Kuppis koloniträdgård är fin – och måste bevaras! (skriv under)

juli 14, 2020 2 Comments

Strax intill jätten K-Citymarket i Kuppis i Åbo, finns en alldeles underbar plats. En plats där kring 60 små stugor står på rad, där otaliga äppelträd bär frukt och blommor finns vart man än tittar. Kuppis koloniträdgård är en oerhört vacker plats, ett grönt kvarter som för dem som huserar där inte går att sätta värde på. Det är en annan värld än resten av stadsmiljön och en plats som man enkelt blir förälskad i.

När jag hörde att Kuppis koloniträdgård hotas att försvinna, slog mitt hjärta volter. Arga, ledsna, frustrerade volter. Då jag sedan besökte platsen första gången för några veckor sedan, blev volterna kraftigare. Vi kan inte låta det här försvinna, vi kan inte ta bort något sådant här ur en redan ganska betonglik stad. Att tomtens hyreskontrakt tar slut 2025 får inte ske, Kuppis koloniträdgård bör bevaras.

Jag traskade runt där med killen min och var så lycklig. Tänk att något sådant här ens existerar. Det var som att vara tillbaka i Christiania i Köpenhamn, där folk får leva sina liv på sitt eget vis. Där naturen är nära och där man på riktigt lever mysigt i en så så så lummig miljö. Det här kvarteret kan vara bland det grönaste jag någonsin sett. Att tänka att de personer som har stugor där inte längre skulle få vara där, är hjärtskärande. Det är också GALET att något sådant skulle ske! Galet, verkligen.

Jag saknar naturen nästan alltid då jag inte är i den. Under vintrarna när slasket gör att man inte vill ut, skriker mitt inre efter skogsmiljöer. Jag behöver få se på något grönt, komma bort från ljudföroreningar och bara vara i naturen. Att bo i Åbo eller vilken som helst annan lite större stad, innebär nästan alltid att naturen fått flytta lite längre bort. Ju mer stad, desto mindre natur. Människan behöver naturen och det är egentligen det enda “normala” för oss. En stadsmiljö är något konstgjort och inte något våra hjärnor nödvändigtvis är menade att hantera. Vi är en del av naturen och då borde också den få vara en del av våra liv. Bara därför, behöver vi bevara denna fina plats.

I flera artiklar jag läst om Kuppis koloniträdgård, är det många av dem med stugor där som känner sig frustrerade över att platsen är hotad. Personer med hektiska jobb som måste få åka ut hit för att andas och bara vara, ser stället som rena terapin. Kuppis koloniträdgård är nog bland det viktigaste vi har i Åbo. Gröna områden renar också luften och är därför hälsosamma för vem som helst som bor i stadsmiljö, även om de inte själva vistas i koloniträdgården. Jag är rädd för vad Åbo stad kommer låta bygga på denna tomt ifall den inte fortsättningsvis får agera koloniträdgård. Med K-Citymarket alldeles intill, skulle jag inte bli förvånad om ännu ett flervåningsbostadshus byggs. Vi behöver inte fler sådana och helt ärligt, det vet säkert också beslutsfattarna.

Om du bor i Åbo eller har vägarna förbi, besök Kuppis koloniträdgård! Strosa runt längs de små stigarna och besök någon av gårdarna ifall de har en skylt att man får komma. Njut av det gröna, det är det bästa vi har.

Nu kan även du vara med och kämpa för att Kuppis koloniträdgård skall bevaras. Skriv under på adressit.com och kom ihåg att därtill ännu bekräfta din underskrift genom att gå till länken som skickas till din e-postadress efter att du skrivit under. Viktig del i det hela!

Tack för att också du vill göra skillnad. Stor kram!

Pst. Jag jobbar väldigt mycket och har haft en hel del program om helgerna på sistone, så FALKAs uppdatering lider en aning. Men jag finns här och kan snart uppdatera oftare igen! Försvinner ingenstans!

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin
Pinterest

2 Comments

 • Johanna juli 29, 2020 at 14:27

  Hej! Tack för att du sprider information om det här! Kuppis koloniträdgård är jättefin och det byggs så mycket på många olika ställen i Åbo så det kan inte vara absolut nödvändigt att förstöra just detta område. Sådana ställen inspirerar många och är en viktig del av både stadskultur och biologisk mångfald i en stad. Man skulle ju kunna höja Citymarket-byggnaden med några våningar och bygga bostäder där i stället 🙂

  • julia juli 30, 2020 at 10:27

   Tack Johanna! Visst är det otroligt att de känner att de måste bygga något just där! Kul att du är glad att jag skrivit om det <3 Koloniträdgården är verkligen otroligt fin och framförallt viktig! Både för dem som har det som sin egen plats men också för vår planet och stadsmiljön. Jag funderar på att ännu maila Åbo stad för jag ser liksom ingen logik överhuvudtaget i att det byggs ännu mer.. men ja, att bygga ovanpå CM är ju inte en dålig idé 😉

  Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×