Skapa en minimalistisk garderob – mina bästa tips

juni 8, 2020 1 Comment

Förra hösten tittade jag in i min garderob (egentligen: golvet i sovrummet) och blev paff. Hur kunde jag ha så otroligt mycket kläder när jag aldrig hade något att ha på mig? Ett privilegium, absolut, men något jag upplever problematiskt! Efter åratal av second hand-shopping där jag köpt precis vad som helst som sett trevligt ut, är jag i dag mycket mer selektiv, tack och lov! Nu köper jag betydligt färre men bättre produkter än förr och det känns bra. Mitt mål är att skapa en minimalistisk garderob och idag vill jag därför ge mina bästa tips för att göra det!

För mig är det viktigt att gå mot en liten garderob av flera skäl. Jag tror delvis att det är bättre för mig själv – färre alternativ att välja mellan gör det enklare och dessutom är det mindre att hålla koll på och städa och organisera med. Därtill är det viktigt för mig att jag klarar mig med mindre för att minska den negativa påverkan klädindustrin har på miljön. En liten garderob som “har allt” är praktisk, billig i längden och enkel att ta med sig i en flytt.

Hitta din egen stil!

First things first. För att kunna skapa en minimalistisk garderob, behöver man hitta sin egen stil – vad man gillar. Om du älskar helsvarta plagg, kör på det. Om du gillar färgsprakande, bra! Om du är en som älskar beiget och vitt – go crazy. Även om vi alla skall få klä oss precis hur vi vill och får utveckla vår stil om vi känner för det, tycker jag det kan vara värt att poängtera att man aldrig måste ändra hur man ser ut. Man behöver inte försöka klä sig mer färggrant om man är mest bekvämt i svart, eller tvärtom. Vi måste minnas att vi duger som vi är och att vi därför bara behöver se ut som oss själva, det är mer än väl.

Om jag behövde definiera min “stil” eller vad jag gillar, så kanske det kunde låta enligt följande:

Jag har alltid velat klä mig väldigt unikt och ha plagg som skiljer sig från mängden. Därför har jag införskaffat sådana kläder och märkt att jag aldrig känner att det är lämpligt att använda dem! Så efter flera flera år av att inte hitta mig själv i kläddjungeln, har jag insett att det är helt okej om jag i stället klär mig tråkigt och väldigt basic. Bland det snyggaste jag vet är något så enkelt som ett par ljusa jeans och en vit eller svart skjorta till, samt ett par sneakers. Det behöver inte vara svårare än så! Ack, så länge jag trodde att jag behövde skapa magi och något aldrig förut skådat. Idag förstår jag att det räcker mer än väl att jag klär mig “hur tråkigt som helst”, så länge jag själv är bekväm i det. Jag har hittat min stil, enkel som den är.

Satsa på en basgarderob

En basgarderob är en garderob som består av endast de enklaste kläder. Kanske ett par jeans, några blusar, någon skjorta och ett par skor som passar till fest, jobb och vardag. Kläder som kanske till och med verkar lite intetsägande för att de är så basic och neutrala i färgerna men som går att använda till nästan vad som helst, när som helst. En basgarderob är en “grundgarderob”, basen för allting du har på dig. Den är också automatiskt ganska liten, alltså kan man genom att skapa en basgarderob också skapa en minimalistisk garderob. Och faktiskt, kan man klara sig på enbart en basgarderob, inget extra speciellt behövs.

Med en basgarderob kommer man väldigt långt och jag hoppas vi skulle tala mer om dessa, för de kunde lätt vara nyckeln till en hållbar och miljövänlig garderob!

Fundera noga över varje uppköp.

Som sagt, jag har loppisshoppat och levt lajban de senaste åren vad gäller begagnat. Köpt tiotals, hundratals, plagg jag inte egentligen använt alls efteråt. Man ser något fint i butiken och tänker att det här kommer att ge mig den och den looken, det här kommer att göra mig snygg och cool. Och så kommer man hem och inser att hur snygg och cool grejen än är, så kanske den ändå inte är ens egen stil.

