Jag hörde om något som kallas ”blomkålsris” när jag var liten och mina föräldrar körde på en LCHF-diet i ett tag. Tyckte det lät skittråkigt, haha. Vadå blomkålsris. Blomkålsmos lät i och för sig ännu värre. Men för att jag hur som helst märkt att jag själv kan må ganska dåligt av pasta och veteprodukter överlag, försöker jag ibland hitta alternativ.. och det här tog mig, komiskt nog, med storm! Blomkålsris går så snabbt att göra och det är dessutom gott! Inte alls så tråkigt och blomkåligt som det lät för 15 år sedan. Tänkte därför slänga in detta barnsligt enkla recept på blomkålsris också här på Falka, för vem som helst som vill och behöver.
Blomkålsris – recept
DU BEHÖVER:
– ett blomkålshuvud, gärna med tillhörande blad
– lite salt
– 1 msk smör eller olja
GÖR SÅ HÄR:
Skölj blomkålshuvudet och ta bort eventuella blad. Hacka bladen i mindre bitar och lägg åt sidan. Bryt sedan blomkålshuvudet i mindre bitar och lägg i en hushållsmaskin med kniv (blender fungerar säkert också). Kör ca 30 sekunder eller tills blomkålen ser ut som ett ris eller vit couscous. Lägg i lite salt efter smak och mixa en stund till. Klicka i smör eller olja i en stekpanna och stek bladen en stund. Lägg därefter i blomkålsriset och stek några minuter till. Klart!
Blomkålsris passar helt perfekt med t.ex. palak paneer som jag testade häromdagen. Passar som tillbehör till grytor, i sallader och paella osv osv osv. Jag vågar påstå att användningsområdena är nästan lika många som för riktigt ris eller couscous – men utan couscousets gluten som kan ge magknip. Ett tips från mig bara, så här på en vanlig onsdag. Billigt, enkelt, snabbt och inhemskt. Älskar!
Läs också: goda sätt att rädda äpplen i år (höstaktuell text!)
Har du någon gång testat blomkålsris? Vad tyckte du?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Pinterest
Artikeln har uppdaterats mars 11, 2021
5
Lämna ett svar