
Häromdagen tog jag en promenad i mitt närområde och upptäckte en massa nypon! Inte endast är de vackra att se på, de är tydligen också väldigt nyttiga och så klart gratis att plocka. Superfood mitt i staden, blir det bättre än så? Nu har jag äntligen testat att göra eget nyponpulver som kan användas i nyponsoppa, smoothies, på gröt och exempelvis i hemgjord hudvård.
Att plocka och göra eget nyponpulver själv visade sig vara ett kul projekt som lämpar sig perfekt i höst då dagarna blir kallare och mörkret kommer tidigare. Jag rekommenderar varmt att testa, för att fylla skafferiet med nyponpulver inför vintern.



Gör eget nyponpulver
1. PLOCKA NYPON
Att plocka nypon är inte svårt men det rekommenderas att ha med sig ett par trädgårdshandskar. Har man otur kan busken stickas lite. Välj så klarröda nypon som möjligt och sådana som varken är mosiga eller för hårda. Jag hittade mina nypon i en backe intill hemmet – håll ögonen öppna för nypon nära dig!
2. SKÖLJ OCH RENSA NYPONEN
Skölj nyponen under vatten och rensa dem sedan. Skär bort stjälkar och blomfästen och halvera sedan nyponen. Du kan dra bort luddet om du vill men framförallt eventuella dåliga (ruttna/mögliga) delar. Kärnorna kan bli kvar.


3. PLACERA NYPONEN PÅ EN UGNSPLÅT MED BAKPLÅTSPAPPER
Ställ ut dina rensade halverade nypon på en ugnsplåt med papper och ställ i ugn på lägsta temperatur (jag hade 50 grader). I ugnen får de sedan stå i flera timmar, mina stod i sex timmar samt eftervärmen. Ugnen torkar nyponen så de sedan kan pulveriseras. Har du en torkugn fungerar det allra bäst.
BRA ATT TÄNKA PÅ
Att ha ugnen på i sex timmar har naturligtvis sina nackdelar – kostnader och miljö. Du kan också torka nyponen i rumstemperatur eller nära något varmt, t.ex. en vedspis. Den här metoden är hur som helst långsammare och det kan till och med ta upp till flera veckor innan nyponen torkat. Resultatet är dock det samma. Om du ändå väljer ugnen, lönar det sig att samtidigt torka annat, så som t.ex. tunna äppelringar.


4. MIXA NYPONEN MED FRÖN I EN BLENDER, HUSHÅLLSMASKIN ELLER KAFFEKVARN
Nör nyponen torkat, är det dags att mala dem. Allra bäst fungerar en kaffekvarn, då den är stark nog att också mala fröna. En vanlig blender eller hushållsmaskin är sannolikt inte tillräckligt stark för det och därför behöver fröna silas bort efteråt. De är ätbara men väldigt hårda.


Med nyponpulver kan man enkelt få i sig nyttigheter då man använder det i smoothies eller yoghurt eller till exempel gör nyponsoppa! Det här pulvret gör sig dessutom fint som gåva i vinter, kanske på julen? Så nu tycker jag absolut att du skall ta en promenad och se dig omkring ifall du råkar hitta en eller flera nyponbuskar någonstans. Berätta gärna om du testar att göra eget nyponpulver också!
Läs också:
– Snabbt recept på nyponsoppa
Vad brukar du göra med nypon?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats augusti 14, 2023
19
Jag brukar göra nyponsoppa med en gnutta kanel i. Blir mycket rödare, och smakrikare, än pulvret från halvfabriktatet. Dock har jag mer ovala nypon här, som verkar vara en annan sort än de tjockare runda. Men smakar nypon ändå, och det bästa av allt är att om frost inte kommer på sydliga breddgrader så håller nyponen på buskarna över hela vintern för mig att plocka! Naturens kylskåp!
Hej Tova och sorry för lite sent svar! Flyttade hela lägenheten en våning upp de senaste dagarna så det har inte varit mycket datortid:) men nu klar, skönt. Och TACK för tips, vad bra med kanelen! Jag tyckte min såg lite väl mörk ut när jag gjorde nyponsoppa, medan den på allas bilder sett så fin och orange ut. Och ja eller hur, så bra det där med att de går att plocka också på vintern, jag måste se till att göra det för jag misstänker att jag hinner konsumera upp mitt pulver ganska snart=)
Hej mina nypon blev svarta i ungnen, ska jag slänga dom? Mvh Irene
Hej Irene, vad bra att du hör av dig! Mina blev inte svarta så jag skulle säga att det kanske lönar sig att slänga tyvärr. Om de bränts måste de åtminstone slängas och vad jag vet borde de inte bli svarta.. mina höll en röd färg (kanske inte riktigt lika klar och fin som innan men ändå röd!). Synd att det blev så! Hoppas det lyckas nästa gång, kram!
Hejsan!
Här använder både jag och jycken nyponpulver varje dag.
Bra för hennes gamla leder. Och så får vi ju i oss c-vitamin, utan att köpa kosttillskott.
Fundera på att köpa en svamptork, (har 3st), funkar jättebra att torka örter och nypon i dom.
Tack för en intressant artikel. Hittar tyvärr inte karinevelinas recept längre☹️
Ohh låter härligt! Älskar att din hund också gillar det:) jag skall se om jag lyckas hitta en uppdaterat länk för Karinevelinas recept! Hoppas hon inte tagit bort sin fina hemsida. Kram!!
Det är mycket bra att blanda i hundmaten om den lider av.ngn form av rematiskt eller till Dig själv. Jag brukar även göra marmelad vilket är jättegott.
Tack Birgitta för ett bra tips! Skall hålla det i minnet.