I och med trender överallt och hela tiden, blir man onekligen lockad att köpa lite mer speciella plagg i stället för basplagg. En sprakande färggrann blus, ett par brallor i en unik form. Och vad gör väl det egentligen, om man på riktigt känner sig hemma i de kläder och verkligen använder dem. Problemet är att jag tror att ganska många idag inte egentligen alls känner sig bekväma i väldigt unika plagg som står ut. Blir man ändå frestad att köpa ett sådant plagg pga press (?), trender och visioner om “hur man kunde bli sin egen drömperson”, riskerar man köpa något man ändå inte använder.

Därför vill jag verkligen betona att fundera noga över varje uppköp och kanske t.o.m. sova på saken. Hur mår jag om jag får plagget? Hur mår jag om jag inte får det? Hur användbart är plagget tillsammans med övriga plagg jag redan äger? Har jag något liknande hemma som fungerar lika bra? Ställ dig olika frågor och ta din tid på dig. Om du helhjärtat behöver det plagg du är på väg att köpa, så vet du det nog innerst inne själv.

Och när vi ändå snackar uppköp och många kanske föredrar second hand (vilket är bra!), vill jag lyfta fram ett tänkvärt inlägg som kan vara nyttigt gällande det: Är second hand hållbart? 6 orsaker varför begagnat kan vara ett problem.

Bli inspirerad av modefantaster, utan att känna tvång att köpa nytt.

Jag följer många modekonton på Instagram men egentligen mest för att få idéer. Ser jag något snyggt jag vill efterapa, kanske jag kan göra det med något jag hittar hemma. Dessa konton behöver inte uppmuntra till konsumtion av nytt så länge man själv inser att de snarare kan fungera som tips- och inspirationskonton. Har du ett par sneakers du inte ännu vet hur du skall använda – kan du hitta inspiration för det på Instagram. Eller en jacka i en udda färg osv. Jag ser ingen skada i att det finns konton som handlar om mode. Det viktiga att tänka på är snarast hur de påverkar en.

Var petig med materialen.

Ett sätt att automatiskt köpa färre plagg, är att vara noga med vilka material man vill använda. Vissa syntetiska material kan vara oerhört slitstarka, andra inte. Samma gäller naturmaterial. Genom att hur som helst ha en viss tumregel – jag kan köpa material x men inte material y – blir det automatiskt väldigt många plagg som faller bort. Och när man väl hittar ett plagg man gillar i ett material man själv är OK med, kan man nästan vara säker att plagget också kommer att vara till nytta på riktigt, länge.

Jag undviker mestadels syntetiska material men vet också att vissa av dem är bra. Ett par leggings i bomull är inte nödvändigtvis lika bra som ett par gjorda av syntetiska stretchvänliga material. Och så vidare. Att ha en material-tumregel är ett bra sätt att minska klädöverflödet och gå mot att skapa en minimalistisk garderob.

Använd mångfunktionella plagg.

En klänning kan fungera som klänning så klart men också som en kjol eller en blus om man så vill. Svarta plagg är perfekta för både vardag, jobb och fest och en “tråkig” look kan se intressant ut genom att man endast lägger till ett smycke eller en accessoar.

Genom att satsa på att de flesta plaggen man har är sådana som går att använda till mycket, klarar man sig genast med färre till antalet. Jag försöker ofta tänka vilka alla plagg ett plagg går ihop med och ju fler dessa är, desto bättre. Jag inser också att jag inte riktigt äger “festplagg” men att jag däremot har plagg som likaväl kunde se väldigt festliga och snygga ut om man använder dem på det viset, trots att de bara är vanliga vardagsplagg. Ju oftare och på fler sätt vi kan använda något, desto mindre blir vår garderob. En gång drömde jag om att äga endast 15 plagg och ärligt talat tror jag inte att det alls skulle vara omöjligt. Det här tipset är ett sätt att komma närmare 15 plagg, om man vill.

Ett plagg in – ett plagg ut.

