Naturkosmetik, miljövänligt smink – dessa produkter använder jag

juni 4, 2020 No Comments

Alltid då jag frågar min syster vad jag borde skriva om, är svaret hudvård. Verkligen alla gånger. Eftersom naturkosmetik fortfarande är något som jag upplever att inte är jättevanligt därute, känns det hur som helst naturligt att skriva om det idag. Och smink och hudvård är väl ändå lite samma sak tänker jag.

Den här texten är ingen lag eller komplett guide, för vi måste komma ihåg att inte alla fungerar på samma vis eller har samma hudfärg eller -ton som skulle gå med de produkter jag använder. Alla vill inte heller sminka sig, så den här texten skall endast fungera som hjälp för dem som gärna vill bekanta sig med naturkosmetik. Den här texten är alltså inte skriven för att uppmuntra folk till att sminka sig.

Hur som helst hoppas jag du kan hitta något du gillar här! Och, om ingen av dessa produkter passar just dig kanske ändå själva märket kan intressera. Häng med!

Pst, det här är inte ett samarbete utan bara mina varmaste rekommendationer. Tipsa gärna du också om du har några favoriter inom naturkosmetik som du själv använder!

Atopiks lätt färgade solskyddskräm

Den här har jag använt nu under dessa soliga dagar, för att skydda mig själv och samtidigt ha en jämn färg i ansiktet. Jag tycker den fungerar helt ypperligt som en form av brunkräm eller foundation samtidigt som den skyddar huden. Och jag har heller inte bränt mig en enda gång.

Den här färgen är nära min egen hudfärg men tyvärr finns den endast i färgerna light och medium. För den som den här passar, är den hur som helst väldigt enkel att använda och lägger sig jämt över ansiktet. Skön är den också, tycker alltid den svalkar. Dagar då jag inte vill gå utan smink men heller inte orkar lägga tid på det, är den här perfekt att använda ensam.

Bohos concealer

Om jag inte använder mig av Atopiks solskyddskräm, målar jag området under ögonen, runt näsan och där var min tidigare akne fortfarande lyser röd, med dessa läppstiftliknande stickor. Atopiks kräm är visserligen enklare att använda då man bara trycker ut lite kräm ur tuben och smörjer in hela ansiktet. Fördelen med dessa stickor är ändå att de är enkla att applicera på specifika områden. Vill man inte måla hela ansiktet är dessa praktiska! Jag använder också ibland deras gröna färg som skall dämpa rött i ansiktet och den har jag gillar mycket.

De flesta av Bohos förpackningar är till största delen kartong och väldigt enkla att återvinna, jag tror det var det som fick mig att fastna från första början. De använder sig också av väldigt lite plast i sina förpackningar. Ett stort plus är också att produkterna sällan väger mycket i jämförelse med vissa konkurrenter. Mindre vikt betyder också mindre utsläpp då de transporteras.

På tal om återvinning! Jag och Ann-Christine på Luonnonkaunis skapade för ett samarbete en guide hur man kan återvinna badrumsprodukters förpackningar, på finska. Ann-Christine är så duktig så texten blev himla bra, du hittar den här.

Bohos puder

Jag använder Boho även här och väljer då ett ljusare puder för hela ansiktet och ett mörkare för att skapa konturer. Först lägger jag antingen Atopik-krämen eller Bohos concealer i ansiktet och därefter den här.

De här färgerna är alldeles perfekta för min nästan lite röda hudton och de är enkla att applicera och tvätta bort. Jag minns att jag öppnade en sådan här förpackning helt och hållet en gång och insåg att endast plastfönstret på locket är plast, resten kartong och metall. Ett plus ifall man vill minska mängden plast i badrummet.

Det mörkare pudret använder jag också ibland i stället för solpuder om jag känner för det.

Lily Lolos sminkborste

Blev rekommenderad den här sminkborsten av Ann-Christine för att den är mjuk och lätt att använda. Jag hade länge en gammal borste jag hittat bland någon systers saker och den var både hård mot huden och lossade hår, så att jag ibland gick runt med stora svarta hårstrån mitt i ansiktet. Lily Lolos borste är hur som helst stor, med långt skaft så att man får ordentligt grepp om den och oerhört mjuk mot huden, utan att ge ett sämre resultat. Ett mjukare och bättre resultat, däremot. Lily Lolo är ett naturkosmetikmärke, vilket också gjorde att just den här sminkborsten intresserade mig. Är inte namnet “Lily Lolo” för den delen genialiskt? Jag vill liksom vara vän med grundarna bara därför.

Avrils mascara

Länge tänkte jag att alla mascaror är lika bra, så då kan det inte spela roll vad man väljer. Jag använde mig av mascaror som smulade sönder direkt jag applicerade av dem på mina fransar och gick därefter runt halva dagen liknandes en panda.

