Jag och killen har nyligen flyttat en våning upp. Den här flytten har fått mig att än en gång fundera över olika sätt att göra hemmet miljövänligt, då jag gått igenom allt jag äger än en gång.
Jag älskar den här lägenheten! När jag var yngre ville jag ha en perfekt lägenhet helt och hållet inredd med nya saker. Jag var allergisk mot allt som hette ”ful detalj”. Ofta kunde jag stirrade mig tokig på fula lister, fula dörrkarmar, fula fönster, fula skåp. Visionen i mitt huvud var en inredningsdröm som lägenhet fastän det bara var mitt första hem och därför slösade jag också bort en hel del pengar på alla nyköp. Allt det för att dölja något jag upplevde att var fult.
Ändå idag, 26 år gammal och med en lägenhet bra mycket fulare än de jag drömde om som 18-åring, trivs jag bättre än någonsin. De enda ställen jag bott på som verkligen på riktigt känts som hemma – är de två lägenheterna jag bott i i det här huset. Och ja, redan efter två veckor här kan jag säga att jag är helt och hållet hemma här. Jag mår bra här.
När jag var ung ville jag som sagt köpa allt nytt. Det var många Ikeabesök på den tiden och väldigt lite loppis. Också fastän jag visste att loppis är bra såg jag bara Ikea. Jag glömde bort en annan värld som existerade, då jag strosade runt på Ikea och följde pilarna på golvet. Ibland vill jag bara spola tiden tillbaka till då jag flytta hemifrån hösten 2012 och ta mig till en återvinningscentral istället. Eller ännu bättre – mormors enorma förråd av saker ingen använde. Men det var och förblev mycket Ikea och väldigt lite loppis på den tiden.
Livet är en resa, också vad gäller hem. Förr köpte jag inredningsdetaljer som var trendiga och som jag idag ställt i krimskrams-lådan. Idag köper jag inte egentligen några som helst inredningsdetaljer, utan rotar runt i släktens alla förråd m.m. Och jag måste säga, att mitt hem känns så mycket mysigare och mer jag nu, när skavankerna får synas. Som sagt, aldrig känt mig så hemma som i det här huset.
I vårt nya hem finns många lustiga detaljer. En toalettkran där handtaget är av på mitten t.ex., ett runt hål i en dörr, tapeter som rivits halvvägs men lämnats så, rätt så fula köksskåp och köksskåpsdörrknappar, slitna golv och en väldigt mormorsliknande väggpanel i köket. Men jag älskar det! Det är lika slarvigt och lustigt som jag själv och lika icke-perfekt som livet är. Och så hemtrevligt, så mysigt, så speciellt.
Det mesta i möbelväg är egentligen sådant jag lyckligtvis inte behövt betala för själv. Det kanske är ett överblivet bord som någon i familjen köpt, eller något jag ärvt eller bara hittat. Men jag vet så klart att det finns mycket privilegierat också i det, att man ens har en släkt med ett förråd med saker ingen använder. Om du som läser ändå är en lyckligt lottad person på det viset och du vet att någon släkting, gammal eller ung, har prylar hen inte nödvändigtvis behöver, fråga! Kanske du får bära med dig något hem helt gratis.
Det är både plånboks- och miljövänligt med återbruk.
Läs också:
– Så rensar du miljövänligt i hemmet
Välkommen till kontoret.
Jag älskar att ha ett skilt rum för mina arbetsuppgifter. Jag har mer ordning och reda på allt, jag kan hålla mina egna tankar i styr och ser en skillnad mellan jobb och hem när jag stiger in här.
Bordet loppade pappa på ett välgörenhetsloppis för länge sedan för ynka 5 €, den underbara gröna soffan ärvde jag av min mormor och bordsstolen loppade jag själv på Åland för några år sedan. Växterna är såväl nyköp som sticklingar och den helt fantastiska gröna enorma vasen hittade jag bland mormors gamla grejer.
Utanför fönstret till mitt kontor, kan jag skymta hörnet av vår balkong. Oja, vi har ju en balkong!
Det är så trevligt att ha en igen, efter flera år utan. Ännu är det dessutom tillräckligt varmt för att äta ute, tips tips. Låt inte årstiden bestämma när du äter ute, bara vädret. Berran älskar också att hänga här, ibland funderar jag var hon är och hittar henne liggande på balkonggolvet där hon lyssnar på alla ljud utanför.
