Vegansk nudelwok med jordnötssmör

juni 2, 2020 No Comments

Det här är min absoluta favoriträtt nuförtiden, nämligen vegansk nudelwok med jordnötssmör! Den är enkel att slänga ihop på ca 20 minuter, den är god som fanken och full av bra ämnen och mycket grönsaker. Och lär man sig receptet på såsen, så kan man egentligen hela receptet utantill! Nudelwoks är perfekta grönsaksparadis, släng i lite vad du råkar ha och det blir gott oberoende. Du kan med fördel byta ut någon grönsak eller lägga till en tredje. Testa dig fram!

Orginalreceptet och inspirationen kommer härifrån.

Du behöver:
200 g ramennudlar (äggnudlar fungerar också om rätten inte behöver vara vegansk)
½ rödlök eller annan lök, gärna lökblast
2-3 paprikor i gult, rött, grönt
2 medelstora morötter
3 msk salt jordnötssmör (gärna rumstempererat för att underlätta)
1,5 msk sojasås
1,5 msk sesamolja
1 msk tabasco
saften från en lime
½ msk agavesirap
en skvätt olja för stekning
eventuellt cashewnötter och koriander

Instruktioner:
Hacka och stek löken i olja (tips! jag använder gärna den olja som kommer med de soltorkade tomater jag brukar köpa, den fungerar finfint). Skär upp paprikorna i stavar, skala moroten och skär även den i stavar. Släng i dessa tillsammans med löken i stekpannan och dra ner värmen en aning. Lägg vatten och lite salt i en kastrull och låt koka upp. Undertiden slänger du ihop en sås på jordnötssmöret, sojasåsen, sesamoljan, tabascon, limesaften och agavesirapen. Lägg dessa i en glasburk med lock och skaka tills allting blandats. Lägg nudlarna i det kokande vattnet och koka någon minut tills al dente. Häll ut vattnet, släng ned nudlarna i stekpannan och stek och blanda i 1 minut. Häll i jordnötssmörssåsen, blanda om ordentligt och servera med cashewnötter och koriander om du vill. MYCKET gott.

Tips! Jag brukar lägga allt i en riktigt stor skål och blanda om i den i stället då jag tycker att stekpannan ofta är för liten. Funkar bra och tillåter lite skvätt!

Det bästa med den här rätten är att bara väldigt få av ingredienserna är färskvaror och resten långlivade torrvaror och såser! Tar man då för vana att alltid ha morötter, paprika och några lime-frukter som färska hemma, samt lägger någon extra slant på övriga långlivade ingredienser, kan det här få fungera som en rätt man gör då man inte har annat hemma!

Har du också en god vegansk nudelwok vars recept du vill dela med dig av? Berätta gärna om den i kommentarsfältet nedan!

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin’
Pinterest

No Comments

Leave a Reply

Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

Kategorier

Follow

Senaste artiklarna

×