Det här inlägget är ett betalt samarbete med Fiksuruoka för att skapa mindre matsvinn.


FIKSURUOKA har redan ett bra tag varit ett av mina favoritföretag att husera i Finland.
Med målet att ha mindre matsvinn i vårt land och samtidigt kunna ge kunder mat till bra pris, känns som bland det mest etiska att göra. Det finns så många personer som kämpar för att ha råd med mat och ändå slängs fullständigt ätbar sådan bort dagligen i både hushåll, butiker och restauranger.
Fiksuruoka räddar mat som riskerar att hamna i soporna i olika större butiker och säljer dem i stället direkt till kunden, förmånligt. Maten är alltid i gott skick och ofta kan t.o.m. bäst före-datumet ligga långt fram. Idag presenterar jag bl.a. ett paket havrekakor som kostade 0,01 €. Jag var pirrigt glad då jag hörde om dem förra hösten och är oerhört ivrig att nu göra mitt tredje samarbete med dem. Då så, ska vi se!

För att minska företagets eget utsläpp, förlänger Fiksuruoka nu livslängden på en ca 8 ha stor skog genom att skjuta fram nerhuggningen av dem.
Enligt Fiksuruokas beräkningar kompenserar det här beslutet de utsläpp de själva orsakar i sin verksamhet. Många företag marknadsför sig som etiska och hållbara om en sak de gör uppfyller kraven och därför lyfter jag verkligen på hatten åt Fiksuruoka som ser på sin verksamhet som större än endast kampen mot matsvinn.
På sin hemsida berättar de också att en hel tredjedel av all mat i världen slängs bort. När mat produceras, transporteras, förpackas m.m. och sedan slängs – har allt arbete för maten gjorts i onödan. I den här texten hittar du därför också tips på hur du kan undvika matsvinn hemma.


I min låda hos Fiksuruoka fanns bland annat detta. Mina billiga havrekakor, en jättegod vegebolognese, chili con ärter från VegeSun och rödbetslatte! Jag gillar mattrender och går därför igång på att testa nya kombinationer. I våras var det guldmjölk (havremjölk och gurkmeja) och nu blev det denna rödbetslatte.

Latten var god! Tror den är helt perfekt en kylig höstmorgon då man huttrar vid frukostbordet. Jag längtar efter de där krispiga morgnarna och att allt blir så mysigt just den tiden på året.


Utöver det, beställde jag också en 2,5 kg stor burk tomatkross och en burk underbart god ramslökspesto av Fiksuruoka. Ett av de enklaste och snabbaste recepten på god tomatsoppa innehåller bara tre ingredienser + kryddor och jag tänkte att vi kan testa göra den idag. Passar extra bra nu inför hösten, inte sant?
VEGANSK TOMATSOPPA MED RAMSLÖK
För 4 portioner
DU BEHÖVER:
– 1,5 l tomatkross
– 4 msk eller 110 g ramslökspesto
– 2,5 dl havregrädde
– 2 tsk salt
– 1 msk sötning
– peppar
GÖR SÅ HÄR:
Lägg tomatkrossen i en mixerkanna eller hushållsmaskin och kör slätt i ca 10 sekunder. Häll blandningen i en kastrull och kom också ihåg att slickepotta ner allting ur mixerkannan för att undvika svinn. Lägg i peston i kastrullen och låt koka upp. Häll därefter i havregrädden och rör om och smaka av med salt, peppar och sötning. Du kan använda stevia, socker, honung eller agave, beroende på vad du själv föredrar. Sötningen lyfter fram tomatsmaken bättre.
Servera med lite bröd och kanske några blad basilika till och njut! Den här veganska soppan är erhört god och framförallt enkel att tillaga. Jag serverade den med det speltbröd jag fick i min Fiksuruoka-låda.
PST! Om du, som jag, köper en så här stor tomatkross (2,5 kg) och inte hinner äta upp allt, lönar det sig att frysa in den i portionsstorlek! Häll upp i koppar, glasburkar eller lådor du råkar ha hemma och frys in. Enkelt att tina upp inför nästa soppa eller annan middag. Du hittar fler tips på hur man kan rädda matsvinn nedan.
PST 2! Något man kan göra med spelt- och annat bröd som hinner bli torrt innan man ätit upp allt, är t.ex. krutonger eller skorpor eller smulor för bakning!


I min låda full av svinnprodukter, fanns lite av allt. Havrekakor, rödbetslatte, tomatkross, pesto, vegebolognese, chili con ärter-sås, rödbetslatte och speltbröd.
Förutom detta brukar jag gilla att beställa mörkrostkaffe av Fiksuruoka för att det känns hållbarare så. Hellre matsvinnskaffe än nytt om det finns! Jag föredrar också att fylla på mitt skafferi med oljor från Fiksuruokas sortiment och nu och då har Berran fått en ny leksak eller godis därifrån, för de har faktiskt också produkter för hundar och katter! Hos Fiksuroka kan man också hitta underkläder och hygienprodukter med mer. Lönar sig att gå igenom allt och bunkra upp, billigt och miljövänligt! Men som alltid: köp bara om du verkligen behöver.

Vill du också rädda matsvinn? Nedan hittar du 10 enkla sätt att minska matsvinnet.
10 ENKLA SÄTT ATT MINSKA MATSVINNET:
1 – Placera den äldsta maten i ditt kylskåp och skafferi längst fram och nya bak.
2 – Frys in allt du vet att du just nu inte hinner äta upp – frys gärna in i portionsstorlekar så det är enklare att ta fram sedan!
3 – Gör soppor och grytor av mjuka grönsaker som morötter, palsternacka, gurka (ja, gurksoppa är en grej och smakar fantastiskt!) och rödbetor. Mjuk mat är inte automatiskt dålig.
4 – Gör konstiga rätter på rester – var inte rädd. Häromdagen avfrostade jag frysen och hittade en misslyckad majonnäs, bulgur och förra årets kantareller. Jag stekte ihop allting med lite salt och det blev otroligt gott!
5 – Gör en omelett på lite allt möjligt som behöver räddas ur kylen.
6 – Koka grönsaksbuljong på skal, rester, salt och kryddor och frys in för senare matlagning. Potatis-, morots-, lök- och t.ex. palsternackaskal går fint att använda!
7 – Ha dagar (eller veckor) då du endast använder sådan mat du hittar i kylskåp, frys och skafferi och köp inget nytt dessa dagar.
8 – Om du har äppelträd och god skörd – ta dem till ett musteri och gör must! Det är ett effektivt sätt att göra sig av med mycket äpplen och få must med lång hållbarhet i utbyte.
9 – Försök följa receptet, om möjligt. Så undviker du att maten smakar dåligt och eventuellt inte blir uppäten.
10 – klicka in dig på Fiksuruoka.fi och fynda mat som annars skulle slängas!
Du hittar också Fiksuruoka på Instagram.
Har du använt Fiksuruoka någon gång?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Artikeln har uppdaterats februari 20, 2023
4
Lämna ett svar