också. Har ni förresten någon gång plockat egen ramslök? Jag hoppas få göra det i sommar bara jag a) skulle veta hur ramslök ser ut och b) skulle veta var ramslök växer.

En massa kex var man så klar tvungen att beställa, viktigt för eventuella kvällskaffestunder. Möjligt också att vi inför kvällskaffestunder bara för att få äta kex iofs.

Hundgodis och så en frisbee till Berran, hon blev kär direkt <3

Med Fiksuruoka-paketen får man en lapp och, åtminstone varje gång hittills, en rabattkod på 7 €! För att kunna rädda mat i fortsättningen också liksom. De här lapparna gör mig varje gång så glad, de har en massa kul fakta om dittan och dattan och matsvinn.

Quinoa-puffs. Allt som ser ut typ så här påminner mig om barndomen. När man var sådär gullig och liten och tyckte om att äta alla former av puffar. Har ätit mina puffar i yoghurt, havregurt och tillsammans med t.ex. dadlar och jordnötssmör. Funkar säkert med mjölk i en skål också.

Lite ramslökspesto på brödet och så rosépeppar på det. Du kan alltså också få kryddor hos Fiksuruoka och det är väl ändå bra, kryddor är ju dyra! Här får du dem lite billigare. Jag älskar rosépeppar men har liksom glömt att det existerade innan nu. Så rött och fint.

Det är alltså ett sätt att visa respekt för människan om vi stöder företag som Fiksuruoka. Vi visar att de här produkterna visst gjorde skillnad, att personen bakom den visst har gjort ett bra jobb. Vi är tacksamma, vi visar vår uppskattning. Och så klart miljöaspekten! Jag köper gärna alla de torrvaror jag behöver och kan hitta hos Fiksuruoka, från dem. Det sparar pengar och miljö samtidigt som det ju är mer rättvist : )

Vill du också rädda mat och annat? Gå till Fiksuruoka.fi och beställ hem redan idag! Leveransen är SNABB, 1-3 dagar från deras lager. Bor man i Åbo eller har vägarna förbi, kan man hämta paketet själv från dem, gratis. Så! Vi räddar! <3

Mitt förra samarbete med mer info om Fiksuruoka, hittar du HÄR.

No Comments

Leave a Reply

Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

Kategorier

Follow

Senaste artiklarna

×