Är du intresserad av hållbarhet men har inte ännu läst eller hört särskilt mycket om ämnet? Då har du hittat rätt, för idag presenterar Falka en ABC i hållbarhet. Vad är hållbarhet egentligen och vad kan man göra för att leva hållbart?
Den här guiden fungerar naturligtvis också som en påminnelse för gamla rävar i ämnet. Dela gärna också artikeln med någon som kan vara intresserad!
ABC i hållbar utveckling
Vad betyder hållbarhet?
Hållbarhet är egentligen precis det det låter som – att få något att hålla i längden. Ofta tänker vi på ekologisk hållbarhet och att värna om naturen och djuren men begreppet är mer komplext än så. Också social och ekonomisk hållbarhet spelar viktig roll.
Det absolut mest hållbara är en kombination av ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet där dessa tre fungerar ihop och inte sker på bekostnad av någon av de andra. En industri kan till exempel vara vinstdrivande men det på bekostnad av människors hälsa och planetens välmående. En verksamhet kan vara väldigt ekologiskt och socialt hållbar men inte gå runt för att den helt enkelt inte får in tillräckligt mycket pengar.
Hållbarhet är en balansgång på många sätt och minst sagt komplicerat samtidigt som det aldrig är riktigt svartvitt. Kan det exempelvis vara ekologiskt hållbart att hugga ner skog för att installera vindmöllor? Hur kan vi förändra fast fashion-industrin men samtidigt se till att alla nuvarande arbetare inte blir arbetslösa? Frågorna är många och det är sannolikt att inte alla hörnstenar av en hållbar utveckling alltid kan uppnås – men försöka duger.
EKOLOGISK HÅLLBARHET
Ekologisk hållbarhet handlar om att arbeta för nu- och framtiden utan att det är på bekostnad av naturens, miljöns, klimatets och djurens välmående.
Ett exempel på att arbeta ekologiskt hållbart är att införa mer skolundervisning i ämnet för att väcka intresset hos fler. Ett annat alternativ är att producera energi på ett miljövänligt sätt eller skapa ett fungerande avfallssystem där material återanvänds i större grad. Ekologisk hållbarhet kan också innebära att förbjuda vissa ämnen, produkter eller material som förstör miljön eller att skapa bättre sätt att hantera denna typ av skadligt avfall.
Ekologisk hållbarhet, precis som övrig hållbarhet, är brett. Om ett företag antyder att deras produkter är ekologiskt hållbara, ställ dig då frågan: på vilket sätt?
En studie som Greenpeace i Tyskland gjort, visar bl.a. att kläder som tillverkats av plast från PET-flaskor är en stor del av greenwashing inom fast fashion. PET-flaskor är enkla att återvinna och tillverka nytt plast av och genom att istället tillverka mode av dessa, minskar man möjligheten att återvinna materialet då plagget inte längre kan användas. På så vis slösas plasten och löser fortsättningsvis inte all annan problematik inom snabbmodet. (källa hämtad 15.7.2023)
SOCIAL HÅLLBARHET
Att arbeta för en socialt hållbar utveckling är livsviktigt. Mänskliga rättigheter behöver tas på allvar i allt det som görs. Det kan handla om att trygga en minimilön, att förbättra arbetsvillkor eller att ge alla samma rättigheter och förutsättningar. Mänskliga rättigheter behövs för att bekämpa och förhindra rasism och diskriminering, brist på mat och rent vatten, för att ge alla tak över huvudet och skapa ett tryggt samhälle för alla – och mycket mer.
På FN:s hemsidor skriver de så här angående vad företag kan göra utöver minimikraven gällande mänskliga rättigheter på arbetsplatser: ”Beyond these minimum requirements, companies can make voluntary, positive contributions to support human rights. For example, they can create diverse and inclusive workplaces, invest in communities and public policy advocacy, and engage employees and communities to promote collective action.” (källa hämtad 15.7.2023)
EKONOMISK HÅLLBARHET
Trots att det kan låta paradoxalt att också se den ekonomiska hållbarheten som en viktig del av hållbar utveckling, är det inte det. I samhället som det ser ut idag, behöver man pengar för att överleva och skapa ett gott liv för sig. Det handlar inte om att alla behöver vara rika men alla behöver kunna leva ett värdigt och tryggt liv. Ekonomisk hållbarhet innebär att försäkra att företag går runt utan att det är på bekostnad av natur, miljö och människor. Hur kan vi skapa ett samhälle där det faktiskt går att balansera alla dessa tre och samtidigt hantera pengar?