Ifall det känns hopplöst att minska garderoben – men om man ändå vet att man kan göra det – är ett tips att följa regeln “ett plagg in – ett plagg ut”. Varje gång man införskaffar ett nytt plagg, måste man göra sig av med ett annat. Eller, ännu bättre, två! Det finns också hållbara sätt att göra sig av med saker som inte innebär att slänga bort. Trasiga kläder kan bli trasor och kläder i gott skick kan doneras eller säljas bort. Har du en kreativ kompis som är bästa vän med symaskinen, kan kanske hen få några av dina gamla plagg att sy om.

Följer man regeln “ett plagg in – ett plagg ut”, ökar åtminstone inte mängden plagg i garderoben efterhand.

Sälj eller donera överflöd!

Under sammanlagt två månader har jag och min kille sålt närmare 200 plagg och prylar på ett loppis i Åbo. 200 plagg är mycket och i pengar har vi fått några hundralappar var. Att sälja är ett bra sätt att nästan t.o.m. kunna garantera att någon annan får nytta av plagget/produkten. Samtidig tjänar man själv en extra slant på det. Jag trodde alltid förr att loppissäljandet var för jobbigt och krävande men märker nu att jag haft fel. Boka in dig på ett hyll-loppis t.ex. en månad och lämna dina grejer där. Det mesta andra sköter sig självt!

Orkar man hur som helst inte sälja, är det ofta ännu enklare att donera. Perfekt ju, för att skapa en minimalistisk garderob. I Åbo har Frälsningsarmén containers här och där. I dessa får man lämna hela, rena kläder i ordentligt stängda plastpåsar.

Förutom containers kan man även donera kläder till olika välgörenhetsorganisationer som hjälper personer som inte själva har råd eller t.ex. organisationer som hjälper nyinflyttade i landet. Det finns många därute som behöver ekonomisk hjälp, som gärna tar emot. Ett annat enkelt tips är att fotografera det man har och lägga ut på Facebook – “gratis om avhämtas innan kl x ikväll”.

Tips! Är ditt plagg trasigt går det eventuellt att sy om till något nytt (ett praktexempel är gamla jeans som blir jeanskjolar) eller annars repareras.

Skapa ett fungerande system för plagg att behålla eller inte behålla.

Sist och slutligen – skapa ett fungerande system för då du rensar. Det är väldigt frustrerande att rensa om man ändå bara måste lägga allt tillbaka in i garderoben igen. Ta flera påsar/lådor/annat och markera dem på olika sätt. Placera allt du vill behålla tillbaka i garderoben och lägg sedan övriga plagg i dessa påsar/el.dyl.

Det kan handla om kläder du ännu inte är säker på om du vill sälja – lägg då ett slutdatum på den påsen och har du inte använt något innan dess kan du göra dig av med plaggen. Det kan handla om plagg som är trasiga och inte går att reparera – lägg dem i en påse för textilinsamling eller en för trasor. Och så vidare. Gör det effektivt för dig själv att göra dig av med det som inte längre skall finnas i ditt hem! Försök dessutom så snart som möjligt att också ta ut dessa påsar/lådor/m.m ur hemmet.

Med dessa tips kan du förhoppningsvis minska din garderob om den är överfull enligt dig själv. Kom ihåg att det här tar tid och att det även måste få göra det. Är vi för snabba kanske vi slänger allt i soporna för att ha det undanstökat. Ett mer hållbart och miljövänligt sätt att rensa är naturligtvis att ge plaggen ett nytt hem hos någon annan. Det får ta tid, det är normalt. Jag har jobbat på det här i över ett halvår och är fortfarande inte klar.. men det gör inget. Steg för steg.

Har du några bra tips för att skapa en minimalistisk garderob? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin’
Pinterest

1 Comment

 • […] i ett projekt att få en garderob som är liten men praktisk och hållbar året om (läs gärna: Mina bästa tips för att skapa en minimalistisk garderob). Resultatet blev en vit t-skjorta och ett enkelt halsband i silver med guldbeläggning. Nudge är, […]

 • Leave a Reply

  Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

  Kategorier

  Follow

  Senaste artiklarna

  ×