Hemmet måste få vara ett ställe som är hemtrevligt, så att man själv orkar lite bättre genom dagarna. Och det behövs ju inte mycket för att göra det hemtrevligt, man behöver inte använda en halv egendom på det. Ett tänt ljus här och där, någon loppad möbel i en varm jordnära färg i ett hörn och kanske en varm matta på det. Enkelt! Det är viktigt att få trivas och bli lugn när man kommer hem, inte stressad eller ångestfull.
9 sätt att göra hemmet mer miljövänligt – enkla men effektiva tips
1. FÖRSÖK HITTA ETT MILJÖVÄNLIGT SÄTT ATT VÄRMA DITT HEM PÅ
Huset jag bor i värms tokigt nog med olja och jag är dessvärre inte den som kan påverka det. Men förra hösten bestämde vi oss för att försöka minska påverkan från uppvärmningen genom att byta till grön el och därmed börja värma hemmet med el. Vi köpte begagnade värme-element och kopplade helt enkelt dem i väggen och vred olje-elementen till noll. Det här fungerar som en tillfällig lösning men löser inte problemet med oljan – fortfarande värms ju varmvattnet i våra kranar med olja och resten av huset likaså!
Om du har den möjligheten är naturligtvis ett byte till ett förnybart värmesystem det mest miljövänliga och mycket möjligt det billigaste på lång sikt. Jag har inte mycket att säga som hyresgäst men försöker lite i alla fall genom mina el-element. Jordvärme är något jag tycker skulle vara underbart och hoppas det en dag kan bli sanning. Genom att ha ett miljövänligt värmesystem skapar man redan en stor skillnad för hemmets utsläpp och påverkan på miljön.
2. SE ÖVER DINA KVADRATMETRAR
Hycklaren jag har alltid sagt att jag vill bo litet men flyttade ändå hit upp, till en större lägenhet. Men att försöka se över sina kvadratmetrar och utnyttja dem till max är ändå fiffigt. Har man möjlighet att hyra ut ett extra rum antingen för kort- eller långtidsboende eller kanske hyra ut som förrådsutrymme till någon som behöver?
Alternativt kan man sänka temperaturen i de utrymmen man inte använder (men visserligen är det bästa att alla utrymmen används maximalt och faktiskt behövs). Ett verkligt grönt tips är att bo fler på samma ställe! Vill du ha en rumskompis, underhyresgäst eller sambo – så delar ni ju faktiskt på kvadratmetrarna och kan halvera era egna utsläpp från lägenheten.
3. INRED MILJÖSNÄLLT
Att inreda miljövänligt kan betyda många olika saker. Det jag menar är att så långt det går utgå från sådant man redan äger och verkligen fråga sig ifall man behöver något annat nytt. Ibland behöver man ju, det kommer vi inte ifrån. Men har man redan en gång ägt olika möbler eller småprylar är det sannolikt att man klarar sig med dem också i nästa lägenhet.
Att inreda miljösnällt kan vara att använda det som redan finns eller ta över ägarskapet av något efter någon annan eller t.ex. att sälja allt man inte använder och bo med minimalt få saker. Att inreda miljösnällt tycker jag att i grunden handlar om att undvika nyköp och bara införskaffa det som man faktiskt måste ha.
Att inreda så att man själv mår bra och trivs är också hållbart då det helt säkert inverkar på ens eget mående. De gånger jag bott så att jag inte gillat det jag sett runtomkring mig, har jag märkt hur det tagit över mitt humör. När vi mår bra är det också sannolikt att vi gör bättre miljöval, det lönar sig att tänka på sitt eget bästa.
4. SNÅLA MED ENERGI
Att alltid komma ihåg att släcka alla lampor då man lämnar ett rum eller hemmet, att vädra med öppet fönster en kort men effektiv stund och att aldrig låta kranar rinna då de inte används är enkla sätt att spara resurser. Dessutom har jag någon gång läst att det rekommenderas att sänka sin inomhustemperatur till 19 grader för att använda minimalt med energi på uppvärmning – utan att frysa.