WWF skriver bl.a. så här: ”Ett fokus på ekonomisk tillväxt som driver på en ständigt ökande konsumtion av jordens resurser är i längden inte hållbart.” och ”I dagsläget syns värdet av ekosystemtjänster, biologisk mångfald och naturresurser mycket sällan på ett tillfredsställande sätt i ekonomiska kalkyler. Ren luft, vattentillgång, livskraftiga artbestånd och fungerande ekosystem värderas knappt eller inte alls ur ett finansiellt perspektiv – trots att de utgör själva förutsättningen för samhällets välstånd och utveckling.” (källa hämtad 15.7.2023)
Varför behövs hållbarhet?
Hållbar utveckling är en av de viktigaste utmaningarna i världen. Hur kan vi se till att alla människor får mat, trygghet och möjligheter samtidigt som naturen, djuren och människorna själva mår bra? Hur kan vi balansera hela denna rumba?
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Vi behöver jobba för en hållbar utveckling för att försäkra trygghet för vår egen och kommande generationer. Vår planet står inför stora utmaningar som bl.a. plast och skräp i naturen, kol- och oljeindustriernas påverkan på klimatet och miljön, förorenad luft, förorenade vattendrag, utdöende arter m.m. Att vår planet behöver anpassa sig snabbt och helt mot sin vilja står klart för oss men vi behöver också göra allt vi kan för att faktiskt skapa de bästa förutsättningarna.
Människan behöver naturen och mår bra av att vistas i den. Ju mer natur som förstörs eller rubbas, desto större blir hälsoutmaningarna. Dessutom innebär ett arbete för hållbarhet också att vi skapar trygghet för människor. Klimatförändringen kan orsaka lokal torka, extrem hetta och översvämningar för att nämna några konsekvenser och dessa kan därtill öka mängden miljöflyktingar världen över.
Hur kan vi förhindra detta? Hur kan vi göra ifall det redan hinner ske? Hållbarhet är helt avgörande för mänskliga rättigheter.
Läs också:
– Shinrin-yoku – därför gör skogsbad gott
– 9 orsaker att vistas i naturen
– Så kan du fördjupa dina relationer genom miljö och hållbarhet
EKOSYSTEMET OCH BIODIVERSITETEN
Varför är det då till exempel viktigt att djurarter inte dör ut? Varför skulle det påverka vår planet?
Varenda djur har en uppgift i ekosystemet. Djurarter bidrar med sin expertis så att maskineriet kan hållas i rullning. Ja, vår planet och ekosystemet är som en stor maskin och varje del behöver finnas. Om en skruv lossnar och sedan en till, kommer problem att uppstå. Vad händer då batteriet blir äldre men aldrig ersätts? Ekosystemet behöver alla delar för att fungera.
Det är inte bara djuren som behövs, också växterna. Växter är enormt viktiga och bl.a. duktiga på att binda koldioxid i marken. Växter behöver pollinerare som hjälper växterna att föröka sig. Varenda del är viktig, varenda en behövs. Därför behöver vi beskydda de växter och djur som naturligt finns i vår natur. Precis som vi idag så ofta pratar om holistisk hälsa hos människan, gäller det samma för planeten.
Alla djur och växter hör hur som helst inte hemma i t.ex. den finska naturen. Vitsvanshjorten hämtades till Finland från Nordamerika på 1930-talet. Finlands natuskyddsförbund vill faktiskt klassa vitsvanshjorten som en invasiv art eftersom den orsakar stor skada. Inte endast orsakar den många trafikolyckor men skadar också odlingar och bär dessutom fästingar som kan föra med sig sjukdomar som borrelios och TBE. (källa hämtad 8.9.2023)
Att införa nya arter i främmande natur kan vara skadligt och samtidigt kan förlusten av gamla arter orsaka andra problem. Naturen behöver värnas om och bevaras, för att maskineriet skall fungera. Människan skall inte leka gud.
EKONOMIN OCH ARBETSMARKNADEN
Att skapa ett samhälle där människor arbetar och faktiskt mår bra samtidigt, är helt avgörande. Det måste ändå ske på ett sätt som inte förstör vår planet eller rubbar vårt ekosystem. Vi ser att förnybar energi blir alltmer populärt såväl bland företag som privatpersoner och vi vet också att olja och kol är icke-förnybara energikällor. Det är positivt att vi därför går mot mer grön energi. Att arbeta för hållbarhet tryggar också framtidens arbetsmarknad och ekonomi.
Det positiva är dessutom att vi inte endast behöver anpassa oss till naturen och därmed göra förändringar – naturens behov skapar också helt nya jobb! Genom att skapa fler jobb, kan vi skapa ett mer välmående samhälle där vi kollektivt arbetar för en grönare framtid.
Hur lever man hållbart?
Det finns många saker vi på individnivå kan göra för att leva hållbart. Det är ändå viktigt att poängtera att oerhört mycket måste göras på en högre nivå genom lagändringar och implementering av hållbara lösningar i stora företag inom problematiska industrier (t.ex. olje-, kol- och stålindustrin). Hållbarhet är stort och brett och en individ ensam kan inte förändra system.
