För ett tag sedan berättade jag om hur du kan göra eget nyponpulver och idag testar vi den populära nyponsoppan! Precis som med äpplen är det en god idé att vi försöker rädda nypon från att bli dåliga i naturen och trädgårdar. Därför vill rekommenderar jag varmt att plocka nypon, göra pulver på dem och kanske också testa att göra denna nyponsoppa! Den här är snabb och enkel att göra – på färska nypon.
Nyponsoppa på färska nypon
(2 portioner)
DU BEHÖVER:
– 6 dl färska nypon
– 1 l vatten
– 1-2 dl sötning (jag använder erytritol men vanligt socker går också bra)
– 1 msk potatismjöl
– valfritt: vaniljpulver, kanel, ingefära
GÖR SÅ HÄR:
Rensa bort stjälkar och blomfästen från nyponen. Skölj dem noggrant.
Du kan också rensa bort fröna och då går också ”restmassan” som blir över, att använda i t.ex. sylt eller marmelad m.m. Annars kan du lämna fröerna kvar.
Grovmixa nyponen med en stavmixer eller matberedare och lägg sedan i en kastrull med vattnet och låt koka en stund. Sila därefter bort fröerna och nyponskalen/-massan. Tryck och pressa massan för att få ut all vätska.
Koka sedan upp soppan på nytt med sötningen och eventuella kryddor. Blanda potatismjölet i ett litet glas med lite kallt vatten så det löser upp sig och häll det sedan sakta ner i kastrullen under omrörning. Låt soppan puttra en stund tills den blir tjock och servera sedan varm eller kall.
Jag lade också i lite yoghurt i min soppa men grädde, glass eller t.ex. vaniljsås går lika bra. Man kan också servera nyponsoppan tillsammans med gröt eller tvärtom från hur jag gjort på bilden – en liten klick på morgonyoghurten. Nyponsoppa är gott, nyttigt och riktigt mysigt att äta eller dricka en sval höstdag då löven faller utanför. Något att testa i veckan?
Har du något gott recept på nyponsoppa på lager?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats augusti 14, 2023
4
Lämna ett svar