Det var inte förrän då jag och killen blev tillsammans och han tipsade om detta, som jag började dra ut min datorsladd ur väggen när jag inte behövde den. Som jag förstått det, minskar det energiförbrukningen och förlänger batteriets livslängd. Att stänga av vattnet då man tvättar tänderna är ju en klassiker och att allt oftare tvätta kläder i 30 grader (och full maskin) i stället för 60, en annan klassiker. Det finns många sätt att snåla med energin hemma och det bästa av allt är att det sparar pengar!
Läs också:
– 21 sätt att spara energi i hemmet
5. VÄRM LÄGENHETEN UTAN ENERGI
Något man kan göra för att ytterligare spara energi, är att delvis klä sig varmt, delvis ha tjocka varma mattor på golven och genom att täta fönster och dörrar! Icke-täta fönster och dörrar gör det betydligt kallare inomhus vilket också automatiskt pressar värmeelementen att jobba hårdare. Att täta fönster är busenkelt och det enda man behöver köpa för det (gummilisterna), hittas på t.ex. Bauhaus och säkert också de flesta andra butiker som säljer produkter för hemmet.
6. SE ÖVER DINA MASKINER
Begagnat kanske inte alltid är bäst i allting – försök gärna ersätta icke-fungerande köksmaskiner med energisnåla nya. Vitvaror kan faktiskt behöva vara nya ibland, även om vi gärna håller oss kvar vid gamla prylar och maskiner.
7. TÄNK LÅNGSIKTIGT VID EVENTUELLA RENOVERINGAR
Det kan ses som snabbt och billigt att välja t.ex. plastmattor eller material som osannolikt håller eller ser vackra ut länge – men har man möjligheten att välja kvalitet tror jag själv att det lönar sig. Starka slitagetåliga material såväl på väggar och golv som på möbler är att föredra. Jag tänker alltid osökt på min soffa som då den köptes kändes så dyr (680 € efter rabatt) men som i januari 2021 fyller 8 år och fortfarande ser så gott som ny ut. Det var en stor summa för mig att lägga ut men idag är jag så glad över det för den är världens bästa och bekvämaste soffa i ett tyg som verkligen tål mycket.
Jag förstår att det inte alltid är möjligt att lägga ut större summor. Om man ändå har den friheten att välja, då rekommenderar jag det verkligen. Hellre ett ordentligt bord redan från början istället för ett som håller något år innan det är dags att byta ut.
8. KEMIKALIEKOLLA DITT HEM
Både för sin egen hälsas skull och för att det gynnar både vattensystem och -drag och miljön i allmänhet, lönar det sig att kemikaliekolla sitt hem. Går det att byta ut det vanliga schampot mot ett miljövänligare alternativ? Eller undvika mikroplaster i olika badrumsprodukter, alternativt tvätta kläder med biologiskt nedbrytbara produkter?
Lyckligtvis börjar marknaden för dessa mer miljövänliga alternativ bli mycket bättre jämfört med för 10 år sedan och nätet svämmar nästan över av den stora valmöjligheten. Själv använder jag Ole Hyväs produkter att tvätta hår och kläder med.
9. MINSKA DITT AVFALL
Efter mina nästan 3,5 år enligt zero waste-livsstilen och det faktum att jag slutade med det, har avfall och funderingar kring det känts lite långt borta för mig. Det blev ett sådant fokus på petitesser med zero waste, att det bländade mig från att se helheten och det viktiga. Men vi får ändå inte glömma att inte allt med att minska sitt avfall är petitesser.
Husbyggen och renoveringar kan orsaka enormt mycket avfall och bl.a. där tycker jag det är viktigt att ta i beaktande hur man behandlar restmaterialen från stora projekt som dessa. Då Åbo stad rev upp trottoaren utanför mitt jobb i somras, sparade de inte en enda sten utan ersatte dem med nya fastän de gamla fortfarande hade fungerat. Det är sådant som orsakar avfall!
Då man river ner hus kan det vara väldigt svårt att ta tillvara på eller återbruka material (en orsak varför det är viktigt att noggrant fundera över materialval på lång sikt) och då man byter ut hela köket mot ett nytt uppstår ytterligare utmaningar. Vi måste fokusera på denna typ av avfall, det enorma avfallet som uppstår vid stora förändringar som t.ex. renoveringar. Där kan man göra stor skillnad.