Att göra skillnad på individnivå är ändå belönande på många vis. Det kan leda till både pengasparande och mer mindfulness, samt en känsla av att faktiskt delta aktivt och göra skillnad. Dessutom behöver vi också nämna att också den enskilda individen har makt även om hen inte allena kan göra allt. Det vi kan göra är att påverka människor runt oss genom våra val, vi kan få politiker att tänka om, vi kan visa vad vi behöver genom våra konsumtionsval. Ingen är för liten för att skapa ringar på vattnet. Så, hur lever man då hållbart?
GÖR MINDRE
På många sätt kunde man summera en hållbar livsstil med att helt enkelt göra lite mindre. Det här tangerar mycket – vi behöver inte komplicera våra liv så mycket som vi onekligen blir lockade till via reklam och medier. Vi behöver inte köpa allt det senaste modet, ha en bättre bil, bygga ut huset eller resa världen runt.
Genom att göra mindre, sakta ner och leva ett mer enkelt liv, kan vi faktiskt både må mycket bättre, spara pengar och leva miljövänligt på samma gång.
Läs också:
– 9 sätt att njuta av livet med lite pengar
– Enkla sätt att konsumera mindre
– 15 enkla sätt att spara pengar
– Vad är slow living? 15 långsamma aktiviteter
VÄLJ GRÖN TRANSPORT
Genom att välja ett grönt alternativ för att ta sig från A till B, kan vi minska våra utsläpp och föroreningar i naturen. Det kan handla om att välja att cykla och gå istället för att ta bil, det kan också handla om att resa med tåg i stället för flyg och att segla i stället för att åka motorbåt.
Grön transport kan också ofta bidra till en bättre hälsa, ju mer vi rör på oss desto bättre mår vi. Alltid är det inte möjligt att välja bort bilen men då det är det, rekommenderas det varmt. På en tjugo minuters promenad kan du dessutom få in några tusen steg extra.
Det blir enklare att välja grön transport då vi också packar mer minimalistiskt. Allting går hand i hand och därför är det föregående tipset om att göra mindre och sakta ner också relaterat till miljövänliga transportmedel. Flera nöjesresor kan också lämnas bort helt och hållet genom att leva ett mer äventyrligt liv i vardagen, genom dagsutflykter och cykelresor i närheten.
Investera i en riktigt bra begagnad ryggsäck på sextio liter, med den kommer du långt på dina gröna resor.
ÄT MER GRÖNSAKER
Kött eller vegetariskt – den eviga debatten. Det finns de som hävdar att vegetariskt är mer miljövänligt och de som menar att det inte är att se på helheten. Man kan varken säga bu eller bä i den här diskussionen utan att provocera någon men flera studier visar ändå på att en mer växtbaserad kost är bättre för vår planet.
Naturskyddsföreningen skriver så här om köttindustrin: ”Köttets klimataspekter handlar om mer än utsläppet av växthusgaser. Att föda upp djur kräver mer resurser, till exempel mer mark, än att odla spannmål, baljväxter, grönsaker eller frukt. Men det är inte djuren i sig som är problemet, utan hur många, på vilket sätt och var de föds upp.” och ”Idisslare som kor och får släpper ut stora mängder växthusgaser, men kan också bidra till miljönyttor om de betar i naturbetesmarker och lever av gräsfoder. Men långt ifrån allt nötkött som vi äter i Sverige produceras idag på ett hållbart sätt. Kor föds alltför ofta upp på spannmål, importerad soja och palmkärnmjöl. Det kött som bidrar med miljöfördelar är det ekologiska och svenska naturbetesköttet.”. (källa hämtad 13.9.23)
Du kanske då inte väljer att bli helt och hållet vegetarian eller vegan men du kan fortsättningsvis göra en stor skillnad genom att äta mindre mängd kött. I stället för ”meat free Monday” kunde det bli ”meat Monday” och vegetariskt resten av veckan? Kanske kunde åtminstone endera av lunch eller middag varje dag vara köttfri? För att få i sig proteiner i en vegansk kost är det viktigt att få in olika sorters proteiner och att läsa på för att faktiskt veta att man äter det som kroppen behöver. En europeiskt odlad ekologisk tofu kan vara ett klimatsmart och proteinrikt val.
ÅTERANVÄND OCH CIRKULERA
Ett hållbart samhälle återanvänder och skapar system som inte orsakar onödigt avfall. Att återanvända mer och att låta det man inte längre behöver cirkulera är oerhört viktigt. Second hand är ett sätt att konsumera mer medvetet och det är ju så mycket mer än endast kläder som kan köpas i andra hand. Du kan köpa allt från elektronik (sportklockor, kaffekokare, TV-skärmar och väckarklockor) till kläder, möbler och mindre inredningsprylar begagnat. Du kan dessutom spara betydliga summor pengar genom att oftare välja begagnat framför nytt.
