Det här inlägget är ett betalt samarbete med Fiksuruoka för att skapa mindre matsvinn.


FIKSURUOKA har redan ett bra tag varit ett av mina favoritföretag att husera i Finland.
Med målet att ha mindre matsvinn i vårt land och samtidigt kunna ge kunder mat till bra pris känns som bland det mest etiska jag vet. Det finns så många personer som kämpar för att ha råd med mat och ändå slängs fullständigt ätbar sådan bort dagligen, i både hushåll, butiker och restauranger. Fiksuruoka räddar mat som riskerar att hamna i soporna i olika större butiker och säljer dem i stället rakt till kunden, förmånligt. Maten är alltid i gott skick och ofta kan t.o.m. bäst före-datumet ligga långt fram. Idag presenterar jag bl.a. ett paket havrekakor som kostade 0,01 €. Jag var pirrigt glad då jag hörde om dem förra hösten och är oerhört ivrig att nu göra mitt tredje samarbete med dem. Då så, ska vi se!

För att minska företagets eget utsläpp, förlänger Fiksuruoka nu livslängden på en ca 8 ha stor skog genom att skjuta fram nerhuggningen av dem.
Enligt Fiksuruokas beräkningar kompenserar det här beslutet, den här verksamheten, de utsläpp de själva orsakar i sin verksamhet. Många företag marknadsför sig som etiska och hållbara om en sak de gör uppfyller kraven och därför lyfter jag verkligen på hatten åt Fiksuruoka som ser på sin verksamhet som större än endast kampen mot matsvinn. På sin hemsida berättar de också att en hel tredjedel av all mat i världen slängs bort. Det är som att köpa tre paket mjölk och placera det ena i soporna redan innan man vet hur det går – heltokigt. När mat produceras, transporteras, förpackas m.m. och sedan slängs – har allt arbete för maten gjorts i onödan. I den här texten hittar du därför också tips på hur du kan undvika matsvinn hemma.


I min låda hos Fiksuruoka fanns bland annat detta. Mina svinbilliga havrekakor, en jättegod vegebolognese, chili con ärter från VegeSun och rödbetslatte! Jag är lite av en mattrendperson och älskar att testa lite halvunderliga nya kombinationer. I våras var det guldmjölk (havremjölk och gurkmeja) och nu blev det denna rödbetslatte.

Latten var god! Tror den är helt perfekt en kylig höstmorgon då man huttrar vid frukostbordet. Jag längtar efter de där krispiga morgnarna och att allt blir så mysigt just den tiden på året.


Jag beställde också en 2,5 kg stor tomatkross och en burk underbart god ramslökspesto av Fiksuruoka. Ett av de enklaste och snabbaste recepten på väldigt god tomatsoppa innehåller bara tre ingredienser + kryddor och jag tänkte att vi kan testa att göra den idag. Passar extra bra nu inför hösten, både färgmässigt och för att hösten är en sopptid.
Vegansk tomatsoppa med ramslök
För 4 portioner
Du behöver:
– 1,5 l tomatkross
– 4 msk eller 110 g ramslökspesto (eller mer! varför inte)
– 2,5 dl havregrädde
– 2 tsk salt
– 1 msk sötning
– peppar
Gör så här:
Lägg tomatkrossen i en mixerkanna eller hushållsmaskin och kör ca 10 sekunder tills klumparna försvinner. Häll den sedan i en kastrull och kom också ihåg att slickepotta ner allting ur mixerkannan, så inget svinn föds. Lägg i peston i kastrullen och låt koka upp. Häll i havregrädden och rör om och smaka sedan av med salt, peppar och sötning. Du kan använda stevia, socker, honung eller agave, beroende på vad du själv föredrar. Sötningen lyfter fram tomatsmaken bättre och behövs därför.
Servera med lite bröd och kanske några blad basilika till – och njut! Oerhört gott och framförallt enkelt. Jag serverade soppan med det speltbröd jag fick i min Fiksuruoka-låda.
PST! Om du, som jag, köper en så här stor tomatkross – 2,5 kg – och inte hinner äta upp allt, lönar det sig att frysa in den i portionsstorlek! Häll upp i koppar, glasburkar eller lådor du råkar ha hemma och frys in. Enkelt att tina upp inför nästa soppa eller annan middag. Du hittar fler tips på hur man kan rädda matsvinn nedan.
PST 2! Något man kan göra med spelt- och annat bröd som hinner bli torrt innan man ätit upp allt, är t.ex. krutonger eller skorpor eller smulor för bakning!


I min låda full av svinnprodukter, fanns alltså lite av allt. Havrekakor, rödbetslatte, tomatkross, pesto, vegebolognese, chili con ärter-sås, rödbetslatte och speltbröd.
Förutom detta brukar jag gilla att beställa mörkrostkaffe av Fiksuruoka för att det känns hållbarare så. Hellre matsvinnskaffe än nytt, om det finns! Jag föredrar också att fylla på mitt skafferi med oljor från Fiksuruokas sortiment och nu och då har Berran fått en ny leksak eller godis därifrån, för de har faktiskt också produkter för hundar och katter! Vilket ju är perfekt, med tanke på att husdjur tyvärr kan ha ett rätt stort ekologiskt fotavtryck. Hos Fiksuroka kan man också hitta underkläder och hygienprodukter med mer. Lönar sig att gå igenom allt och bunkra upp, billigt och miljövänligt! Men som alltid: köp bara om du verkligen behöver.

Vill du också rädda matsvinn? Nedan hittar du 10 enkla sätt att minska matsvinnet.
10 enkla sätt att minska matsvinnet
1 – Placera den äldsta maten i ditt kylskåp och skafferi längst fram och nya bak.
2 – Frys in allt du vet att du just nu inte hinner äta upp – frys gärna in i portionsstorlekar så det är enklare att ta fram sedan!
3 – Gör soppor och grytor av mjuka grönsaker som morötter, palsternacka, gurka (ja, gurksoppa är en grej och smakar fantastiskt!) och rödbetor. Mjuk mat betyder inte automatiskt dålig.
4 – Gör konstiga rätter på rester – var inte rädd. Häromdagen avfrostade jag frysen och hittade en misslyckad majonnäs, bulgur och förra årets kantareller. Jag stekte ihop allting med lite salt och det blev helt otroligt gott. Nästan så jag funderar på att göra om det med avsikt och utan rester och skapa något otroligt.
5 – Gör en omelett på lite allt möjligt som behöver räddas ur kylen.
6 – Koka grönsaksbuljong på skal, rester, salt och kryddor och frys in för senare matlagning. Potatis-, morots-, lök- och t.ex. palsternackaskal går fint att använda!
7 – Ha dagar (eller veckor) då du endast använder sådan mat du hittar i kylskåp, frys och skafferi och köp inget nytt dessa dagar.
8 – Om du har äppelträd och god skörd – ta dem till ett musteri och gör must! Det är ett väldigt effektivt sätt att göra sig av med mycket äpplen och få must med lång hållbarhet tillbaka.
9 – Försök följa receptet. Jag har varit tvungen att slänga en del mat i mitt liv bara för att det blivit så äckligt då jag experimenterat lite för mycket.. så försök följa recepten, det lönar sig.
10 – klicka in dig på Fiksuruoka.fi och fynda mat som annars skulle slängas!
Du hittar också Fiksuruoka på Instagram.
Har du använt Fiksuruoka någon gång? Visst är det fantastiskt!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin‘
Pinterest
Leave a Reply