Det går att köpa hela begagnade kök. Likväl kan man sälja sitt eget kök till någon som vill ha – eller ge bort gratis. Att först se om det är en möjlighet, kan vara ett enkelt steg till en stor skillnad i avfallsmängden. En skräppåse hit eller dit är som en droppe i havet jämfört med att skrota ett helt kök eller gamla möbler som går att reparera. Då vi minskar mängden avfall genom att rädda eller ta tillvara istället för att slänga och köpa nytt – kan vi spara många resurser, pengar och minska mängden utsläpp från såväl avfallshantering som nyproduktion.
Det var några av många sätt att göra hemmet miljövänligt – listan kunde göras lång. Här får du ännu en summering på det vi talat om idag:
CHECKLIST: SÄTT ATT GÖRA HEMMET MER MILJÖVÄNLIGT
– Var okej med hemmets skavanker, du behöver inte ha ett felfritt hem!
– Värm helst ditt hem med en förnybar energikälla, ett effektivt sätt att göra hemmet miljövänligt!
– Utnyttja hela ditt hem, alla vrår och kanter, maximalt.
– Ta i beaktande vad du redan äger från förr och tänk gärna återbruk och loppis gällande inredning.
– Var en energisnålare och stäng kranar, lampor och maskiner som inte används.
– Dra ner temperaturen inne och klä dig istället varmt, samt använd varma mattor på golven.
– Försök ersätta halvtrasiga energislukande maskiner med nyare mer energisnåla sådana.
– Välj hållbara långvariga material vid renoveringar.
– Kemikaliekolla ditt hem och köp gärna miljövänliga tvättmedel m.m.
– Minska ditt avfall genom att ta tillvara allt material som går vid möbeluppdateringar och t.ex. köksrenoveringar.
Har du fler tips på sätt att göra hemmet mer miljövänligt?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats september 28, 2022
6
Skräpsorteraren says
Hej! Efter den dipp i ork och energi känner jag äntligen att jag hittat tillbaka till mitt driv för att leva allt mer miljövänligt, och med det sagt, vill jag tacka dig för din blogg! Dina kloka tankar och råd har gett och fortsätter ge mig inspiration till att varje dag med små medel leva allt mer miljövänligt. Jag har nyligen flyttat till en ny lägenhet som möjliggör skräpsortering på helt ny nivå än min tidigare lägenhet – och det har gjort en märkbar skillnad i mitt egna psykiska mående! Jag är så glad att jag har fått möjligheten att sortera mitt skräp! Hurra.
Hur som helst, förutom att berömma dig för din blogg och hurra för mitt eget skräpsorterande, så jag har jag en fråga till dig. Jag funderar på att börja uppdatera en av den enligt mig viktigaste platsen i ett hem: sängen! Jag har nu för första gången i mitt liv råd att ens spara pengar till att satsa och investera i bättre (d.v.s. miljövänligare) sängkläder. De sängkläder jag har hänger såklart med i fortsättningen, tills den dagen då de fungerar bättre som städtrasor. Efter en del svammel ska jag nu KOMMA TILL SAKEN. Täcken och dynor: vad borde man tänka på? Känslan av duntäcke är oundvikligen fantastisk, MEN jag vill försäkra mig om att mitt framtida eventuella duntäcke har tillverkats på sådana villkor som jag kan acceptera. Nu har jag gjort lite research, och t.ex. det finländska företaget Joutsen gör duntäcken och kuddar, men med dun från Europa. Då finns det ju transportsträckor att ta i beaktande och faktum är att även om EU kräver goda levnadsvillkor för fåglarna och inte tillåter djurplågeri så misstänker jag starkt att det ändå förekommer. Eller är det dumt att ens nämna duntäcken i en sådan här diskussion på grund av självklara etiska skäl?
Det jag söker är bara tankar och diskussion om ämnet. Vad tänker du? Vad är det mest miljövänliga i en säng?
julia says
Hej Alexia och tusen tack för dina fina ord, det här betyder så mycket för mig skall du veta <3 och vad många kloka funderingar du gjort gällande sängen! Tror det finns massor i dessa inte lika omtalade industrier som skulle vara bra att veta - det pratas ju massor om t.ex. kläder och deras ursprung men sällan har jag sett något nämnas om t.ex. sängar. Så helt super att du nu är inne på det och vill välja etiskt!
