FIKSURUOKA – kämpar mot matsvinnet i Finland

september 30, 2019 1 Comment

Det här inlägget är ett betalt samarbete med Fiksuruoka

Hej på er! Idag känner jag mig jätteglad. Mitt ugnsfärska samarbete är nämligen med Fiksuruoka, som är top 1 av intressanta företag för mig just nu! Blev varm inombords då jag insåg att de på riktigt säljer mat som annars skulle slängas – och det till otroligt förmånliga priser. Min kille beställde förra gången hem godis för 0,01 €, folket!! 0,01 €!!! Aldrig sett en så lycklig person?

En låda full av godsaker. Ett mörkrostkaffe också, man tackar.

På Fiksruokas hemsida kan man läsa mer om matsvinn och dess miljöpåverkan, som t.ex. att matsvinn i Finland påverkar Östersjön negativt och att allt man gjort för att producera mat (odla, transportera, förpacka etc) är i onödan om det hamnar i soporna. Det här är ju inte billigt för en själv heller! När du köper av FR kan du alltså rädda mat billigt, vilket är så bra tycker jag. STOR slagkraftig high five till människor som vill jobba för sådant här.

Torkade tranbär på min morgonfrulle.

Och kan vi förresten ta oss en liten stund och se på detta: en kladdkaksmix för 0,01 €! På samma sätt som med Haribo-påsen, har Fiksuruoka kampanjer där vissa utvalda produkter PÅ RIK-TI-GT är en cent styck. Var ju liksom tvungen att slå till : ) en god kaka jag åt då jag behövde lite kärlek.

Hos dem hittar du så kallad blandmat men också veganskt, ekologiskt och glutenfritt. Dessa är dessutom lätta att hitta då det förutom kategorier för varje sorts mat (t.ex. “pasta, ris och gryn”) också finns kategorier för specialdieter där allt samlats på ett ställe. Enkelt att navigera sig fram. Här ser ni en god mat jag slängde ihop på 100% Fiksuruoka-produkter: glutenfri kikärtspasta med lite vegansk bolognese.

För att dra ner din hunds eller katts ekologiska tassavtryck, kan man dessutom hitta mat lämplig för dessa krabater på sidan. Fantastiskt, va? Beställde inget sådant själv då vår lilla fortfarande bara får äta valpvänligt men håller det i minnet för framtiden. Vad många inte vet eller tänker på är att husdjur kan ha ett stort ekologiskt avtryck – men genast genom att välja mat som inte längre säljs i butikerna kan man faktiskt minska på det.

Vad mer har jag beställt hem? Lite havremjölk med lång hållbarhet, linskakor, hälsosamma torkade tranbär och blåbär att sprinkla över min frullegröt, kaffe, choklad, polenta (omg yesss), naanbröd. Fiksuruoka är så varierat och attans bra. De säljer sådant som inte behöver vara i kallt och som har lång hållbarhet (lång också oberoende av datumet). Världens grej? De säljer t.o.m. sådant där datumet passerat! Och det förvånade mig positivt att Evira tydligen sagt att man faktiskt får göra det. Läs mer om det här (på finska).

Fiksuruoka är BÄST. Jag rekommenderar det här till exakt alla som känner att de vill testa och bor i Finland. Vilken ypperlig idé, eller hur? Är lite halvkär liksom, vill vara inne på hemsidan hela tiden hehe. Alla beställningar över 35 € ger gratis frakt. För mycket pengar? Köp då tillsammans med någon annan! För en gångs skull kan jag med gott samvete faktiskt säga: Happy shopping! Gå till deras hemsida genom att klicka här. KRAM

1 Comment

 • […] Mitt förra samarbete med mer info om Fiksuruoka, hittar du HÄR. […]

 • Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×