Goda nyheter dock! Det finns bra och dåliga mascaror. De skiljer sig alltså åt! Ann-Christine är (som ni kanske hunnit märka) min go to-person då jag behöver tips på dessa grejer och hon rekommenderade genast Avrils svarta (alternativt den bruna) mascara. Hon har dessutom gjort ett stort mascaratest med olika märken där den här var nästintill överlägsen och vann! Sagt och gjort, köpte jag Avrils mascara när det var dags för en ny.

Ja, vad kan jag säga? Den ger en fantastisk svart färg, förlänger fransarna precis som jag önskar och håller hela dagen igenom. Pyttelite smular den också men knappt så jag märker av det – och det gör väl kanske ändå alla mascaror i någon grad? Den här höjs till skyarna på olika butikers hemsidor som säljer naturkosmetik, för att den helt enkelt är så bra. Hållbar, snygg, enkel att använda och ger ett jämnt och icke-klumpigt resultat.

Laveras ögonbrynspenna

Den sista produkten jag använder för att sminka mig, är min ögonbrynspenna av Lavera. Älskar färgen, den är ljusbrun men ger ändå mina mörka bryn rätt ton. Jag har inte testat andra märken egentligen men råkade hitta den här i Ruohonjuuri någon gång i tiderna och insåg att den var perfekt för mig. Jag är lite nyfiken på att färga ögonbrynen med annat än penna någon gång i framtiden men å andra sidan är pennor så enkla att använda. Har du någon bra alternativ metod till pennan, som du vill rekommendera?

När det kommer till naturkosmetik är det ofta pengarna som sätter stopp för det. Det kan nämligen vara dyrt i jämförelse med vanligt smink. Jag väljer detta mer miljövänliga smink för att jag tror på att det delvis är hälsosammare för mig själv men också för djuren, planeten och förhoppningsvis människorna som tillverkar dessa produkter. Om man hur som helst inte känner att man har råd, ingen fara. Naturkosmetik är inte ett måste! Och för dem som kan lägga undan några extra slantar för detta men som ändå gärna också vill spara pengar, har jag några tips på hur jag personligen gör.

4 sätt jag försöker spara pengar på naturkosmetik

1 – Alltid då jag köper produkter hos Ruohonjuuri, ser jag till att köpa för minst 20 € så att jag kan få en stämpel. När ett stämpelkort är fullt, får man 10 € rabatt. Det här lönar sig hur som helst inte att göra om man köper väldigt lite hos Ruohonjuuri men däremot tror jag att man sparar om man också vanligtvis shoppar hos dem. Jag brukar se till att bunkra upp med saker jag 100% säkert behöver när jag väl köper, så att jag får jämna summor och stämplar. Det är alltid bra att ha en extra tandkräm eller tandborste liksom. Jag är hur som helst noga med att inte köpa något jag inte behöver, för då använder jag ju bara mer pengar än jag annars skulle. Så här sparar och tänker jag när jag köper hos Ruohonjuuri.

2 – Om jag däremot köper av t.ex. House of Organic, försöker jag att alltid göra det under readagar. Älska readagar om det är något man ändå måste ha. Ett hett tips är att köpa tillsammans med en kompis om man köper online, så man kan dela på frakten.

3 – Jag försöker att använda så få produkter som möjligt. Ibland har jag tänkt att jag skulle vilja använda nagellack och läppstift men inser alltid då jag testar, att det inte är för mig. Jag klottar ner mig själv och hela min omgivning och ofta ser det mer slarvigt ut med än utan dessa. Samma sak gällande ögonskugga, jag har praktiskt taget gett upp gällande det för det passar helt enkelt inte mig. Men också då det handlar om de mer “basic” produkterna, försöker jag att tänka minimalt. Exakt så mycket jag behöver, vill jag ha. Inte mer. Det sparar också pengar.

4 – Jag använder smink sällan. Jag orkar ärligt talat inte sminka mig så ofta men ibland händer det om jag skall träffa folk. Jag försöker göra som jag känner i stunden. Visst kommer också de dagar då jag får bättre självkänsla av att piffa upp mig, ibland behöver jag den där boosten. Men utöver det går jag de flesta dagar utan smink och har därför också ofta samma produkter rätt länge. Om jag använde smink dagligen tror jag nog att jag skulle spendera väldigt mycket mer pengar på det än jag gör nu.

Om du är intresserad av att läsa mer om smink och hudvård, hojta till så skapar jag gärna en hel serie om ämnet! Om du vill läsa mer om badrum och miljö, har jag bl.a. skrivit om hur man tvättar håret med rågmjöl här.

Vilka produkter använder du – eller använder du inte smink? Berätta gärna om din erfarenhet av naturkosmetik i kommentarsfältet nedan!

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin’
Pinterest

No Comments

Leave a Reply

Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

Kategorier

Follow

Senaste artiklarna

×