Sedan måste jag tyvärr säga att jag inte själv är särskilt insatt i just det här, en dag kommer jag säkert att komma till att behöva uppdatera min säng och dynor m.m. också men just nu inte, vilket gjort att jag inte funderat mycket på det ännu. Just det här med dun har ju sina fördelar och nackdelar men jag tror inte heller att vi behöver helt och hållet bojkotta dundynor och -täcken, det finns helt säkert företag därute som faktiskt funderar över djurens välmående i processen eller t.ex. använder återbrukat dun. Alla företag gör säkert inte helt oskyldiga val men jag tror nog att det också finns av de snällare företagen någonstans därute. Och jag tror också som du säger att det säkert kan finnas en mörk sidan också trots olika EU-direktiv m.m., det är ju så krångligt. Ett företag säger att det är hållbart på olika sätt men kanske inte tar allt i beaktande (och sedan tror jag det kan vara väldigt svårt rent praktiskt att faktiskt hitta en produkt som är 100% etisk och hållbar ur alla synvinklar, vilket kan vara bra att minnas - var inte för hård mot dig själv i valet för då blir det säkert ganska svårt tyvärr <3).
Något jag tycker är en annan intressant diskussion är hur det i längden påverkar ens hälsa om man bojkottar dun t.ex. men istället väljer dynor tillverkade av plast (t.ex. Finlayson har sådana gjorda av gamla PET-flaskor) - är det hälsosamt att varje natt sova på plast och ha det så nära huden? Ur ett sådant perspektiv kunde alltså något som dun vara nyttigare för en själv - men där kommer djurrättsfrågan in. Mer plast i våra sänggrejer skulle å andra sidan antagligen kräva färre resurser att tillverkas - t.ex. är ju tyvärr bomull en så törstig växt som kräver mycket vatten för att odlas. Ett företag jag nu hittade heter "Villa ja peite" och använder endast naturliga material i sina sänggrejer - t.ex. finsk lammull. Jag har hört att det finns sätt att ta tillvara på lammull som inte skall stressa och på så vis pina djuren och eventuellt kunde det ju då vara ett relativt hållbart alternativ - spec med tanke på att jag vågar tro att lammullsprodukter tål långtida användning. Spekulationer hehe men känns som att det skulle vara logiskt. Villa ja Peite skriver att de använder ull som är en restprodukt ur lammköttsindustrin (https://villajapeite.fi/collections/suomivilla-tuotteet). Där kan man igen hitta två sidor av det – är det bättre att ta tillvara på allt eller är man då med och stöder lammköttsindustrin. Å andra sidan tänker jag (som det står i länken jag klistrade in i förra meningen) att det ju är bra att man nu äntligen FÅR använda ullen som kommer ur denna industri, förut gick det inte och då gick den ju helt enkelt till spillo alltid. Inser när jag skriver allt det här att det finns en miljon frågor och jag lyckas inte svara på en enda haha.. men är helt superglad att du tar upp det här! Det är ju en ganska intressant grej att fundera över. Kanske en tumregel kunde vara att köpa från familjeföretag/små företag där det (eventuellt) är enklare att få kontakt med dem och faktiskt få veta hur hela processen går till. Om inte de kan svara på det är det ändå bra att man öppnar upp till den här diskussionen och visar att man bryr sig om hela kedjan och hur den ser ut.
Ännu som svar på sista frågar om vad jag tycker är det mest miljövänliga.. bra fråga. Kanske är madrassen den allra största delen av en säng, den är ofta tjock och bred och innehåller (kanske?) mer material än dynor och täcken – i så fall kanske den är allra mest ”avgörande” pga sin storlek. Redan att kunna välja att en av dessa (dynor, täcken, madrass) är mer hållbart producerad (gällande etik, miljö och hur slitagetålig produkten är), är ju redan ett stort och fint steg!
Jag hoppas att det här på något sätt kunde hjälpa dig fast jag själv var full av frågor 😀 det är en svår men intressant diskussion. Du får jättegärna höra av dig om du hittat något företag som känns extra bra i de här frågorna. Ha en superfin helg, kram!