Falka vill varmt tipsa om Sellpy som säljer otaliga produkter begagnat online, här kan du verkligen fynda mycket och till riktigt bra priser.
Cirkulera handlar heller inte endast om att sälja sitt eget överflöd. En cirkulär ekonomi kan också innebära att skapa ett system där man delar produkter som används sällan (t.ex symaskiner, skruvmejslar, böcker m.m.). Bibliotek är fantastiska platser för att återbruka helt gratis och många bibliotek inför dessutom mycket mer än bara böcker och film i sortimentet.
SNÅLA PÅ ENERGI OCH VATTEN
Att använda vatten och energi sparsamt är bra för din plånbok och planeten. En lång dusch kan ofta förkortas, lampor kan släckas då de inte används och stora maskiner som TV, dator och AC kan eventuellt begränsas i användsningstid. Att endast tvätta kläder då de faktiskt är smutsiga och att fylla diskmaskinen är också energisparande.
UNDVIK MATSVINN
Man kan göra stor positiv förändring genom att äta upp den mat man köper. Det finns oändligt många resträtter att göra på det som råkar finnas hemma och att vara noggrann med att äta det äldsta först är ett bra tips. Dessutom kan ofta lite fula och mjuka grönsaker användas i en god gryta, sås eller soppa och mat man inte hinner äta upp genast kan enkelt frysas in. Att rädda mat tillåter en att vara kreativ och äta helt nya maträtter.
Läs också:
– 17 kul tips för att minska matsvinnet
– Bo smått – 10 tips för dig som vill bo mindre
– Boktips: Kloka hus + hur bygger man ett miljövänligt hus?
GÖR DIN RÖST HÖRD
Som individ kan du som sagt inte ensam rädda världen men du kan skapa förändring och starta rörelser i rätt riktning. Vi alla behöver dra vårt strå till stacken men framförallt behöver vi göra våra röster hörda och rösta på politiker och partier som vill göra en verklig skillnad för en hållbar utveckling. Vi kan delta i demonstrationer, skriva in till tidningar, kontakta politiker, aktivera oss som frivilliga (eller som ett betalt arbete) i organisationer som jobbar för en bättre värld. Det är, trots allt, en kamp vi gör tillsammans.
Dessutom kan vi skapa förändring i våra egna umgängeskretsar. På jobbet kan vi arbeta för bättre avfallshantering, uppmuntra kollegor att cykla till jobbet i stället för att åka bil och eventuellt köpa in vegetarisk mat oftare ifall arbetsplatsen har en matleverantör. Inte bara på jobbet kan man skapa förändring – också i skolor och i fritidsklubbar. Kan ni ordna en miljödag eller starta en miljöklubb i skolan? Eller kan du tillsammans med likasinnade vänner skapa en förening som arbetar för miljö- och natur?
Du kan också göra din röst hörd genom de val du gör i vardagen. Skriv till ett företag då de gör något du ifrågasätter; varför flyger ni världen över för ett möte? hur planerar ni att hantera skadorna i vattenkvalitén som er produkt har orsakat? m.m. Berätta att du bryr dig och att det här är viktigt, så kommer företagen att bli tvungna att anpassa sig om de vill fortsätta nå framgång.
Sammanfattning
Hållbarhet är konsten att balansera det goda. Ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver fungera sida vid sida, även om det är komplicerat och allt annat än helt svartvitt. Det är viktigt att människor har arbeten där de mår bra och faktiskt tjänar pengar de kan leva på. På dessa jobb måste ledningen samtidigt jobba för att verksamheten inte endast är vinstdrivande, den behöver också vara skonsam mot miljön och människorna.
Hållbarhet handlar om att jobba för att vår planet skall må bra också för kommande generationer att njuta av. Det är viktigt att arbeta för biodiversitet och att skydda djur som är utrotningshotade. Det är viktigt att köttindustrin och andra problematiska industrier blir mer hållbara och att politiker och stora företag är de som gör det största jobbet.
Samtidigt kan man också skapa mycket förändring på individnivå. Det här kan både ge en själv en känsla av meningsfullhet men också i längden göra otrolig skillnad. Genom att göra vår röst hörd genom demonstrationer, debatter, aktivism och naturligtvis genom att rösta i val, är vi med och för samhället framåt mot en mer hållbar framtid.
Ingen kan göra allt men alla kan göra något, inte sant?
Vad är hållbarhet för dig?
Klicka gärna på hjärtat nedan om du gillade artikeln!
Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Linkedin
Artikeln har uppdaterats september 14, 2023
3
Lämna ett svar