Hemgjort jordnötssmör – recept!

juli 2, 2020 No Comments

Här får ni världens ENKLASTE recept på hemgjort jordnötssmör! I bråda och trötta tider köper jag jordnötssmör men oftast blir det ändå hemlagat. Varför? Jo, för att jag kan göra en så mycket större sats så mycket billigare och det på ett rätt enkelt och smidigt sätt.

Jag är en sucker för jordnötssmör och kan riktigt längta efter att få använda det i både mat och mellanmål. Det passar perfekt i min favorit nudelwok och i den underbara banankakan jag visade er häromdagen. Men så klart också i en portion yoghurt, i en smoothie med banan, kakao och havremjölk och egentligen i det mesta som är såväl sött som salt. Jordnötssmör är allt och jag är så glad att jag har det i mitt liv. Men okej, receptet:

Hemgjort jordnötssmör

Du behöver:
1 kg naturella jordnötter + ugn och hushållsmaskin!

Gör så här:
Sprid ut jordnötterna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 175 grader och grädda jordnötterna i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna. Lägg i en hushållsmaskin och kör. Det här är den enda delen som kan kännas frustrerande men som sist och slutligen inte tar så långt tid trots det. Först blir jordnötterna smulor och sedan börjar de klättra upp längs hushållsmaskinens väggar. Stäng gärna av alltid då det händer och skrapa ner smulorna från väggarna. Jag orkade faktiskt inte riktigt med det steget så i stället skakade jag maskinen konstant senast, så att smulorna själv skulle trilla ner igen. Men.. det gör man på egen risk! Inte kul om maskinen tar stryk. Efter ett tag börjar jordnötterna utsöndra den olja de innehåller och småningom börjar det se ut som ett smör. Kör sedan så länge du vill när det börjar se ut som ett smör, beroende på hur lös du vill att blandningen skall bli. Ju längre du kör, desto lösare. I kylskåp blir den något mindre lös oberoende.

Tips! Salta hela satsen om du vill. Jag brukar göra jordnötssmöret utan salt för att kunna lägga en del undan åt hunden och saltar i stället varje gång lite då jag tar en matsked eller två. Oberoende – saltet gör all skillnad!

Tips 2! Grädda gärna något annat i ugnen samtidigt, för att utnyttja värmen då den ändå finns. Jag skar rabarberbitar och placerade på en plåt och ställde in under jordnötterna. Ugnsbakad rabarber är supergod i sallader!

Vad använder du jordnötssmör till?

Följ FALKA på sociala medier:
Instagram
Facebook
Bloglovin
Pinterest

No Comments

Leave a Reply

Välkommen till Falka, vad roligt att du hittat hit! Falka är sidan för dig som är intresserad av en hållbar livsstil och välbefinnande. Här hittar du artiklar för att inspirera och hjälpa dig i ditt hållbara liv. Jag som skriver heter Julia Degerth och är så glad att ha dig här!

Kategorier

Follow

Senaste artiklarna

×